ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΕλληνικά κρασιά: Τόσος πλούτος που δεν αξιοποιείται όπως του αξίζει...

Ελληνικά κρασιά: Τόσος πλούτος που δεν αξιοποιείται όπως του αξίζει…

2 λεπτά ανάγνωσης

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Αφορμή για το σημερινό μου σχόλιο ήταν ένα άρθρο για τον κ. Ιωάννη Σταμούλη, οινοπαραγωγού στην Σάμο, ο οποίος πρόσφατα δημιούργησε ένα νέο κρασί ονόματι «Αρχέγονα Εδάφη». Από ότι διαβάζουμε στο cibum.gr  “η επιλογή των σταφυλιών έγινε αποκλειστικά από τον αμπελώνα ιδιοκτησίας του, με χειρωνακτικό τρύγο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο αμπελώνας του έχει βόρεια έκθεση, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, με εδάφη όξινα, μέσης σύστασης, φτωχά, βαθιά, χαλικώδη και σχιστολιθικά”.

- Advertisement -

Ο κ. Σοφούλης, με αφορμή την κυκλοφορία του κρασιού αυτού, δήλωσε ότι προέρχεται από αμπελώνα «δασά φυτεμένο» σε υψόμετρο 1000 μέτρων από «αναργιώρογο και αρωματικό μοσχάτο», από τα πιο παλιά κλήματα του νησιού.

Διαβάζοντας αυτή την είδηση, σκέφτηκα τον αμπελουργικό πλούτο που έχει η Ελλάδα και λόγω αυτού του πλούτου έχει τρομερά αξιόλογο οινολογικό δυναμικό.

- Advertisement -

Ονόματα οίνων με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και συνεπώς υψηλό εξαγωγικό δυναμικό…

Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Λημνιό, Ξυνόμαυρο, Αγιοργήτικo, Άσπρο ποταμίσι, Μαυροφίλερο, Βιδιανό και τόσα άλλα.

Και ποιο είναι το οξύμωρο; Εδώ στη Δυτική Ιρλανδία, μπορώ να βρω δυο μόνο Ελληνικά κρασιά, Αγιοργήρτικο και Μοσχοφίλερο… Ενώ τα ξένα κρασιά είναι βασικά 4-5 ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Cabernet Blanc, Syraz, Merlot)…Μονοτονία θα έλεγα…

Γιατί να μένουν αναξιοποίητα τόσα δυνατά κρασιά που παράγει η Ελλάδα;

Αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία συνεργειών για να μπορέσει το Ελληνικό κρασί να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου! Το αξίζουν οι Οινοπαραγωγοί, το αξίζει και το κρασί που φτιάχνουν με τόσο μεράκι!

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΠΟΠ ελαιόλαδα στην ΕΕ: Αμφισβητούνται δεδομένα δεκαετιών – Στο μικροσκόπιο οι προδιαγραφές τους

Νέα μελέτη εντοπίζει κρίσιμο χάσμα μεταξύ των προδιαγραφών ΠΟΠ και της πραγματικής ποιοτικής επίδοσης των ελαιολάδων.

Νέος ιός στην Ευρώπη πλήττει τις αγελάδες – Μείωση έως 75% στην παραγωγή γάλακτος σε εκατοντάδες εκτροφές

Ο νέος ιός έχει ήδη εντοπιστεί σε οκτώ χώρες της Ευρώπης και συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Τα ζυμαρικά στην κορυφή της διατροφικής έκθεσης των μικρών παιδιών στην πιθανώς καρκινογόνο Ωχρατοξίνη Α στην Κύπρο

Νέα αξιολόγηση του Γενικού Χημείου Κύπρου για τη διατροφική έκθεση στην Ωχρατοξίνη Α δημοσιεύθηκε στο Food Risk Assess Europe της EFSA.