Την περασμένη εβδομάδα, ο Michel Doukeris, νέος διευθύνων σύμβουλος της Anheuser Busch InBev BUD,(500 επωνυμίες μπύρας μεταξύ των οποίων Budweiser, Corona, και Stella Artois) έκανε μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση για τον κόσμο της βιοτεχνολογίας. Αντί να παραδώσει τα υποπροϊόντα κριθαριού βύνης της διαδικασίας ζυθοποιίας Budweiser, η εταιρεία θα τα μετατρέψει σε φυτικές πρωτεΐνες που μπορούν να πωληθούν στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.
Πιστεύεται ότι η έξυπνη παράπλευρη γραμμή θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον έσοδα 20 εκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος και να συνεχίσει να αυξάνεται εκθετικά στο μέλλον.
Ο Δουκέρης έπρεπε να κάνει μία καινοτόμα κίνηση, καθώς η αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών τα τελευταία δύο χρόνια του lockdown έπληξε σκληρά τη ζυθοποιία. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η μπύρα αυτή τη στιγμή χάνει από το ποτό, ειδικά στη Βόρεια Αμερική.
Οι εταιρείες ποτών που εστιάζουν στις μάρκες ποτών, όπως η Diageo, επωφελήθηκαν από την άνθηση της παραγωγής κοκτέιλ στο σπίτι, ενώ το μερίδιο της μπύρας στις πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκε από 50% το 2006 σε 43% το 2020, σύμφωνα με την Euromonitor. Τα αλκοολούχα ποτά, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν από 31% σε 39% την ίδια περίοδο.
Εκτός από τα σχέδια βιοτεχνολογίας της AB InBev, η εταιρεία θα συνεχίσει να προωθεί τις premium μάρκες μπύρας, όπως η Michelob Ultra, που παράγουν ήδη το 30% των συνολικών εσόδων, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη.
Σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, ο Διευθύνων Σύμβουλος αποκάλυψε ότι η στρατηγική ήταν να προσφερθούν φθηνότερα προϊόντα για να προσπαθήσουν να μετατρέψουν τους πότες από την οικιακή μπύρα σε επώνυμη μπύρα.
Οι επενδυτές έχουν αναπτύξει μια σαφή προτίμηση για πιο σκληρό αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι μετοχές σε εταιρείες όπως η Diageo και η Pernod Ricard έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% από την έναρξη της κρίσης του Covid-19, ενώ οι κολοσσοί ζυθοποιίας AB InBev και Heineken είναι σχεδόν σταθεροί.
Πηγή: The Drink Business