Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δανία: Θανατηφόρο ξέσπασμα E.coli O157 – 1 νεκρός, 9 νοσηλείες

ΑρχικήΝέαΔανία: Θανατηφόρο ξέσπασμα E.coli O157 – 1 νεκρός, 9 νοσηλείες
spot_img

Αξιωματούχοι στη Δανία ερευνούν ένα θανατηφόρο ξέσπασμα του Shiga toxin-producing E. coli (STEC) O157.

Η επιδημία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και περιλαμβάνει 13 ασθενείς με πιθανή κοινή πηγή μόλυνσης, όπως δήλωσε το Statens Serum Institut (SSI). Εννέα άτομα νοσηλεύθηκαν και ένας ηλικιωμένος ασθενής πέθανε.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, έχουν εντοπιστεί 13 ασθενείς, ενώ δείγματα από εννέα αρρώστους συνδέονται στενά, μετά από ανάλυση με αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος στο Statens Serum Institut. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα μολύνθηκαν από μια κοινή πηγή.

Τα νοσοκομεία αναφέρουν κρούσματα HUS

Μεταξύ αυτών των ασθενών είναι τρία παιδιά που έχουν αναπτύξει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), μια δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή της λοίμωξης από E. coli.

Τέσσερις άνδρες και εννέα γυναίκες ηλικίας μεταξύ 2 και 90 ετών, με διάμεση ηλικία τα 41 έτη, είναι άρρωστοι. Ζουν σε όλα τα μέρη της χώρας, εκτός από την περιοχή Nordjylland. Οι άρρωστοι δεν έχουν ταξιδέψει ή παρακολουθήσει κοινές εκδηλώσεις στο διάστημα που οδηγεί στην ασθένειά τους.

Η πρώτη επιβεβαιωμένη λοίμωξη καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2021 και το τελευταίο πιθανό κρούσματα αναφέρθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022.

“Είναι ένα σοβαρό ξέσπασμα, καθώς αυτός ο τύπος shiga τοξίνης που παράγει E. coli μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τρία παιδιά με οξεία νεφρική ανεπάρκεια αναφέρθηκαν τον Δεκέμβριο. Οι ασθενείς με σοβαρή διάρροια, ιδιαίτερα αιματηρή διάρροια, θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια για να λάβουν μια σωστή διάγνωση», δήλωσε σύμφωνα με το Food Safety News ο Luise Müller, επιδημιολόγος από την SSI.

“Καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα την πηγή αυτής της επιδημίας, η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι να θυμόμαστε να μαγειρεύουμε τον κιμά και να ξεπλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν φάμε. Είναι επίσης σημαντικό να διαχωρίζετε το ωμό κρέας από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως η σαλάτα, η οποία δεν υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία πριν από το φαγητό.”

Εν εξελίξει έρευνες

Αξιωματούχοι της SSI, της Δανικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών Θεμάτων και Τροφίμων (Fødevarestyrelsen) και του Ινστιτούτου Τροφίμων DTU προσπαθούν να βρουν την πηγή των λοιμώξεων.

Οι διερευνητικές συνεντεύξεις συνεχίζονται με τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα καταναλισκόμενα τρόφιμα, την επαφή με τα ζώα και άλλες πιθανές εκθέσεις.

Δανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και άλλες χώρες μέσω του δικτύου EpiPulse για να διαπιστωθούν εάν έχουν αναφερθεί σχετικές λοιμώξεις αλλού.

Άλλη μια επιδημία E. coli στη Δανία, η οποία έχει πλήξει περισσότερα από 60 άτομα, συνδέθηκε με φρέσκα κρεμμύδια από την Αίγυπτο μέσω ενός Ολλανδού προμηθευτή. Από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2021, καταγράφηκαν 68 λοιμώξεις και 20 άτομα χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το Enteroinvasive E. coli (EIEC) απομονώθηκε από περισσότερους από 20 ασθενείς και οι υπόλοιποι ήταν θετικοί σε PCR για ένα γονίδιο ειδικό για τα είδη Shigella και το EIEC. Η πιθανή πηγή μόλυνσης ήταν τα φρέσκα κρεμμύδια που χρησιμοποιούνται σε έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες που πωλούνται σε διάφορες αλυσίδες λιανικής πώλησης.

Σχετικά με τις λοιμώξεις από E. coli 

Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης από E. coli θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει το γιατρό του για την πιθανή έκθεσή στα βακτήρια. Απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση των λοιμώξεων, οι οποίες μπορούν να μιμηθούν άλλες ασθένειες.

Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από E. coli ποικίλλουν για κάθε άτομο, αλλά συχνά περιλαμβάνουν σοβαρές κράμπες στο στομάχι και διάρροια, η οποία είναι συχνά αιματηρή. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν πυρετό. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες. Άλλοι μπορούν να αναπτύξουν σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα και επιπλοκές, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Περίπου 5 έως 10% εκείνων που διαγιγνώσκονται με λοιμώξεις E. coli αναπτύσσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή νεφρικής ανεπάρκειας, γνωστή ως αιμολυτικό ουρεμικό σύνδρομο (HUS). Τα συμπτώματα του HUS περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, αίσθημα έντονης κόπωσης, μειωμένη συχνότητα ούρησης, μικρές ανεξήγητες μελανιές ή αιμορραγία και ωχρότητα.

Πολλοί άνθρωποι με HUS αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μερικοί υποφέρουν από μόνιμους τραυματισμούς ή θάνατο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε ηλικιωμένους ενήλικες λόγω επιδείνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως ασθενείς με καρκίνο.

Τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα HUS θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως επείγουσα ιατρική περίθαλψη και πιθανότατα θα νοσηλευτούν επειδή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει άλλα σοβαρά και συνεχιζόμενα προβλήματα όπως υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, εγκεφαλική βλάβη και νευρολογικά προβλήματα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα