Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Λιθουανία εντείνει τους ελέγχους στην αγορά τροφίμων – παραβιάσεις και πρόστιμα

ΑρχικήΝέαΗ Λιθουανία εντείνει τους ελέγχους στην αγορά τροφίμων - παραβιάσεις και πρόστιμα
spot_img

Οι Λιθουανικές αρχές σταμάτησαν την πώληση πιθανώς μη ασφαλούς κρέατος, περιόρισε τους εμπόρους ψαριών και αποκάλυψε παραβιάσεις συμπληρωμάτων διατροφής τον περασμένο μήνα.

Οι αρχές της Κρατικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (VMVT) εμπόδισαν την πώληση περίπου 10 τόνων δυνητικά μη ασφαλών προϊόντων κρέατος στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η εταιρεία επεξεργασίας Magnuva UAB στο Κάουνας επίσης προσπάθησε να προμηθεύσει την αγορά με περισσότερους από 9,7 τόνους διαφόρων προϊόντων κρέατος και ημιέτοιμων προϊόντων.

Μια επιθεώρηση της μονάδας παραγωγής της εταιρείας αποκάλυψε παραβιάσεις που σχετίζονται με τα πρότυπα υγιεινής, τη μη συμμόρφωση ως προς τις συνθήκες αποθήκευσης, την ακατάλληλη επισήμανση και την κακή ιχνηλασιμότητα των τροφίμων. Οι δραστηριότητες της εταιρείας ανεστάλησαν μέχρι να διορθωθούν οι ελλείψεις.

Ο εξοπλισμός παραγωγής και οι επιφάνειες που ήρθαν σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα δεν καθαρίστηκαν και απολυμάνθηκαν σωστά. Επίσης, δεν ήταν δυνατή η σύνδεση συγκεκριμένων παρτίδων πρώτων υλών με παρτίδες παραγωγής και η διάρκεια ζωής υπολογίστηκε από την ημέρα εξαγωγής του τελικού προϊόντος και όχι από τη στιγμή της παραγωγής, σύμφωνα με την VMVT.

Σε άλλη περίπτωση στο Κάουνας, αξιωματούχοι εμπόδισαν την πώληση κρέατος από ένα αυτοκίνητο το Δεκέμβρη.

Οι αστυνομικοί είδαν μια διαφήμιση στο διαδίκτυο η οποία προσέφερε την ευκαιρία αγοράς χοιρινού με delivery. Οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν αγορά κρέατος στην οποία πωλήθηκαν 50 κιλά χοιρινού κρέατος άγνωστης προέλευσης χωρίς απόδειξη πώλησης. Μετά την επιθεώρηση του οχήματος, βρέθηκαν άλλα 200 κιλά χοιρινής πρώτης ύλης.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το χοιρινό κρέας μεταφέρθηκε από την Πολωνία με όχημα που δεν είχε τον ψυκτικό εξοπλισμό που απαιτείται για τον χειρισμό αλλοιώσιμων τροφίμων.

Συμπληρωματικά ευρήματα

Η Κρατική Υπηρεσία Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων ενέτεινε επίσης τους ελέγχους στους εμπόρους ψαριών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Τον Δεκέμβριο, οι επιθεωρητές διενήργησαν στοχευμένους ελέγχους για την πώληση αλιευτικών προϊόντων σε ολόκληρη τη χώρα σε σούπερ μάρκετ, εξειδικευμένα καταστήματα και αγορές.

Με βάση τους ελέγχους σε 118 σημεία πώλησης, οι συνηθέστερες παρατυπίες ήταν η ακατάλληλη αποθήκευση και επισήμανση των αλιευτικών προϊόντων.

Οι αξιωματούχοι βρήκαν ψάρια αποθηκευμένα σε υψηλότερη θερμοκρασία από ό,τι απαιτείται. Τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις συνθήκες αποθήκευσης και μπορούν να αλλοιωθούν γρήγορα, κάτι που τα καθιστά ακατάλληλα για κατανάλωση και ενδεχομένως να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση από ισταμίνη. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν επίσης παρατυπίες στην επισήμανση των προϊόντων, καθώς δεν απαριθμούνται όλες οι χώρες καταγωγής, η ημερομηνία λήξης ή ο παραγωγός.

Επίσης εξετάστηκε η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής σε 21 αγορές σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι δεν είχαν καταχωρίσει όλοι οι έμποροι τις δραστηριότητές τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρχε έλλειψη τεκμηρίωσης που να αποδεικνύει την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων. Τα συμπληρώματα αφαιρέθηκαν από την πώληση και επεβλήθησαν πρόστιμα.

Τέλος, όπως αναφέρει το Food Safety News, η Λιθουανία ελπίζει να της επιτραπεί σύντομα να εξάγει προϊόντα αυγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υποβλήθηκε μια αίτηση το 2014 και τους επόμενους μήνες η VMVT αναμένει να είναι σε θέση να ξεκινήσει διαδικασίες για την κτηνιατρική πιστοποίηση των προϊόντων αυγών και την έγκριση εγκαταστάσεων για την εξαγωγή αυτών των ειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν οι αμερικανικές αρχές αναγνωρίσουν τη Λιθουανία ως κατάλληλη για εξαγωγή προϊόντων αυγών, θα καταστεί η δεύτερη χώρα της ΕΕ μετά την Ολλανδία που θα λάβει τέτοια άδεια. Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων USDA (FSIS) ζητά σχόλια σχετικά με το σχέδιο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Το 2020, οι Λιθουανοί παραγωγοί τροφίμων ζωικής προέλευσης εξήγαγαν κυρίως τυρί, παγωτό, ψάρια και προϊόντα κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο