Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Ποιοι παράγοντες οδηγούν τις αποφάσεις των καταναλωτών κατά την αγορά γάλακτος;

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΜελέτη: Ποιοι παράγοντες οδηγούν τις αποφάσεις των καταναλωτών κατά την αγορά γάλακτος;
spot_img

Οι επιρροές της παγκοσμιοποίησης στις διατροφικές συνήθειες οδήγησαν σε αύξηση της ποικιλίας των διατροφών συμπεριλαμβάνοντας νέα τρόφιμα, συστατικά και παρασκευάσματα. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη επιρροή των αξιών, των πεποιθήσεων και των κανόνων (δεοντολογίας, υγείας ή βιωσιμότητας) στον καθορισμό των στάσεων και των προτιμήσεων και της αγοραστικής συμπεριφοράς των ατόμων έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση διατροφής των καταναλωτών.

 Ειδικότερα, αυτή η τάση είναι πολύ επιδραστική στην ευρωπαϊκή κοινότητα, όπως αναφέρεται επίσης από πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωβαρόμετρο (80% των ευρωπαίων πολιτών αγοράζουν βιώσιμα προϊόντα). Αυτή η εξέλιξη ώθησε τους καταναλωτές να συμπεριλάβουν νέα τρόφιμα και να αποκλείσουν άλλα. Μεταξύ των τελευταίων είναι το αγελαδινό γάλα. Το γάλα θεωρούνταν πάντα βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Είναι υγιεινό, ωφέλιμο και δυναμωτικό για όλες τις ηλικιακές ομάδες. 

Το αγελαδινό γάλα περιλαμβάνεται σε μία από τις επτά βασικές ομάδες τροφίμων που αναπτύχθηκαν μέσω της συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Τροφίμων και Διατροφής (INRAN) και της Ιταλικής Εταιρείας Ανθρώπινης Διατροφής (SINU) για την παροχή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, και φωσφόρου καθώς και ως σχετική πηγή βιοδραστικών συστατικών (π.χ. ανοσοσφαιρίνες, συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, λακτοφερρίνη κ.λπ.) με ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την υπερβολική κατανάλωση γάλακτος, η ουσιαστική σημασία του γάλακτος στην ανθρώπινη διατροφή σε μια ισορροπημένη διατροφή έχει αποδειχθεί σε αρκετές έρευνες. Ωστόσο, αυτό το προϊόν δεν αποτελεί πλέον μέρος του διατροφικού προγράμματος των καταναλωτών, ειδικά σε ορισμένες χώρες του κόσμου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Department of Agricultural, Forest and Food Sciences, του Τορίνο στην Ιταλία διεξήγαγαν έρευνα με σκοπό στόχο να καθοριστούν τα προφίλ των καταναλωτών γάλακτος ως προς τις ατομικές προτιμήσεις (αξιολογημένες χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία κλιμάκωσης καλύτερης-χειρότερης) και κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά

Η έρευνα διεξήχθη σε πολλά καταστήματα μεγάλης κλίμακας λιανικής, ψιλικατζίδικα και υπαίθριες αγορές που διανέμονται στη βορειοδυτική Ιταλία για τη συλλογή δεδομένων από 1216 ερωτηθέντες. Για τις αγοραστικές συνήθειες των αγοραστών γάλακτος, ορίστηκαν δύο ομάδες καταναλωτών και συγκρίθηκαν ως προς τις προτιμήσεις: ο καταναλωτής φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος (FPc) (56% του συνολικού δείγματος) και ο καταναλωτής γάλακτος που έχει υποστεί επεξεργασία σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία (UHT c) (35%). Διεξήχθη μια σειρά αναλύσεων για να αξιολογηθεί η επίδραση των κοινωνικο-δημογραφικών χαρακτηριστικών των ατόμων και του επιλεγμένου τύπου γάλακτος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ταυτόχρονα.

Αν και οι δύο ομάδες καταναλωτών δεν ήταν ανόμοιες ως προς τα κίνητρα επιλογής γάλακτος, τον τόπο αγοράς και τις συνήθειες κατανάλωσης γάλακτος, οι αναλύσεις των χαρακτηριστικών, της αγοράς γάλακτος και των καταναλωτικών συνηθειών των δύο ομάδων δείχνουν ότι οι προτιμήσεις των καταναλωτών επηρεάζονται από τον τύπο γάλακτος (μαζί με ορισμένα χαρακτηριστικά ατόμων). Τα χαρακτηριστικά που αξιολογούνται με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην ίδια ομάδα σύμφωνα με τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά είναι η τιμή, η περιεκτικότητα σε λιπαρά και η γεύση. Ενώ η ευκολία εξακολουθεί να φαίνεται να είναι η κύρια απαίτηση που επιδιώκεται στο γάλα UHT,  και δεδομένης της προσοχής που έχει εκφράσει αυτή η ομάδα καταναλωτών για την προέλευση του προϊόντος, η εγγύηση για την προέλευση του προϊόντος θα πρέπει πιθανώς να αποτελεί μέρος μελλοντικών εργασιών για τη βελτίωση της διαφάνειας των πληροφοριών στην ετικέτα. 

Ένας άλλος τρόπος προσθήκης αξίας στο γάλα θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη της συσκευασίας που, στη μελέτη, εμφανίζεται πάντα ως ασήμαντη για τον καταναλωτή. Στην περίπτωση του φρέσκου γάλακτος, η σημασία που δίνεται στα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού γάλακτος, που σχετίζονται με την τοπική προέλευση, την υψηλή θρεπτική αξία και την καλή γεύση του προϊόντος, υπογραμμίζουν την επιθυμία των καταναλωτών να επιστρέψουν σε γνήσια παραδοσιακά προϊόντα που τονίζουν τη σχέση με την περιοχή (και για νέες γενιές επίσης).

Αυτή η έρευνα παρέχει πολύτιμα αποτελέσματα στον τομέα παραγωγής, εκτροφής και μεταποίησης για να προσανατολίσει τις επιλογές παραγωγής, τη διαφοροποίηση του γάλακτος στην αγορά και την επικοινωνία σύμφωνα με τις ανάγκες νέων καταναλωτικών προφίλ και προσανατολισμών. Τα αποτελέσματά υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της μελέτης της ζήτησης, ειδικά για ένα προϊόν όπως το γάλα, το οποίο, θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω διαφορετικών παραγόντων διαφοροποίησης της αγοράς που ορίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες των στόχων του καταναλωτή.

Ο συνδυασμός της μελέτης των προτιμήσεων των ατόμων με την ανάλυση της επίδρασης των κοινωνικοδημογραφικών χαρακτηριστικών στον ορισμό των προτιμήσεων θέτει τη βάση για τη δημιουργία επικοινωνιακών εκστρατειών για τους διαφορετικούς στόχους κατανάλωσης, για παράδειγμα δίνοντας έμφαση σε βασικές πτυχές για νεότερους και ώριμους καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη τις δύο σειρές προϊόντων του συμβατικού γάλακτος κατανάλωσης.  

Τα εμπειρικά στοιχεία της μελέτης υποστήριξαν την αρχική υπόθεση, υποδηλώνοντας τη σημασία ή τη συνάφεια του κοινωνικο-δημογραφικού χαρακτηριστικού του καταναλωτή, καθώς και την αλληλεπίδραση με τον τύπο του γάλακτοςΑντίθετα, τα αποτελέσματα του φύλου δεν ήταν σημαντικά για τον ορισμό των προτιμήσεων γάλακτος. 

Η αξιολόγηση των προτιμήσεων των καταναλωτών, που σχετίζονται με τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά των ατόμων, θα μπορούσε να είναι σημαντική για τη χάραξη πιο αποτελεσματικών στρατηγικών μάρκετινγκ που βασίζονται σε μια πιο στοχευμένη επικοινωνία (δηλαδή σε σχέση με τη διάσταση βιωσιμότητας του τοπικού προϊόντος, τη θρεπτική αξία και το εμπορικό σήμα) οδηγώντας τον καταναλωτή πίσω στην εκ νέου ανακάλυψη του εμπορεύματος σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες του.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο