Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αξιολόγηση της ασφάλειας τροφίμων σε Εσθονία και Ολλανδία

ΑρχικήΝέαΕΕ: Αξιολόγηση της ασφάλειας τροφίμων σε Εσθονία και Ολλανδία
spot_img

Δύο έλεγχοι από τον οργανισμό υγείας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μελέτησαν τη μικροβιακή ασφάλεια των τροφίμων μη ζωικής προέλευσης (FNAO) στην Εσθονία και την Ολλανδία.

Ο πρώτος απομακρυσμένος έλεγχος της DG Sante, τον Απρίλιο του 2021 στην Εσθονία, διαπίστωσε ότι το επίσημο σύστημα ελέγχου ήταν αποτελεσματικό, αλλά υπήρχε έλλειψη ευελιξίας και προβλήματα με την παρακολούθηση των θετικών αποτελεσμάτων της Listeria.

Ο έλεγχος κάλυπτε την περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συγκομιδή των FNAO, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων που προορίζονται για βλάστηση και βλαστούς. Ήταν η πρώτη φορά που η DG Sante εξέτασε τους ελέγχους των FNAO στην Εσθονία. Δεν υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής βλαστών στη χώρα.

Το Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων, που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2021, είναι υπεύθυνο για τους επίσημους ελέγχους κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού στις επιχειρήσεις. Η πιστοποίηση κατά των ιδιωτικών συστημάτων ασφάλειας των τροφίμων δεν είναι κοινή μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης στην Εσθονία.

Εργασία βασισμένη στον κίνδυνο

Οι ελεγκτές ανέφεραν ότι η διαδικασία για την κατανομή του επιπέδου κινδύνου στους φορείς εκμετάλλευσης στερείται ευελιξίας.

Η ελάχιστη βαθμολογία κινδύνου δίνεται όταν η παραγωγή είναι κάτω από 25 τόνους ετησίως. Από 26 έως 300 τόνους θεωρείται μεσαίου κινδύνου και πάνω από 300 τόνους λογίζεται ως υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των ποσοτήτων και του τύπου του προϊόντος. Έτσι, ένας μεγάλος παραγωγός βλαστών σπάνια εμπίπτει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για τους όγκους παραγωγής του, ενώ είναι πιο πιθανό ότι εκμεταλλεύσεις όπως τα δημητριακά ή οι πατάτες, ακόμη και με σχετικά χαμηλό αριθμό έκτασης, θα κατηγοριοποιηθούν ως ο υψηλότερος κίνδυνος.

Ορισμένα στοιχεία μπορούν να αξιολογηθούν μόνο μετά την επιθεώρηση, όπως ο αριθμός των μη συμμορφώσεων και η αξιολόγηση από τον επιθεωρητή των ελέγχων του ίδιου του φορέα εκμετάλλευσης. Ωστόσο, ο κίνδυνος μπορεί και υπολογίζεται εκ νέου μετά από επίσημο έλεγχο. Οι ορθές γεωργικές πρακτικές και οι ορθές πρακτικές παρασκευής που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη για την εκτίμηση κινδύνου για τον καθορισμό της συχνότητας των επίσημων ελέγχων.

Η ομάδα ελέγχου διαπίστωσε ότι, παρά τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν σε παραγωγό βλαστών το 2020, η εκ νέου υπολογισμένη εκτίμηση επικινδυνότητας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εμπίπτει στην κατηγορία μεσαίου κινδύνου λόγω του όγκου παραγωγής.

Υπάρχει επίσης ένα σχέδιο παρακολούθησης των παραγωγών για τον εντοπισμό της επιμόλυνσης με Listeria. Το σύστημα ήταν αποτελεσματικό για την ανίχνευση μόλυνσης στο εργοστάσιο. Ωστόσο, τα διορθωτικά μέτρα μετά την εύρεση της Listeria υπολείπονται της διασφάλισης ότι οι φορείς εκμετάλλευσης παρακολουθούν τη μόλυνση για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθεί.

Μετά τα θετικά ευρήματα της Listeria σε δύο εταιρείες μεταποίησης, τροποποιήθηκαν τα σχέδια παρακολούθησης, αυξάνοντας τον αριθμό των περιβαλλοντικών δειγμάτων για την ανίχνευση της Listeria monocytogenes από μία φορά το χρόνο σε μία φορά κάθε τρίμηνο ή δύο φορές το χρόνο. Ωστόσο, οι Εσθονικές κατευθυντήριες γραμμές δηλώνουν ότι αν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, οι συχνότητες για ανάλυση θα πρέπει να είναι υψηλότερες, όπως μία φορά την εβδομάδα.

Το σχέδιο του 2021 περιελάμβανε, για πρώτη φορά, τον νοροϊού και τον ιό ηπατίτιδας Α σε μούρα που αναλύθηκαν σε διαπιστευμένο εργαστήριο άλλης χώρας. Οι ελεγκτές ανέφεραν ότι η έλλειψη ελέγχου της θερμοκρασίας των επίσημων εισερχόμενων δειγμάτων εμποδίζει τα εργαστήρια να εντοπίζουν αστοχίες στη διαχείριση της θερμοκρασίας, που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Τα ευρήματα ελέγχου στην Ολλανδία

Ο δεύτερος απομακρυσμένος έλεγχος, τον Μάρτιο του 2021 στην Ολλανδία, επαίνεσε τη γνώση και την κατάρτιση του προσωπικού, αλλά διαπίστωσε προβλήματα με την πρωτογενή παραγωγή και τους ελέγχους των παραγωγών βλαστών.

Η Ολλανδία είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ και κορυφαίος εισαγωγέας σπόρων προς βλάστηση.

Παράγοντες όπως το μέγεθος της εκμετάλλευσης ή της εγκατάστασης και ο όγκος παραγωγής δεν ελήφθησαν υπόψη, αλλά θα αποτελέσουν μέρος ενός νέου συστήματος ανάλυσης κινδύνου. Κατά τον χρόνο του ελέγχου, τα κατεψυγμένα μούρα και λαχανικά, καθώς και τα κομμένα λαχανικά είχαν την ίδια συχνότητα επιθεώρησης με τις πατάτες και άλλα λαχανικά που έπρεπε να καταναλωθούν μετά το μαγείρεμα.

Το 2020 ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19 ένα έργο για τον καθορισμό επιπέδων συμμόρφωσης με τα μικροβιολογικά κριτήρια για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Εάν μια επιχείρηση τροφίμων διαθέτει σύστημα διασφάλισης τρίτου μέρους πιστοποιημένο με BRC ή FSSC 22000, για παράδειγμα, η συχνότητα των ελέγχων θα μπορούσε να μειωθεί, αλλά αυτό δεν ισχύει για την πρωτογενή παραγωγή.

Καλλιεργητές και παραγωγοί βλαστών

Στην πρωτογενή παραγωγή, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με ειδικά έργα με έμφαση στα φυτοφάρμακα. Κάθε χρόνο, προσδιορίζεται μια κατηγορία καλλιεργειών και ορισμένες εταιρείες τροφίμων επιλέγονται τυχαία για μικροβιολογικές επιθεωρήσεις. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, επιλέγεται ένας διαφορετικός τομέας το επόμενο έτος και δεν είναι σαφές πότε μια κατηγορία με προβληματικό αποτέλεσμα θα επιθεωρηθεί ξανά.

Η εστίαση στις χημικές ουσίες σημαίνει ότι η πιθανότητα να βρεθούν μη συμμορφώσεις με τις μικροβιολογικές απαιτήσεις είναι χαμηλότερη και τα προβλήματα που εντοπίζονται δεν επηρεάζουν τον μελλοντικό σχεδιασμό. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτίμηση των σχετικών κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων, αποδυναμώνοντας το σύστημα επίσημων ελέγχων και επιβολής της νομοθεσίας της ΕΕ, όπως ανέφεραν οι ελεγκτές σύμφωνα με το Food Safety News.

Σε απάντηση, η Ολλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και των Καταναλωτών (NVWA) δήλωσε ότι αξιολογεί τον τρόπο ιεράρχησης των μικροβιολογικών επιθεωρήσεων σε επίπεδο καλλιεργητών. Το 2022 έχει προγραμματιστεί να δημοσιευθεί μια εκτίμηση επικινδυνότητας για την ασφάλεια των τροφίμων των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προορίζονται να καταναλωθούν ακατέργαστα. Θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της επιτήρησης και της επιβολής.

Το 2021, οι Ολλανδικές αρχές προγραμμάτισαν επιθεωρήσεις για τη διαχείριση των μικροβιολογικών κινδύνων στις εγκαταστάσεις πρωτογενούς παραγωγής. Οι περισσότερες στόχευαν στην παραγωγή μαλακών μούρων που καταναλώνονται ωμά και μερικές σε προϊόντα όπως το μαρούλι.

Οι ελλείψεις στην επαλήθευση της συμμόρφωσης με τα πιστοποιητικά εισαγωγής και τους εθνικούς κανόνες σχετικά με τη συχνότητα δειγματοληψίας των τελικών προϊόντων, που δεν είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, αποδυναμώνουν τους ελέγχους των παραγωγών βλαστών και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προώθηση επιμολυσμένου προϊόντος στην αγορά. Είναι διαθέσιμος από το 2021 ένας ειδικός κατάλογος ελέγχου για τις επιχειρήσεις παραγωγής βλαστών, ώστε να διασφαλίσει ότι οι επιθεωρητές βλέπουν πραγματικά τα πιστοποιητικά εισαγωγής.

Η NVWA υποσχέθηκε να αναθεωρήσει την εγχώρια κατευθυντήρια γραμμή του 2021, να καταργήσει την επιλογή χαμηλότερης συχνότητας δειγματοληψίας και να ενημερώσει τους παραγωγούς βλαστών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο