Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Trichinella: Διπλασιασμός των κρουσμάτων σε χώρες της Ευρώπης το 2019 σε σχέση με το 2018

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνTrichinella: Διπλασιασμός των κρουσμάτων σε χώρες της Ευρώπης το 2019 σε σχέση με το 2018
spot_img

Το ποσοστό κρουσμάτων Trichinella στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκε το 2019 σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία.

Το 2019, 12 χώρες ανέφεραν 141 περιπτώσεις τριχινέλωσης, εκ των οποίων οι 96 επιβεβαιώθηκαν. Η Βουλγαρία με 55 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Ιταλία με 10 και η Ισπανία με 40, ενώ η Ρουμανία κατέγραψε 21 κρούσματα, αλλά μόνο έξι επιβεβαιώθηκαν.

Η τριχινέλλωση, ή τριχίνωση, είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με την κατανάλωση ωμού ή κακοψημένου χοιρινού κρέατος μολυσμένου με το παράσιτο Trichinella. Μπορεί να χρειαστούν έως και οκτώ εβδομάδες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Το υψηλότερο ποσοστό αναφοράς ήταν σε άνδρες ηλικίας 25 έως 44 ετών. Η Βουλγαρία ήταν η μόνη χώρα που ανέφερε κρούσματα σε ηλικίες 0 έως 4 ετών σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Το 2018 αναφέρθηκαν μόνο 66 μολύνσεις με 45 από αυτές να προέρχονται από τη Βουλγαρία. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων συνήθως κορυφώνεται μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου λόγω της κατανάλωσης διαφόρων προϊόντων χοιρινού κρέατος κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και την περίοδο κυνηγιού αγριόχοιρου. Το 2019, μια κορύφωση τον Δεκέμβριο οφειλόταν στην τροφογενή εστία στην Ιταλία που προκλήθηκε από την Trichinella britovi.

Καταγράφηκαν πέντε κρούσματα

Η Βουλγαρία ανέφερε δύο επιδημίες τριχινέλωσης στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ενώ η Κροατία, η Ιταλία και η Ρουμανία είχαν όλες από μία.

Οι δύο επιδημίες στη Βουλγαρία προκλήθηκαν από απροσδιόριστο είδος Trichinella και αφορούσαν 27 άτομα, μεταξύ των οποίων ένα άτομο που χρειάστηκε νοσηλεία.

Η Trichinella spiralis ενεπλάκη στις δύο επιδημίες που αναφέρθηκαν από την Κροατία και τη Ρουμανία, τα οποία αφορούσαν τρία και πέντε κρούσματα, αντίστοιχα, τα οποία χρειάζονταν όλα νοσηλεία. Τα κρούσματα στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία συνδέθηκαν με χοιρινό κρέας και προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του αγριόχοιρου.

Το ξέσπασμα που αναφέρθηκε από την Ιταλία προκλήθηκε από την Trichinella britovi και τρία από τα εννέα άτομα νοσηλεύτηκαν. Τα προϊόντα με βάση το κρέας αγριόχοιρου ήταν η εστία της μόλυνσης.

Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ισπανία ανέφεραν θετικές μολύνσεις σε οικόσιτους χοίρους που δεν εκτρέφονταν σε ελεγχόμενες συνθήκες. Ο κανονισμός της ΕΕ απαιτεί δοκιμές για Trichinella σε όλους τους σφαγμένους χοίρους, αγριόχοιρους, άλογα και άλλα εκτρεφόμενα ή άγρια ​​ζώα που είναι ευαίσθητα στη μόλυνση από Trichinella από τοποθεσίες που δεν αναγνωρίζονται επίσημα ότι εφαρμόζουν ελεγχόμενες συνθήκες στέγασης. Τα ζώα που σφάζονται για οικιακή κατανάλωση δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον νόμο και οι εθνικοί κανόνες διαφέρουν. Υπάρχει σχέση μεταξύ της έλλειψης ευαισθητοποίησης και του χαμηλού εισοδήματος των καταναλωτών που ζουν σε αγροτικές περιοχές, της ανεπάρκειας των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών επιθεώρησης κρέατος και της εμφάνισης Trichinella σε οικόσιτα ζώα σε χώρες της ΕΕ και εκτός ΕΕ, δήλωσε το ECDC.

Η κατανάλωση μη μαγειρεμένου κρέατος από χοίρους που εκτρέφονταν υπό μη ελεγχόμενες συνθήκες ή κυνηγημένο αγριόχοιρο ήταν ο υψηλότερος κίνδυνος για την απόκτηση τριχινέλωσης στην Ευρώπη.

Σχετικά με τα συμπτώματα


Τα αρχικά συμπτώματα μόλυνσης στους ανθρώπους είναι ναυτία, διάρροια, έμετος, κόπωση, πυρετός και κοιλιακή δυσφορία. Μπορεί να ακολουθήσουν πονοκέφαλοι, πυρετοί, ρίγη, βήχας, πρήξιμο του προσώπου και των ματιών, πόνοι στις αρθρώσεις και μυϊκοί πόνοι, φαγούρα στο δέρμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Τα κοιλιακά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μία έως δύο ημέρες μετά τη μόλυνση. Περαιτέρω συμπτώματα συνήθως ξεκινούν δύο έως οκτώ εβδομάδες μετά την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος. Η κατάψυξη, η ωρίμανση ή το αλάτισμα, το στέγνωμα, το κάπνισμα ή το ψήσιμο του κρέατος στο φούρνο μικροκυμάτων ενδέχεται να μην σκοτώνουν τα μολυσματικά σκουλήκια.

Πηγή: FSN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα