Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εκχύλισμα ρίζας Eurycoma longifolia (Tongkat Ali) ως νέο τρόφιμο (NF) σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283.
Το Eurycoma longifolia, ένα δέντρο ιθαγενές στη Νοτιοανατολική Ασία και φύεται κυρίως στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, όπου χρησιμοποιείται για τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), την ανδρική υπογονιμότητα, την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας σε υγιείς ανθρώπους και την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις περισσότερες από αυτές τις χρήσεις. Οι Μαλαίσιοι ερευνητές άνοιξαν την πολλές φορές αναθεωρημένη αναφορά τους για την επίδραση της E. Longifolia πάνω σε αρουραίους, για να καταλήξουν στη δήλωση ότι “Η Eurycoma Longifolia Jack, (είναι η πλήρης επιστημονική ονομασία του δένδρου και Jack είναι το όνομα του βοτανολόγου πού το ταξινόμησε), κοινώς γνωστή ως Tongkat ali, έχει αποκτήσει τη φήμη απόλυτου συμβόλου του ανδρικού Ego και ισχύος από τους Μαλαίσιους άνδρες επειδή αυξάνει τον ανδρισμό και τη σεξουαλική ικανότητα στη διάρκεια της ερωτικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την EFSA, το NF είναι τυποποιημένο υδατικό εκχύλισμα που παρασκευάζεται από αποξηραμένα αλεσμένα τσιπς ρίζας Tongkat Ali (Eurycoma longifolia Jack) και προτείνεται από τον αιτούντα για χρήση ως συμπλήρωμα διατροφής σε ποσότητες έως 200 mg/ημέρα. Ο πληθυσμός στόχος είναι ο ενήλικος πληθυσμός, εκτός από τις εγκύους και τις θηλάζουσες γυναίκες. Τα χαρακτηριστικά συστατικά του NF είναι οι γλυκοσαπωνίνες (40–65%) και η ευρυκομανόνη (0,8–1,5%). Μπορεί επίσης να περιέχει αλκαλοειδή κανθιν-6-όνη και ισοσκοπολετίνη (κουμαρίνη). Το NF είναι παρών σε διάφορες διεθνείς αγορές από το 2009. Η ομάδα σημειώνει θετικά αποτελέσματα από την υποβληθείσα in vitro δοκιμή χρωμοσωμικών εκτροπών, η οποία υποδεικνύει κλαστογονικές ιδιότητες του NF. Στην απαιτούμενη παρακολούθηση in vivo δοκιμασία αλκαλικού κομήτη θηλαστικών, ο NF προκάλεσε θετικά αποτελέσματα στην υψηλότερη δόση που δοκιμάστηκε (2.000 mg/kg σωματικού βάρους (bw)) στους ιστούς της πρώτης θέσης επαφής (στομάχι και δωδεκαδάκτυλο). Η ιστοπαθολογική αξιολόγηση των ιστών που δοκιμάστηκαν έδειξε ότι τα θετικά αποτελέσματα της δοκιμασίας κομήτη οφείλονταν μάλλον σε γονοτοξικότητα παρά σε κυτταροτοξικότητα. Συνολικά, η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη στο DNA, κάτι που προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα τοπικά για ιστούς που αντιπροσωπεύουν τα πρώτα σημεία επαφής. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ασφάλεια του NF δεν έχει τεκμηριωθεί υπό καμία προϋπόθεση χρήσης.