Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλεύρι: Νέα τεχνολογία απομάκρυνσης των παθογόνων – κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑλεύρι: Νέα τεχνολογία απομάκρυνσης των παθογόνων - κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
spot_img

 

Το αλεύρι είναι ένα ακατέργαστο συστατικό από σιτάρι που καλλιεργείται στη φύση, όπου μπορεί να εκτεθεί σε παθογόνα στο έδαφος και το νερό, ή από πουλιά και ζώα. Το σιτάρι μετατρέπεται σε αλεύρι χρησιμοποιώντας παραδοσιακές διαδικασίες άλεσης, χωρίς καμία πρόβλεψη για την απομάκρυνση τυχόν παθογόνων μικροοργανισμών. Οι συμβατικές μέθοδοι θερμικής επεξεργασίας έχουν αποδειχθεί υπερβολικά δαπανηρές και πολύ υποβαθμιστικές για τη λειτουργικότητα και την ποιότητα του αλευριού. Από την άλλη μέθοδοι χαμηλού κόστους όπως το γαλακτικό οξύ δεν παρέχουν αρκετά υψηλή αποτελεσματικότητα και δεν επικυρώνονται σε κλίμακα παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπολείπονται των βιομηχανικών προτύπων ασφάλειας τροφίμων.

Ως εκ τούτου, τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι όπως η ακατέργαστη ζύμη μπισκότων μπορεί να μολυνθούν, προκαλώντας πολλές τροφιμογενείς λοιμώξεις στους καταναλωτές. Παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας αλεύρων να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων, οι ανακλήσεις αλευριού αυξάνονται. Από το 2015, τέσσερις μεγάλες επιδημίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν αρρωστήσει εκατοντάδες ανθρώπους ενώ έχουν απορριφθεί ως επικίνδυνοι, εκατομμύρια τόνοι αλευριού.

Η εταιρεία Agri-Neo παρουσίασε το Neo-Temper™, την πρώτη βιολογική, μη θερμική τεχνολογία ασφάλειας τροφίμων που εξαλείφει τα επιβλαβή παθογόνα στο αλεύρι. Το Neo-Temper ενσωματώνεται απρόσκοπτα στην τυπική διαδικασία σκλήρυνσης κατά το άλεσμα και παρέχει μικροβιακή μείωση >99,9%, τόσο για τα σκληρά όσο και για τα μαλακά αλεύρια, διατηρώντας παράλληλα τις θρεπτικές και λειτουργικές τους ιδιότητες. Μέχρι σήμερα, η Agri-Neo έχει ολοκληρώσει τέσσερις εμπορικές συμφωνίες για εφαρμογή του Neo-Temper σε μεγάλους εμπορικούς αλευρόμυλους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά και έχει μια λίστα αναμονής για αλευροβιομηχανίες που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν λύση στις εγκαταστάσεις τους.

«Το αλεύρι είναι ένα από τα τρία κορυφαία τρόφιμα στην καθημερινή μας ζωή, ωστόσο μέχρι σήμερα η βιομηχανία δεν έχει βρει μια εμπορικά βιώσιμη λύση, για να αντιμετωπίσει τον επαναλαμβανόμενο αριθμό ανακλήσεων αλευριού που βλέπουμε λόγω μόλυνσης από E.coli και σαλμονέλα σε αυτό το συστατικό υψηλής κατανάλωσης », δήλωσε ο Rob Wong, Πρόεδρος του Agri-Neo. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα σταματήσουμε αυτά τα ατυχή και απαράδεκτα περιστατικά, προσφέροντας στους μύλους μια επιστημονικά αποδεδειγμένη λύση που θα προστατεύσει τελικά το αλεύρι και την υγεία και την ευημερία των καταναλωτών».

Παθογόνα στο αλεύρι

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, υπήρξαν 11 ανακλήσεις αλευριού μόνο το 2019 λόγω της παρουσίας -ή πιθανής παρουσίας- παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των E. coli και Salmonella. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες σακούλες αλεύρι αφαιρέθηκαν από τα παντοπωλεία σε όλη τη χώρα, κοστίζοντας στις επωνυμίες κατά μέσο όρο περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια ανά ανάκληση για την κάλυψη δραστηριοτήτων όπως η επικοινωνία σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, η ανάκτηση και ο χειρισμός του ανακληθέντος προϊόντος, η διερεύνηση του συμβάντος και η εφαρμογή διορθωτικές ενέργειες για την αποφυγή επανεμφάνισης. Τα πιο επιζήμια αποτελέσματα, ωστόσο, ήταν η παραβίαση της εμπιστοσύνης στις μάρκες και το χειρότερο – η ασθένεια και η νοσηλεία των καταναλωτών που κατάποσαν το μολυσμένο αλεύρι.

Ενώ ορισμένες εταιρείες προσπάθησαν να καταπολεμήσουν τα παθογόνα μέσω θερμικής επεξεργασίας του αλεύρου, αυτή η διαδικασία παρέμεινε μια εξειδικευμένη λύση λόγω πολλών παραγόντων, όπως το σχετικό υψηλό κόστος και το αποτύπωμα κατασκευής του εξοπλισμού, τα πρόσθετα βήματα που απαιτούνται στη διαδικασία άλεσης και οι αρνητικές επιπτώσεις στο ιξώδες του αλεύρου -Ελαστικές ιδιότητες γλουτένης, που χρειάζονται για να φουσκώσουν τα αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί.

Πώς λειτουργεί το Neo-Temper

Η διαδικασία Neo-Temper ξεκινά με την ανάμειξη ενός κατοχυρωμένου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, οργανικού υγρού διαλύματος με το νερό που αναπτύσσεται κατά τη διαδικασία σκλήρυνσης. Αυτή η τεχνική καταστρέφει παθογόνα, όπως το E. coli και τη σαλμονέλα στην επιφάνεια αλλά και σε ρωγμές και σχισμές που μπορούν να φιλοξενήσουν παθογόνα. Δεδομένου ότι η διαδικασία δεν χρησιμοποιεί θερμότητα, διατηρεί επίσης τη φυσική θρέψη, την ακεραιότητα και τη λειτουργικότητα του αλευριού. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το υγρό διάλυμα βιοδιασπάται πλήρως, επομένως εγκρίνεται από τις ρυθμιστικές αρχές ως βοήθημα επεξεργασίας, χωρίς απαιτήσεις επισήμανσης.

“Ένα σημαντικό μέρος της πρότασης αξίας του Neo-Temper είναι ότι μπορεί να γίνει σε μαζική κλίμακα”, δήλωσε ο Wong. “Λειτουργεί απρόσκοπτα σε οποιοδήποτε περιβάλλον άλεσης και παρέχει μια χαμηλού κόστους, υλικοτεχνικά βιώσιμη λύση.”

Με το πρόγραμμα επικύρωσης Neo-Temper, οι αλευρόμυλοι δεν χρειάζεται να δεσμεύονται για σημαντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες. Με τέσσερα απλά βήματα, οι μύλοι μπορούν να επικυρώσουν ότι το Neo-Temper είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο των παθογόνων και μπορεί να ενσωματωθεί απρόσκοπτα στην υπάρχουσα λειτουργία τους. Επιπλέον, το Neo-Temper είναι πιστοποιημένο βιολογικό σύμφωνα με τα πρότυπα του Εθνικού Προγράμματος Βιολογικών Προϊόντων των ΗΠΑ και του Καναδικού Οργανικού Καθεστώτος και πληροί τις οδηγίες Kosher και Halal.

Το Agri-Neo έχει αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχιών στην τεχνολογία ασφάλειας τροφίμων με την τεχνολογία Neo-Pure βιολογικής, μη θερμικής παστερίωσης για ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά που παρέχει αυξημένη απόδοση, αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση κόστους για τους επεξεργαστές τροφίμων.

Σχετικά με το Αγρι-Νέο

Η Agri-Neo είναι μια εταιρεία τεχνολογίας ασφάλειας τροφίμων με έδρα το Τορόντο του Καναδά και έχει δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που υπερβαίνει τις πωλήσεις εξοπλισμού και συνδέει την επιτυχία του με αυτές των συνεργατών του μακροπρόθεσμα για να αντιμετωπίσει το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο της τεχνολογίας και της ασφάλειας των τροφίμων. Για να υποστηρίξει αυτή τη μοναδική προσέγγιση στην αγορά, η Agri-Neo έχει αναπτύξει βαθιά τεχνογνωσία σε διάφορους κλάδους – μικροβιολογία, επιστήμη ασφάλειας τροφίμων, μηχανική, επιχειρήσεις και εμπορικούς – για την ανάπτυξη λύσεων ασφάλειας τροφίμων που μπορούν να θέτουν βιομηχανικά πρότυπα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.agri-neo.com.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο