Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιπποφαές: Το πρώτο ΠΓΕ προϊόν από την Μογγολία είναι γεγονός!

ΑρχικήΝέαΙπποφαές: Το πρώτο ΠΓΕ προϊόν από την Μογγολία είναι γεγονός!
spot_img

Στις 20 Ιανουαρίου καταχωρίστηκε στην ΕΕ το πρώτο προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από τη Μογγολία.

Πρόκειται για το προϊόν «Uvs chatsargana» (Увс чацаргана στα μογγολικά), από την επαρχία Uvs, το όνομα του οποίου πλέον προστατεύεται από μίμηση και σφετερισμό σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. βάσει του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2022/77, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από τις 09/02/2022.

Η ονομασία «Увс чацаргана/Uvs chatsargana», δηλαδή ιπποφαές από την επαρχία Uvs, περιγράφει το φυτό με τη λατινική ονομασία «Hippophae rhamnoides» (ιπποφαές το ραμνοειδές). Πρόκειται για καλλιεργούμενο είδος ανθοφόρου φυτού της οικογένειας Elaeagnaceae.

Το προϊόν μπορεί να έχει διαφορετικά χρώματα. Συνήθως είναι κίτρινο ή πορτοκαλί, αλλά μερικές φορές μπορεί να έχει και ερυθρωπό, υπόλευκο ή καστανοκόκκινο χρώμα.

Χαρακτηρίζεται από την οσμή και το μέγεθός του και έχει ελλειπτικό ή βολβοειδές σχήμα.

Η σάρκα του φρούτου είναι ζουμερή, όχι όξινη, και έχει αρωματική οσμή και ξινή γεύση.

Επιπλέον, ανάλογα με την εποχή της συγκομιδής, το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, ο καρπός είτε είναι ζουμερός και χρησιμοποιείται για την παραγωγή χυμών είτε είναι γεμάτος λιπαρές ουσίες και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελαίων, αντίστοιχα.

Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Υπάρχει ισχυρή αιτιώδης σχέση μεταξύ της ποιότητας του «Увс чацаргана/Uvs chatsargana» και της γεωγραφικής του προέλευσης.

Η γεωγραφική περιοχή βρίσκεται στην επαρχία Uvs και περιβάλλεται από τα όρη Altai με υψόμετρο έως και 4 000 μέτρων. Στο κέντρο της υπάρχει μια εκτεταμένη πεδιάδα, καθώς και η αλμυρή λίμνη Uvs που αποτελεί απομεινάρι θάλασσας. Όπως και στη Νεκρά Θάλασσα, δεν υπάρχουν ψάρια ή άλλοι ζωντανοί οργανισμοί στη λίμνη Uvs. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις αλατιού στις ακτές της λίμνης.

Τα εδάφη της λεκάνης της λίμνης Uvs έχουν ιδιαίτερη σύνθεση με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανταλλάξιμου CaO, MgO και K20.

Τα ποσοστά βροχόπτωσης στην περιοχή της λεκάνης είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα το νερό και το έδαφος να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το οποίο δεν απομακρύνεται και, συνεπώς, να διατηρείται στο έδαφος. Ο αριθμός των ωρών ηλιοφάνειας είναι πολύ υψηλός.

Το χιόνι που καλύπτει τα βουνά, στα νότια και στα δυτικά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα αρχίζει να λιώνει σταδιακά μόνο, λόγω του μεγάλου υψόμετρου, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Συνεπώς, χιλιάδες χείμαρροι και ποτάμια μεταφέρουν στις περιοχές καλλιέργειας το νερό που προέρχεται από την τήξη του χιονιού και γεμίζουν τις λεκάνες υπόγειων υδάτων. Κατά τη διάρκεια της σταδιακής τήξης του χιονιού, η εισροή νερού στις περιοχές καλλιέργειας γίνεται με σχετικά σταθερό ρυθμό, γεγονός το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη και την ποιότητα του «Увс чацаргана/Uvs chatsargana».

Το ιπποφαές αναπτύσσεται σε ένα εξαιρετικά αντίξοο φυσικό περιβάλλον με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ +36 °C το καλοκαίρι και -49.6 °C τον χειμώνα. Για να μπορέσει να αντέξει στις εξαιρετικά υψηλές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και να προστατευτεί, αναπτύσσει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, καθώς και σε καροτένιο και άλλες ουσίες. Σύμφωνα με μελέτη, το «Увс чацаргана/Uvs chatsargana» περιέχει 2,5 φορές περισσότερο παλμιτικό οξύ σε σχέση με το ιπποφαές που προέρχεται από άλλες περιοχές της Μογγολίας.

Οι φυτείες του «Увс чацаргана/Uvs chatsargana» έχουν θετική επίδραση στην περιοχή, διότι αποτρέπουν τη μετακίνηση της άμμου και την απερήμωση.

Οι καλλιέργειες του εν λόγω φυτού στην περιοχή έχουν μεγαλύτερη απόδοση σε σύγκριση με άλλες επαρχίες της Μογγολίας (δηλαδή τις επαρχίες Tuv και Selenge). Οι καρποί, των οποίων όλα τα μέρη (πυρήνας, σάρκα, φλούδα) χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαίων, έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες και υψηλά ποσοστά βιταμινών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη B1 και βιταμίνη B6, και καροτένιου. Χάρη στις πολλές ώρες ηλιοφάνειας, οι καρποί αναπτύσσουν επίσης πλούσιο άρωμα.

Αρχικά, το ιπποφαές ήταν άγριο. Ο παραδοσιακός νομαδικός τρόπος ζωής του πληθυσμού της Μογγολίας απαιτούσε, ιστορικά, ειδική διατροφή, η οποία αποτελούνταν κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Κατά συνέπεια, πολλοί Μογγόλοι έπασχαν από διατροφικές ελλείψεις, ιδίως ελλείψεις βιταμινών. Φαίνεται ότι στο δυτικό τμήμα της Μογγολίας, στην περιοχή της Uvs, όπου το ιπποφαές ήταν ενδημικό φυτό και τρωγόταν, οι κάτοικοι είχαν καλύτερη υγεία σε σχέση με τους κατοίκους άλλων περιοχών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησαν μελέτες σχετικά με το άγριο ιπποφαές, το 1960, και φυτεύτηκαν διάφορες επιλεγμένες ποικιλίες του εν λόγω φυτού σε ορισμένα μέρη της επαρχίας Uvs.

Χάρη στις ειδικές του ιδιότητες και στα θρεπτικά συστατικά του, το προϊόν «Увс чацаргана/Uvs chatsargana» είναι φημισμένο τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αναγνωρίζονται κυρίως από τους καταναλωτές σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ιδίως στην Ιαπωνία και την Κορέα, όπου το προϊόν «Увс чацаргана/Uvs chatsargana» χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιολογικών χυμών και καλλυντικών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο