Θέματα που αφορούν τη Salmonella, το E. coli και το Campylobacter συζητήθηκαν στην τελευταία συνάντηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου αφιερωμένου στην αξιολόγηση μικροβιακού κινδύνου.
Στο Επιστημονικό Δίκτυο για την Εκτίμηση Μικροβιολογικού Κινδύνου (MRA Network) συμμετέχουν 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η Ελβετία και η Νορβηγία ως χώρες παρατηρητές ενώ συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Η διαδικτυακή συνάντηση κάλυψε μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της κατάταξης κινδύνου των παθογόνων σε διάφορα τρόφιμα, της σαλμονέλας στο κρέας αγριόχοιρου, του Shiga-toxin που παράγει E. coli (STEC) στο αλεύρι, των βακτηριακών παθογόνων σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, του Campylobacter και του E. coli στο κρέας κρεατοπαραγωγής και του Anisakidae στα ψάρια.
Η Νορβηγία παρουσίασε έκθεση για την κατάταξη κινδύνου στα τρόφιμα. Τα έξι παθογόνα με την υψηλότερη κατάταξη ήταν το Toxoplasma gondii, το Campylobacter, ο Echinococcus multilocularis, το εντεροαιμορραγικό E. coli, η Listeria monocytogenes και η Salmonella. Τα φρέσκα προϊόντα ήταν μεταξύ των κύριων εστιών ροφιμογενών ασθενειών για 12 από τα 20 παθογόνα που εντοπίστηκαν. Το πόσιμο νερό συνδέθηκε με οκτώ, και πέντε συνδέθηκαν με νωπό γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τυριά, προϊόντα και κρέας
Η Γαλλία παρουσίασε μια μέθοδο κατάταξης κινδύνου μικροβιολογικών κινδύνων στα τυριά με νωπό γάλα. Η γνωμοδότηση για τα τυριά με νωπό γάλα πρόκειται να δημοσιευθεί από τη Γαλλική Υπηρεσία για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ANSES).
Η Γερμανία αποκάλυψε τα αποτελέσματα αξιολόγησης κινδύνου για το STEC στο αλεύρι και στα ανακτημένα λύματα. Η τελευταία εργασία εξέτασε τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από τη Salmonella, τη STEC και τη Listeria monocytogenes από την κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών που αρδεύονται από ανακτημένα λύματα.
Η Σουηδία παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας αξιολόγησης κινδύνου για τη Salmonella Choleraesuis, η οποία δεν είχε ανιχνευθεί σε σουηδικούς χοίρους από τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, το 2020 βρέθηκε σε φάρμα στα νότια της χώρας και σε αγριογούρουνα στην ίδια περιοχή.
Η Εσθονία ενημέρωσε την κατάσταση των εντερικών λοιμώξεων και τις τάσεις τα τελευταία χρόνια. Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι το Campylobacter στα εσθονικά και στα εισαγόμενα προϊόντα μειώθηκε σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον επιπολασμό και τη συγκέντρωση του Campylobacter στα προϊόντα κρέατος κοτόπουλου κοτόπουλων της Εσθονίας.
Αυστριακοί αξιωματούχοι έκαναν μια παρουσίαση σχετικά με τη σύγκριση των γονότυπων Campylobacter σε τρεις εκμεταλλεύσεις κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής μετά από μια περίοδο 5 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια ποικιλία γονότυπων μεταξύ αυτών των εκμεταλλεύσεων και μια αλλαγή σε κάθε εκμετάλλευση με την πάροδο του χρόνου.
Το E. coli, το anisakis και το νωπό γάλα
Η Ελβετία παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης για την αλληλουχία E. coli τύπου 131. Υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να εμφανιστούν λοιμώξεις λόγω μολυσμένων τροφίμων. Συνολικά 200 ελβετικά δείγματα κοτόπουλου αγοράστηκαν σε καταστήματα λιανικής σε μια περιοχή της χώρας το 2020. Μετά από ανάλυση, 25 βρέθηκαν θετικά για την αλληλουχία E. coli 131.
Το Βέλγιο περιέγραψε ευρήματα από έρευνα σχετικά με την εμφάνιση ανισακιδών σε 415 δείγματα ψαριών από 36 διαφορετικά είδη που εντόπισαν συνολικό επιπολασμό 53 τοις εκατό στα σπλάχνα και 27 τοις εκατό στους μύες. Ο έλεγχος ρουτίνας αυτού του παρασίτου στην ιχθυοβιομηχανία γίνεται με την τεχνική του κεριού, όπου τα φιλέτα ψαριών τοποθετούνται σε ένα ελαφρύ τραπέζι για να ανιχνευθούν και να αφαιρεθούν οι προνύμφες. Όταν εφαρμόστηκε σε 651 δείγματα και σε σύγκριση με το πρότυπο αναφοράς, η εκτιμώμενη ευαισθησία του κεριού ήταν 32 τοις εκατό.
Ολλανδοί αξιωματούχοι μίλησαν για τη χρήση δεικτών χρόνου-θερμοκρασίας (TTI) αντί για τυπωμένη ένδειξη ημερομηνίας και επιστημονική γνώμη για το νωπό γάλα κατανάλωσης, η οποία ζητήθηκε ως μέρος της εφαρμογής νέων εθνικών κανόνων για αυτό το προϊόν στην Ολλανδία.
Πηγή: Food Safety News