Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των προϊόντων διατροφής που αποτελούν αντικείμενο κοινού εμπορίου,
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των προϊόντων διατροφής που αποτελούν αντικείμενο κοινού εμπορίου, αναφέρει πτώση των τιμών των τροφίμων τον Δεκέμβριο, καθώς τα φυτικά έλαια και η ζάχαρη έχουν κάνει βουτιά.
«Ενώ κανονικά οι υψηλές τιμές αναμένεται να δώσουν τη θέση τους στην αύξηση της παραγωγής, το υψηλό κόστος των εισροών, η συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία και οι ολοένα και πιο αβέβαιες κλιματολογικές συνθήκες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για επιστροφή σε πιο σταθερές συνθήκες αγοράς ακόμη και το 2022», λέει ο ανώτερος οικονομολόγος του FAO Abdolreza Abbassian.
Μόνο ο υπο-δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων σημείωσε μηνιαία αύξηση τον τελευταίο μήνα. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO σημείωσε κατά μέσο όρο 133,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, μείωση 0,9% από τον Νοέμβριο, ο οποίος εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 23,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020.
Για το 2021 συνολικά ο δείκτης ήταν κατά μέσο όρο 125,7 μονάδες, περίπου 28,1% πάνω από το προηγούμενο έτος.
Οι δείκτες δημητριακών και ελαίων έχουν καλές επιδόσεις
Ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO μειώθηκε 0,6% από το Νοέμβριο, καθώς η πτώση των εξαγωγών σιταριού αντιστάθμισε τις πιο σταθερές τιμές αραβοσίτου μετά από καλές συγκομιδές στο νότιο ημισφαίριο. Οι τιμές αυτές υποστηρίζονται από την έντονη ζήτηση και τις ανησυχίες σχετικά με την επίμονη ξηρότητα στη Βραζιλία.
Τα ποικίλα και καλά συνδεδεμένα συστήματα γεωργικών τροφίμων είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να απορροφούν αιφνίδιους κραδασμούς όπως η COVID-19 και να εξασφαλίζουν τον εφοδιασμό τροφίμων,
Ωστόσο, ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών έφτασε στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδο από το 2012 και ήταν κατά μέσο όρο 27,2% υψηλότερος από ότι το 2020.
Ο αραβόσιτος αυξήθηκε κατά 44,1%, το σιτάρι αυξήθηκε κατά 31,3% και το ρύζι μειώθηκε κατά 4%. Το βαρόμετρο των τιμών των βασικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, οδηγούμενο από την έντονη ζήτηση για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο Δείκτης Τιμών Φυτικού Ελαίου του FAO μειώθηκε 3,3% το Δεκέμβριο, με ασθενέστερες τιμές για το φοινικέλαιο και το ηλιέλαιο. Οι τιμές αντικατοπτρίζουν την υποτονική παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών που έχουν συνδεθεί με ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19.
Για το 2021 συνολικά, ο Δείκτης Τιμών Φυτικού Ελαίου του FAO έφθασε σε υψηλό όλων των εποχών, αυξάνοντας κατά 65,8% σε σύγκριση με το 2020.
Οι δείκτες ζάχαρης, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων κορυφώνονται
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO έφθασε σε χαμηλό επίπεδο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα με μείωση 3,1%. Οι ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron COVID-19, ένα ασθενέστερο νόμισμα στην Βραζιλία και οι χαμηλότερες τιμές αιθανόλης στην παγκόσμια ζήτηση έχουν αναφερθεί ως πιθανές αιτίες, όπως αναφέρει ο FAO.
Για το 2021 συνολικά, ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 29,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO ήταν σταθερός το Δεκέμβριο. Για το 2021 συνολικά, ο δείκτης αυτός ήταν 12,7% υψηλότερος σε σχέση με το 2020. Το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων επιταχύνθηκε και ήταν έτοιμο να σημειώσει ρεκόρ σε όγκο και αξία τον Νοέμβριο.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών Προϊόντων του FAO ήταν ο μοναδικός υπο-δείκτης που αυξήθηκε το Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 1,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι διεθνείς τιμές βουτύρου και σκόνης γάλακτος αυξήθηκαν εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη και την Ωκεανία, αντιπροσωπεύοντας την αύξηση του υπο-δείκτη. Ο δείκτης αυτός ήταν κατά μέσο όρο 16,9% υψηλότερος από ότι το 2020.
Οι τιμές των τυριών μειώθηκαν οριακά, αντανακλώντας την προτίμηση για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων της Δυτικής Ευρώπης.
Τον Ιούλιο του 2021, όπως αναφέρει το Food Ingredients First, οι παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η πτώση του Ιουλίου αντικατόπτριζε τη μείωση των προσφορών για τα περισσότερα δημητριακά και φυτικά έλαια, καθώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα
«Ενώ κανονικά οι υψηλές τιμές αναμένεται να δώσουν τη θέση τους στην αύξηση της παραγωγής, το υψηλό κόστος των εισροών, η συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία και οι ολοένα και πιο αβέβαιες κλιματολογικές συνθήκες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για επιστροφή σε πιο σταθερές συνθήκες αγοράς ακόμη και το 2022», λέει ο ανώτερος οικονομολόγος του FAO Abdolreza Abbassian.
Μόνο ο υπο-δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων σημείωσε μηνιαία αύξηση τον τελευταίο μήνα. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO σημείωσε κατά μέσο όρο 133,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, μείωση 0,9% από τον Νοέμβριο, ο οποίος εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 23,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020.
Για το 2021 συνολικά ο δείκτης ήταν κατά μέσο όρο 125,7 μονάδες, περίπου 28,1% πάνω από το προηγούμενο έτος.
Οι δείκτες δημητριακών και ελαίων έχουν καλές επιδόσεις
Ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO μειώθηκε 0,6% από το Νοέμβριο, καθώς η πτώση των εξαγωγών σιταριού αντιστάθμισε τις πιο σταθερές τιμές αραβοσίτου μετά από καλές συγκομιδές στο νότιο ημισφαίριο. Οι τιμές αυτές υποστηρίζονται από την έντονη ζήτηση και τις ανησυχίες σχετικά με την επίμονη ξηρότητα στη Βραζιλία.
Τα ποικίλα και καλά συνδεδεμένα συστήματα γεωργικών τροφίμων είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να απορροφούν αιφνίδιους κραδασμούς όπως η COVID-19 και να εξασφαλίζουν τον εφοδιασμό τροφίμων,
Ωστόσο, ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών έφτασε στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδο από το 2012 και ήταν κατά μέσο όρο 27,2% υψηλότερος από ότι το 2020.
Ο αραβόσιτος αυξήθηκε κατά 44,1%, το σιτάρι αυξήθηκε κατά 31,3% και το ρύζι μειώθηκε κατά 4%. Το βαρόμετρο των τιμών των βασικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, οδηγούμενο από την έντονη ζήτηση για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο Δείκτης Τιμών Φυτικού Ελαίου του FAO μειώθηκε 3,3% το Δεκέμβριο, με ασθενέστερες τιμές για το φοινικέλαιο και το ηλιέλαιο. Οι τιμές αντικατοπτρίζουν την υποτονική παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών που έχουν συνδεθεί με ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19.
Για το 2021 συνολικά, ο Δείκτης Τιμών Φυτικού Ελαίου του FAO έφθασε σε υψηλό όλων των εποχών, αυξάνοντας κατά 65,8% σε σύγκριση με το 2020.
Οι δείκτες ζάχαρης, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων κορυφώνονται
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO έφθασε σε χαμηλό επίπεδο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα με μείωση 3,1%. Οι ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron COVID-19, ένα ασθενέστερο νόμισμα στην Βραζιλία και οι χαμηλότερες τιμές αιθανόλης στην παγκόσμια ζήτηση έχουν αναφερθεί ως πιθανές αιτίες, όπως αναφέρει ο FAO.
Για το 2021 συνολικά, ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 29,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO ήταν σταθερός το Δεκέμβριο. Για το 2021 συνολικά, ο δείκτης αυτός ήταν 12,7% υψηλότερος σε σχέση με το 2020. Το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων επιταχύνθηκε και ήταν έτοιμο να σημειώσει ρεκόρ σε όγκο και αξία τον Νοέμβριο.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών Προϊόντων του FAO ήταν ο μοναδικός υπο-δείκτης που αυξήθηκε το Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 1,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι διεθνείς τιμές βουτύρου και σκόνης γάλακτος αυξήθηκαν εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη και την Ωκεανία, αντιπροσωπεύοντας την αύξηση του υπο-δείκτη. Ο δείκτης αυτός ήταν κατά μέσο όρο 16,9% υψηλότερος από ότι το 2020.
Οι τιμές των τυριών μειώθηκαν οριακά, αντανακλώντας την προτίμηση για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων της Δυτικής Ευρώπης.
Τον Ιούλιο του 2021, όπως αναφέρει το Food Ingredients First, οι παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η πτώση του Ιουλίου αντικατόπτριζε τη μείωση των προσφορών για τα περισσότερα δημητριακά και φυτικά έλαια, καθώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα