Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Novel Food: Η ΕΕ ενέκρινε το παραδοσιακό Wolffia arrhiza από την ΝΑ Ασία – Θα κυκλοφορήσει ως φρέσκο λαχανικό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνNovel Food: Η ΕΕ ενέκρινε το παραδοσιακό Wolffia arrhiza από την ΝΑ Ασία - Θα κυκλοφορήσει ως φρέσκο λαχανικό
spot_img

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες ο νέος εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/2191 της Επιτροπής, για την έγκριση της διάθεσης στην αγορά νωπών φυτών των ειδών Wolffia arrhiza και/ή Wolffia globosa ως παραδοσιακών τροφίμων από τρίτη χώρα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Η διαδικασία αυτής της έγκρισης ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 από την εταιρεία GreenOnyx Ltd. η οποία κοινοποίησε στην Επιτροπή την πρόθεσή της να διαθέσει στην αγορά της Ένωσης νωπά φυτά των ειδών Wolffia arrhiza και Wolffia globosa ως παραδοσιακά τρόφιμα από τρίτη χώρα. Η αιτούσα εταιρεία ζήτησε να επιτραπεί η χρήση των νωπών φυτών των ειδών Wolffia arrhiza και Wolffia globosa ως έχουν από τον γενικό πληθυσμό και να κυκλοφορήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως φρέσκο ​​λαχανικό.

Από τα στοιχεία που υπέβαλε, προέκυψε ότι, ως έχουν, τα νωπά φυτά των ειδών Wolffia arrhiza και/ή Wolffia globosa διαθέτουν ιστορικό ασφαλούς χρήσης ως τρόφιμα στη Νοτιοανατολική Ασία, ιδίως στο Λάος, στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη.

Στις 30 Ιουνίου 2021 η EFSA δημοσίευσε το έγγραφο «Τεχνική έκθεση για την κοινοποίηση των νωπών φυτών των ειδών Wolffia arrhiza και Wolffia globosa ως παραδοσιακών τροφίμων από τρίτη χώρα, σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2283». Η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη σύνθεση και το ιστορικό χρήσης των νωπών φυτών των ειδών Wolffia arrhiza και Wolffia globosa και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν σχετικά με τα παραδοσιακά τρόφιμα που καλλιεργούνται υπό συνθήκες κάθετης γεωργίας, όπως περιγράφονται στην κοινοποίηση, δεν προκαλούν ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια.

Στην εν λόγω έκθεση, επισημαίνεται επίσης ότι την ασφάλεια των νωπών φυτών των ειδών Wolffia arrhiza και Wolffia globosa επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό οι περιβαλλοντικές συνθήκες των υδάτων στα οποία καλλιεργούνται τα εν λόγω φυτά. Ως εκ τούτου, δεν μπόρεσε να αποκλειστεί η παρουσία βαρέων μετάλλων και μικροκυστινών στα συγκεκριμένα νωπά φυτά. Επιπλέον, ορισμένα επίπεδα κάποιων ιχνοστοιχείων που περιέχονται σ’ αυτά, όπως ο χαλκός, το μολυβδαίνιο, ο ψευδάργυρος, το βόριο και το μαγγάνιο, τα οποία μπορεί να οφείλονται στη χρήση λιπασμάτων για την καλλιέργεια των νωπών φυτών των ειδών αυτών, ενδέχεται να προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια της ανθρώπινης υγείας. Επομένως, έκρινε σκόπιμο να καθοριστούν μέγιστα επίπεδα βαρέων μετάλλων, μικροκυστινών, χαλκού, μολυβδαινίου, ψευδαργύρου, βορίου και μαγγανίου στις προδιαγραφές του εν λόγω παραδοσιακού τροφίμου που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο εγκεκριμένων νέων τροφίμων.

Βάσει όλων των παραπάνω, τα νωπά φυτά των ειδών Wolffia arrhiza και/ή Wolffia globosa, όπως ορίζονται στο παράρτημα του εν λόγω κανονισμού, προστίθενται ως παραδοσιακά τρόφιμα από τρίτη χώρα στον ενωσιακό κατάλογο εγκεκριμένων νέων τροφίμων.

Η καταχώριση στον ενωσιακό κατάλογο, περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις χρήσης και τις απαιτήσεις επισήμανσης που καθορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κανονισμό για το νέο αυτό τρόφιμο, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο