Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νευροεπιστήμη: Αυτό που τρώμε καθορίζει τι θα επιλέξουμε να φάμε στην συνέχεια

ΑρχικήΝέαΝευροεπιστήμη: Αυτό που τρώμε καθορίζει τι θα επιλέξουμε να φάμε στην συνέχεια
spot_img

Η μελέτη ερευνητών του University of California, Riverside, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, προσφέρει μια καλύτερη κατανόηση της νευροφυσιολογικής πλαστικότητας του συστήματος γεύσης με πειράματα σε μύγες.

Για να διατηρήσουν την ιδανική υγεία, τα ζώα χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή με βέλτιστες ποσότητες διαφορετικών θρεπτικών συστατικών. Τα μακροθρεπτικά συστατικά όπως οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα. Πράγματι, μια μη ισορροπημένη πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία. Οι μύγες απαιτούν μακροθρεπτικά συστατικά όπως σάκχαρα και αμινοξέα για να επιβιώσουν. Χρησιμοποιούν το γευστικό σύστημα, το αισθητήριο σύστημα που είναι υπεύθυνο για την αντίληψη της γεύσης, για να αισθανθούν αυτά τα θρεπτικά συστατικά και να αρχίσουν να τρέφονται.

Στα πειράματά τους στο εργαστήριο, οι ερευνητές Anindya Ganguly και Manali Dey, με επικεφαλής τον Anupama Dahanukar, τάισαν ενήλικες μύγες με διαφορετικές δίαιτες: μια ισορροπημένη διατροφή, μια δίαιτα με μειωμένη ζάχαρη και εμπλουτισμένη σε πρωτεΐνες και μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και χωρίς πρωτεΐνες. . Εξασφάλισαν ότι και οι τρεις δίαιτες ήταν παρόμοιες σε συνολική περιεκτικότητα σε θερμίδες και δοκίμασαν τις μύγες καθημερινά για μια εβδομάδα για να εξετάσουν τροποποιήσεις στην επιλογή των τροφίμων και τη γευστική τους ευαισθησία.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η διατροφή επηρεάζει τη σηματοδότηση της ντοπαμίνης και της ινσουλίνης στον εγκέφαλο, η οποία, με τη σειρά της, επηρεάζει την περιφερειακή αισθητηριακή απόκριση των μυγών, η οποία αποτελείται από νευρώνες που εμπλέκονται άμεσα στην ανίχνευση εξωτερικών ερεθισμάτων. Αυτή η απόκριση στη συνέχεια επηρεάζει το τι τρώνε οι μύγες στη συνέχεια.

 «Βρήκαμε ότι η διατροφή άλλαξε τις γευστικές προτιμήσεις των μυγών», είπε ο Dahanukar, αναπληρωτής καθηγητής μοριακής, κυτταρικής και συστημικής βιολογίας. «Για μια δίαιτα με περίσσεια πρωτεΐνης σε βάρος των υδατανθράκων, η γευστική ευαισθησία των μυγών άλλαξε, έτσι ώστε βραχυπρόθεσμα να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερη πρωτεΐνη για να ανακτήσουν μια ισορροπημένη διατροφή».

Αυτό μπορεί να σημαίνει και για άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, ότι τα διατηρημένα μονοπάτια σηματοδότησης θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη δημιουργία παρόμοιων αλλαγών στη γεύση που προκαλούνται από τη διατροφή. Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα μπορούσαν να δουν μια μείωση της γεύσης της ζάχαρης, καθιστώντας τα σάκχαρα λιγότερο εύγευστα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ομοίως, μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη θα ενίσχυε τη γεύση umami, αυξάνοντας την αξία των τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες που θα καταναλωθούν στη συνέχεια.

«Φαίνεται να εμπλέκονται αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση», είπε ο Ganguly, πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής στο UC Riverside και τώρα μεταδιδακτορικός ερευνητής στο UC Santa Barbara. «Βλέπουμε αυτές τις αλλαγές στις μύγες με βάση τη διατροφική έκθεση για μόλις μία ή δύο ημέρες».

Είναι ενδιαφέρον ότι όταν οι μύγες που τρέφονταν με μη ισορροπημένες δίαιτες επέστρεψαν σε μια ισορροπημένη διατροφή, η ευαισθησία τους στη γεύση επέστρεψε στα αρχικά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι οι αλλαγές στη γευστική προτίμηση είναι αναστρέψιμες.

 «Η δουλειά μας δείχνει ότι οι ανισορροπίες στη διατροφή επηρεάζουν τις γευστικές προτιμήσεις με τρόπο που βοηθά βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον», είπε ο Dey, μεταπτυχιακός φοιτητής στο εργαστήριο του Dahanukar. «Βοηθούν με αλλαγές στην γεύση ώστε να προτιμόνται τροφές που ωφελούν, τροφές που θα βοηθούσαν να επιτευχθει ξανά η μεταβολική ομοιόσταση».

Ο Dahanukar προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κατανάλωση μπορεί να είναι πιο περίπλοκες. Για παράδειγμα, έρευνα από άλλους επιστήμονες έδειξε ότι ενώ οι μύγες που εκτρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είδαν την απόκρισή τους στη ζάχαρη να μειώνεται βραχυπρόθεσμα, οι μύγες που διατηρήθηκαν σε αυτή τη δίαιτα κατανάλωναν ακόμη περισσότερη ζάχαρη μακροπρόθεσμα.

Άρθρο:

Anindya Ganguly, Manali Dey, Christi Scott, Vi-Khoi Duong, Anupama Arun Dahanukar. Dietary Macronutrient Imbalances Lead to Compensatory Changes in Peripheral Taste via Independent Signaling Pathways. The Journal of Neuroscience, 2021; 41 (50): 10222 DOI: 10.1523/JNEUROSCI.2154-20.2021

ΠΗΓΗ: www.sciencedaily.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο