Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
1.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οικολογικό κάλυμμα για μπανάνες – Η καινοτομία που έρχεται να καταργήσει τα πλαστικά περιτυλίγματα

ΑρχικήΝέαΟικολογικό κάλυμμα για μπανάνες – Η καινοτομία που έρχεται να καταργήσει τα πλαστικά περιτυλίγματα
spot_img

Τα Ελβετικά Ομοσπονδιακά Εργαστήρια Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών  – EMPA και η Lidl Ελβετίας έχουν αναπτύξει από κοινού μια προστατευτική επίστρωση κυτταρίνης για φρούτα και λαχανικά. Η νέα επίστρωση είναι κατασκευασμένη από το λεγόμενο pomace, δηλαδή τις συμπιεσμένες φλούδες φρούτων και λαχανικών. Το καινοτόμο αυτό έργο μπορεί να μειώσει τη χρήση συσκευασιών και να αποτρέψει τη σπατάλη τροφίμων.

Οι πλαστικές συσκευασίες στα καταστήματα τροφίμων, προστατεύουν τα φρούτα και τα λαχανικά από την αλλοίωση, αλλά δημιουργούν επίσης σημαντικές ποσότητες αποβλήτων. Μαζί με την Lidl Ελβετίας, οι ερευνητές της Empa  – που έχουν δεκαετίες ερευνητικής εμπειρίας με προϊόντα κυτταρίνης – έχουν πλέον αναπτύξει μια προστατευτική κάλυψη για τα φρούτα και τα λαχανικά με βάση τις ανανεώσιμες πρώτες ύλες.

Στο εργαστήριο Κυτταρίνης & Υλικών Ξύλου της Empa, οι ερευνητές στη συνέχεια ξόδεψαν περισσότερο από ένα χρόνο αναπτύσσοντας μια ειδική προστατευτική επίστρωση κυτταρίνης που μπορεί να εφαρμοστεί σε φρούτα και λαχανικά.

Το αποτέλεσμα: Τα επικαλυμμένα φρούτα και λαχανικά παραμένουν φρέσκα σημαντικά περισσότερο. Στις δοκιμές, η διάρκεια ζωής, για παράδειγμα, των μπανανών παρατάθηκε κατά περισσότερο από μία εβδομάδα. Αυτό μειώνει σημαντικά τη σπατάλη τροφίμων. “Ο μεγάλος στόχος είναι ότι τέτοιες βιο-επιστρώσεις θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πολλές συσκευασίες με βάση το πετρέλαιο στο μέλλον”, λέει ο Gustav Nyström, επικεφαλής του εργαστηρίου Empa.

Παραγωγή από υπολείμματα συμπίεσης

Η ιδέα είναι να αξιοποιηθεί το λεγόμενο pomace. Το pomace είναι το στερεό υπόλειμμα που απομένει μετά την εξαγωγή του χυμού από φρούτα, λαχανικά ή φυτά. Μέχρι τώρα, το αυτά τα υπολείμματα από το εργοστάσιο διατίθεντο σε εγκαταστάσεις βιοαερίου ή απευθείας στο χωράφι. Στο μέλλον, θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προστατευτικής επίστρωσης για φρέσκα φρούτα.

Η επικάλυψη αυτή, είτε ψεκάζεται πάνω στον καρπό είτε εφαρμόζεται στο προϊόν με εμβύθιση και είναι εύκολο να ξεπλυθεί. Δεδομένου ότι είναι αβλαβές για τον καταναλωτή, μπορεί επίσης να καταναλωθεί χωρίς να προκαλέσει βλάβη. Το δυναμικό των επικαλύψεων κυτταρίνης δεν αξιοποιείται ακόμη, καθώς υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης ουσιών όπως βιταμίνες ή αντιοξειδωτικά.

Το καλοκαίρι, η άκρως ελπιδοφόρα προκαταρκτική μελέτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2019, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ξεκίνησε η κύρια μελέτη. Το στρώμα κυτταρίνης που αναπτύχθηκε στο Empa θα δοκιμαστεί και θα βελτιωθεί περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια μαζί με τη Lidl Ελβετίας και έναν προμηθευτή φρούτων και λαχανικών. Στόχος είναι η νέα τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί και στα 150 καταστήματα Lidl σε όλη την Ελβετία μετά την επιτυχημένη κύρια δοκιμή.

Τα πλαστικά απορρίμματα συσκευασίας αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, οι λιανοπωλητές αναζητούν τρόπους να διανείμουν τα προϊόντα τους χωρίς πλαστικές συσκευασίες για τρόφιμα. Ωστόσο, δεν έρχονται όλα τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα από τη φύση τους με ένα κατάλληλο προστατευτικό κάλυμμα που ταιριάζει στις συνθήκες ψύξης και αποθήκευσης. Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια μπορεί να είναι τόσο άνετα στο ψυγείο του σπιτιού χωρίς πλαστικό κάλυμμα και να διαρκούν για εβδομάδες, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το αγγούρι. Ο ξηρός αέρας στο ψυγείο το κάνει ελαστικό και ενδεχομένως να καταλήξει στα σκουπίδια. Εάν, από την άλλη πλευρά, είναι τυλιγμένο σε πλαστικό κάλυμμα, παραμένει τραγανό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: EMPA

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.

Γνωρίζοντας σε βάθος την ανερχόμενη βιομηχανία των εναλλακτικών πρωτεϊνών

Ποιες είναι οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και γιατί θεωρούνται το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα