Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αφλατοξίνες: Η ΕΕ εντατικοποιεί τους ελέγχους για εισαγόμενα φιστίκια, φουντούκια, πιπεριές, εσπεριδοειδή, σουσάμι, μπάμιες και μαύρο πιπέρι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑφλατοξίνες: Η ΕΕ εντατικοποιεί τους ελέγχους για εισαγόμενα φιστίκια, φουντούκια, πιπεριές, εσπεριδοειδή, σουσάμι, μπάμιες και μαύρο πιπέρι
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε αύξηση των ελέγχων στα εισαγόμενα φιστίκια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τον κανονισμό σχετικά με την προσωρινή αύξηση των επίσημων ελέγχων και των έκτακτων μέτρων που καλύπτουν την είσοδο στην ΕΕ ορισμένων αγαθών από ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ.

Λόγω μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της ΕΕ για μόλυνση από αφλατοξίνες, η συχνότητα των ελέγχων ταυτότητας και φυσικών ελέγχων στα φιστίκια από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί από 10 τοις εκατό σε 20 τοις εκατό από την περασμένη εβδομάδα.

Ενημέρωση από το RASFF και τις εθνικές αρχές

Οι αλλαγές βασίζονται στην εμφάνιση και τη συνάφεια περιστατικών τροφίμων που αναφέρθηκαν μέσω της πύλης Rapid Alert Alert System for Food and Feed (RASFF) και πληροφορίες από επίσημους ελέγχους που διενεργούν τα κράτη μέλη σε τρόφιμα και ζωοτροφές μη ζωικής προέλευσης.

Η Επιτροπή επανεξετάζει τους καταλόγους περίπου κάθε έξι μήνες για να λάβει υπόψη τις νέες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τη μη συμμόρφωση.

Για τα λεμόνια από την Τουρκία και τα φιστίκια από τη Βραζιλία, τα δεδομένα δείχνουν την εμφάνιση νέων κινδύνων από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που απαιτούν αυξημένο επίπεδο επίσημων ελέγχων στο 20% των ελέγχων ταυτότητας και φυσικών ελέγχων.

Το οξείδιο του αιθυλενίου προστέθηκε στη λίστα των ουσιών που αναζητούνται στις μπάμιες από την Ινδία και οι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αυτό το προϊόν έχουν αυξηθεί στο 20%.

Οι έλεγχοι της σαλμονέλας στους σπόρους σουσαμιού από το Σουδάν έχουν αυξηθεί στο 50% λόγω του μεγάλου αριθμού μη συμμορφώσεων που εντοπίζονται από τις χώρες της ΕΕ.

Η συχνότητα των ελέγχων στα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τις κλημεντίνες, τα wilkings και παρόμοια υβρίδια εσπεριδοειδών και ορισμένες πιπεριές από την Τουρκία έχει αυξηθεί έως και 20 % λόγω προβλημάτων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Υπήρξε επίσης αύξηση, στο 50%, για τους ελέγχους ταυτότητας και φυσικούς ελέγχους στα αμπελόφυλλα από την Τουρκία.

Το ποσοστό των ελέγχων στο jackfruit από τη Μαλαισία και σε ορισμένες πιπεριές από την Ουγκάντα ​​έχει οριστεί στο 50 τοις εκατό λόγω των ευρημάτων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Αναθεωρημένοι έλεγχοι σε άλλα προϊόντα και χώρες

Για τα φουντούκια και τα προϊόντα από φουντούκια από τη Γεωργία, οι πληροφορίες δείχνουν μια καλή τάση συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά τη μόλυνση από αφλατοξίνες, επομένως η συχνότητα των ελέγχων μειώθηκε στο 20 τοις εκατό.

Το μαύρο πιπέρι από τη Βραζιλία εξακολουθεί να υποβάλλεται σε ελέγχους για σαλμονέλα σε ποσοστό 50 τοις εκατό όπως και το σουσάμι από τη Νιγηρία.

Οι σπόροι σουσαμιού από την Αιθιοπία υπόκεινται σε αυξημένο επίπεδο επίσημων ελέγχων λόγω του κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα από τον Ιανουάριο του 2019. Εκτός από αυτούς τους ελέγχους, όλες οι αποστολές θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημο πιστοποιητικό που θα αναφέρει ότι όλα τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και ανάλυση δείχνει την απουσία σαλμονέλας σε δείγματα 25 γραμμαρίων.

Ορισμένες πιπεριές από τη Σρι Λάνκα υποβλήθηκαν σε αυστηρότερους ελέγχους λόγω αφλατοξίνης από τον Ιούλιο του 2017. Όλες οι αποστολές θα πρέπει να διαθέτουν επίσημο πιστοποιητικό που να δείχνει ότι έχουν υποβληθεί σε δειγματοληψία και ανάλυση για αφλατοξίνες και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σχετικά μέγιστα επίπεδα δεν έχουν ξεπεραστεί.

Αποστολές σπόρων σουσαμιού από την Αιθιοπία και ορισμένων πιπεριών από τη Σρι Λάνκα, οι οποίες δεν συνοδεύονται από επίσημο πιστοποιητικό και τις αναθεωρημένες απαιτήσεις για δειγματοληψία και ανάλυση, θα εξακολουθούν να γίνονται δεκτές στην ΕΕ έως τις 13 Ιανουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο