Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΟΥ: υπάρχει πρόοδος της στρατηγικής για την ασφάλεια των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΠΟΥ: υπάρχει πρόοδος της στρατηγικής για την ασφάλεια των τροφίμων
spot_img

Η στρατηγική του ΠΟΥ για την ασφάλεια των τροφίμων για την περίοδο από το 2022 έως το 2030 θα αναληφθεί από την 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο. Ο FAO θα παρουσιάσει επίσης μια ενημερωμένη στρατηγική για την ασφάλεια των τροφίμων φέτος.

Η πρώτη συνεδρίαση της Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας (TAG) πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2021 και η δεύτερη τον Απρίλιο στις 19, 22 και 23 Φεβρουαρίου 2021.

Η πρώτη συνάντηση συγκέντρωσε συμβουλές εμπειρογνωμόνων σχετικά με το έγγραφο συζήτησης για την επικαιροποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής του ΠΟΥ για την ασφάλεια των τροφίμων το 2002. Συμπεριέλαβε ως παρατηρητές το προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σχετικά με τον ρόλο της ασφάλειας των τροφίμων στο παγκόσμιο αναπτυξιακό θεματολόγιο, τους παράγοντες αλλαγής για το μέλλον των ασφαλών τροφίμων, τον στόχο και το όραμα και τις προτεινόμενες πέντε στρατηγικές προτεραιότητες.

Αποφασίστηκε επίσης να δοθεί μεγαλύτερη προβολή στον ρόλο του ΠΟΥ στην υποστήριξη των κρατών μελών για την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων και τη μείωση του «βάρους» των τροφιμογενών ασθενειών.

Οι εσωτερικοί ή εξωτερικοί παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την ασφάλεια των τροφίμων περιλαμβάνουν τα συμφέροντα των ενδιαφερόμενων μερών και τις απαιτήσεις για ασφαλή τρόφιμα, τις παγκόσμιες απειλές για την ασφάλεια των τροφίμων, τις οικονομικές αλλαγές της προσφοράς τροφίμων, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, τις κοινωνικές αλλαγές, την αύξηση των νέων τεχνολογιών και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι δείκτες και οι στόχοι

Κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής συνεδρίασης, τα μέλη συζήτησαν κάθε τμήμα του σχεδίου στρατηγικής και διευθέτησαν τη συνολική δομή και το περιεχόμενό του. Τροποποίησαν το τμήμα σχετικά με τους παράγοντες αλλαγής για την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και τις στρατηγικές προτεραιότητες και τους στόχους. Αποφασίστηκε επίσης να συμπεριληφθούν νέα τμήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και ένα σύστημα υγείας και ασφάλειας των τροφίμων

Τα 23 μέλη της TAG υποστήριξαν το στόχο για τον καθορισμό παγκόσμιων δεικτών – στόχων για την ασφάλεια των τροφίμων, ωστόσο, ανέφεραν ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις για τον καλύτερο εντοπισμό, την επιλογή και τον καθορισμό των καταλληλότερων.

Οι εμπειρογνώμονες αποφάσισαν να μην συμπεριλάβουν μια έκτη προτεραιότητα με επίκεντρο την ανάπτυξη ικανοτήτων για υποδομές ασφάλειας τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι πέντε προτεραιότητες είναι:

  1. η ενίσχυση των εθνικών συστημάτων ελέγχου των τροφίμων
  2. ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων από τον μετασχηματισμό και τις παγκόσμιες αλλαγές στα συστήματα τροφίμων
  3. η αύξηση της χρήσης πληροφοριών για την τροφική αλυσίδα, των επιστημονικών στοιχείων και της εκτίμησης κινδύνου κατά τη λήψη αποφάσεων διαχείρισης κινδύνου
  4. η ενίσχυση της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών και της επικοινωνίας σχετικά με τον κίνδυνο και
  5. η προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων ως ουσιώδες στοιχείο του εγχώριου και διεθνούς εμπορίου.

Το τελευταίο σχέδιο της στρατηγικής δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει το Food Safety News, το 2025 θα ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των εκτιμήσεων της παγκόσμιας επιβάρυνσης για τις τροφιμογενείς ασθένειες, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2015, από την Ομάδα Αναφοράς Επιδημιολογίας για την Επιβάρυνση των Τροφιμογενών Ασθενειών (FERG).

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα