Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αρέθουσα: Η φαρμακευτική ρίγανη Ικαρίας, η πρώτη ελληνική ποικιλία που πιστοποιείται

ΑρχικήΝέαΑρέθουσα: Η φαρμακευτική ρίγανη Ικαρίας, η πρώτη ελληνική ποικιλία που πιστοποιείται
spot_img

Ένας αυτοφυής πληθυσμός φυτών της ελληνικής ρίγανης με υψηλή απόδοση σε αιθέριο έλαιο και καρβακρόλη, εντοπίστηκε στην Ικαρία. Πρόκειται για την ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα» από την Ικαρία, η οποία αποτελεί τμήμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου, καθώς αποτελεί ένα φαρμακευτικό αρωματικό φυτό (ΦΑΦ) μεταξύ άλλων σημαντικών που εμφανίζονται στην Ικαρία, τα οποία συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της, τον ιδιαίτερο πολιτισμό της και τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας της.

Η μακροχρόνια συνεργασία τριών Καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα της Καθηγήτριας Γ. Οικονόμου – Αντώνακα (Εργαστήριο Γεωργίας), του Καθηγητή Π. Ταραντίλη, (Εργαστήριο Χημείας), καθώς και του Καθηγητή Κ. Τσιμπούκα (Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων), οι οποίοι επιτελούν και ρόλο Συντονιστών του Ινστιτούτου Μελέτης & Προώθησης Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών και Κέντρου Αριστείας του ΓΠΑ, οδήγησε σε ένα σημαντικό επίτευγμα. 

Σκοπός της εν λόγω συνεργασίας και ρόλος του Ιν. Φ.Α.Φ. είναι η επίλυση των θεμάτων αιχμής του τομέα, όπως η κατοχύρωση των ελληνικών Φ.Α.Φ., η αειφόρος παραγωγή τους, η ταυτότητα και πιστοποίηση των προϊόντων τους, καθώς και η διείσδυσή τους στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας χρονολογούμενης από το 2008 έως το 2010, υλοποιήθηκε Ερευνητικό Πρόγραμμα Εφαρμογής χρηματοδοτούμενο από το Δήμο Ευδήλου Ικαρίας, με αντικείμενο: «την Αποτύπωση, Αξιολόγηση και Αξιοποίηση των Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών της νήσου Ικαρίας», όπου εντοπίστηκε ένας αυτοφυής πληθυσμός φυτών της Ελληνικής ρίγανης – Origanum  vulgare ssp. Hirtum – με υψηλή απόδοση σε αιθέριο έλαιο (8.5%) και υψηλή εκατοστιαία περιεκτικότητα σε καρβακρόλη (89%).

Μάλιστα, η Ελληνική ρίγανη από την Ικαρία, αξιολογήθηκε ως προς την  προσαρμοστικότητά της σε διαφορετικά περιβάλλοντα επί έξι (6) χρόνια, ήτοι :

  • α) στην περιοχή προέλευσής της στην Αρέθουσα της Ικαρίας,
  • β) στο ΓΠΑ (Αγρός Εργαστήριου Γεωργίας),
  •  γ) στο Αγρόκτημα του ΓΠΑ (Σπάτα) και
  • δ) στη Μήλο, σε φυτείες αγενώς αναπαραγόμενες από το μητρικό πληθυσμό.

             Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του συγκεκριμένου πληθυσμού ρίγανης επιβεβαιώθηκε κατά το τρίτο έτος της καλλιέργειάς της στο ΓΠΑ, όπου εμφάνισε υψηλή απόδοση σε αιθέριο έλαιο (12%) και υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη (95%), από τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Συγχρόνως, εκπονήθηκε επιχειρηματικό σχέδιο για καλλιέργεια της ρίγανης σε μικρή κλίμακα, προσαρμοσμένη στις συνθήκες της Ικαρίας.

      Επιπρόσθετα, το 2021 εγκρίθηκε η εγγραφή της ρίγανης από την Ικαρία ως η 1η ποικιλία Φ.Α.Φ. στον Εθνικό Κατάλογο (ΦΕΚ 933/10/05/2021) με την ονομασία «Αρέθουσα», μετά από αξιολόγηση στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Ειδών του ΥΠΑΑΤ.

      Εν κατακλείδι, η ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα» από την Ικαρία αποτελεί τμήμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου, καθώς αποτελεί ένα φαρμακευτικό αρωματικό φυτό (Φ.Α.Φ.) μεταξύ άλλων σημαντικών που εμφανίζονται στην Ικαρία, τα οποία συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της, τον ιδιαίτερο πολιτισμό της και τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας της.

Πηγή: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα