Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφικές δηλητηριάσεις από τον σπάνιο τύπο Salmonella blockley στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΤροφικές δηλητηριάσεις από τον σπάνιο τύπο Salmonella blockley στην Ευρώπη
spot_img

Ένας σπάνιος τύπος Salmonella έχει μολύνει 16 άτομα στη Νορβηγία, με την πλειοψηφία να χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανέφερε ότι η επιδημία Salmonella Blockley είχε επηρεάσει τους ανθρώπους που ζουν σε διάφορους νομούς της χώρας.

Η πηγή της μόλυνσης είναι άγνωστη, οπότε έχει ξεκινήσει έρευνα με τη Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και το Νορβηγικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο.

Οι πρώτοι νοσήσαντες κατεγράφησαν περί τα τέλη Νοεμβρίου 2021 έως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2022. Είναι ηλικίας 1 έως 80 ετών και 11 από αυτούς είναι γυναίκες.

Πιθανότατα λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις που δεν εντοπίστηκαν

Βακτήρια με το ίδιο γενετικό προφίλ έχουν ανιχνευθεί σε 12 από τους 16 ασθενείς που σημαίνει ότι πιθανότατα μολύνθηκαν από την ίδια πηγή.

Η Salmonella Blockley είναι ένας σπάνιος τύπος στην Ευρώπη. Έχει καταγραφεί στο παρελθόν στη Νορβηγία, αλλά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Αξιωματούχοι πιστεύουν πως το γεγονός ότι δώδεκα άτομα έχουν νοσηλευτεί έχει να κάνει περισσότερο με το ότι δεν εντοπίζονται τα ηπιότερα κρούσματα παρά με το ότι αυτό το είδος Salmonella είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Οι εστίες Salmonella είναι σπάνιες στη Νορβηγία και συνήθως προκαλούνται από εισαγόμενα τρόφιμα.

Η Χάιντι Λανγκ, από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, δήλωσε σύμφωνα με το Food Safety News ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν η επιδημία θα αυξηθεί σε έκταση και εάν θα βρεθεί η πηγή μόλυνσης.

“Δεδομένου ότι ζουν ή έχουν ζήσει σε διαφορετικές κομητείες, είναι πιθανό οι άνθρωποι να έχουν μολυνθεί μέσω τροφίμων που διανέμονται σε ολόκληρη τη χώρα. Οι ασθενείς υποβάλλονται τώρα σε διερευνητική συνέντευξη για να διαπιστώσουν εάν έχουν κοινή πηγή μόλυνσης”, ανέφερε.

Σχετικά με τη Salmonella 

Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με βακτήρια Salmonella συνήθως δεν φαίνονται, μυρίζουν ή έχουν γεύση σαν χαλασμένα. Ο καθένας μπορεί να αρρωστήσει με αυτή τη λοίμωξη. Βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο, σύμφωνα με το CDC.

Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από Salmonella θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι άρρωστοι πρέπει να ενημερώσουν τους γιατρούς τους για την πιθανή έκθεση σε βακτήρια σαλμονέλας, επειδή απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της σαλμονέλλωσης. Τα συμπτώματα της λοίμωξης αυτής μπορούν να μιμηθούν άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.

Τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Διαφορετικά, οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που οι ασθενείς απαιτούν νοσηλεία.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωστήσουν ή να εμφανιστούν συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί ακόμα να μεταδώσουν τις λοιμώξεις σε άλλους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο