Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασφάλεια τροφίμων: ΕΕ και ΗΠΑ ξαναρχίζουν το εμπόριο δίθυρων μαλακίων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑσφάλεια τροφίμων: ΕΕ και ΗΠΑ ξαναρχίζουν το εμπόριο δίθυρων μαλακίων
spot_img

Από τα τέλη αυτού του μήνα, το εμπόριο μαλακίων οστρακοειδών – όπως μύδια, αχιβάδες, στρείδια και χτένια – θα ξαναρχίσει μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Σε δύο κράτη μέλη της ΕΕ (την Ισπανία και την Ολλανδία) θα επιτραπεί να εξάγουν μαλάκια οστρακοειδή στις ΗΠΑ, ενώ δύο αμερικανικές πολιτείες (η Μασαχουσέτη και η Ουάσιγκτον) μπορούν να κάνουν το ίδιο στην ΕΕ. Η Επιτροπή ενέκρινε στις 04 Φεβρουαρίου τη σχετική νομοθεσία.

Ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος για το Εμπόριο, δήλωσε: “Χαιρετίζω θερμά αυτή τη συμφωνία, η οποία επιλύει ένα μακροχρόνιο ζήτημα για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά για να ξεκλειδώσουμε. Δείχνει ότι οι προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε μια θετική και προοδευτική εμπορική ατζέντα με τις ΗΠΑ, αποδίδουν καρπούς. Από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2021, έχουμε κάνει πολλές σημαντικές προόδους: έναρξη του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας και παύση της εμπορικής μας διαμάχης για τον χάλυβα και το αλουμίνιο. Όλα αυτά τα επιτεύγματα , συν αυτή την τελευταία επανέναρξη του εμπορίου δίθυρων μαλακίων, συμβάλλουν στη δημιουργία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για τους εργαζομένους μας» .

Η Στέλλα Κυριακίδη , Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: ” Είμαστε ενθουσιασμένοι που η αξιόπιστη διατλαντική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ ανοίγει εκ νέου μια σημαντική εμπορική οδό μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τα δίθυρα μαλάκια. Αυτά είναι καλά νέα για τους φορείς τροφίμων και τους καταναλωτές και στα δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το εμπόριο θα ξαναρχίσει σύντομα και προσβλέπω στην επέκταση αυτής της ευκαιρίας σε περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ στο εγγύς μέλλον». 

Η Επιτροπή και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συζητούν την αναγνώριση των συστημάτων παραγωγής εκατέρωθεν ώστε να επιτρέπεται το διμερές εμπόριο αυτών των προϊόντων. Λόγω των διαφορών στα ρυθμιστικά πρότυπα, το εμπόριο ζώντων μαλακίων οστρακοειδών δεν ήταν δυνατό μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ από το 2011.

Το 2015, και οι δύο πλευρές διεξήγαγαν επιτόπιους ελέγχους και, μετά από πολυετείς συζητήσεις, η Επιτροπή και ο FDA συνέστησαν ότι τα συστήματα ασφάλειας τροφίμων για την παραγωγή ακατέργαστων δίθυρων μαλακίων στις δύο πολιτείες των ΗΠΑ (Μασαχουσέτη και Ουάσιγκτον) και δύο κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να θεωρηθούν ισοδύναμα. 

Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρόσθεσε τις δύο πολιτείες των ΗΠΑ στον κατάλογο των τρίτων χωρών από τις οποίες μπορούν να εισαχθούν δίθυρα μαλάκια στην ΕΕ.

Ο FDA, από την πλευρά του, δημοσίευσε μια Ανακοίνωση στο Ομοσπονδιακό Μητρώο των ΗΠΑ, ενημερώνοντας το κοινό και τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς στην εισαγωγή δίθυρων μαλακίων της ΕΕ από την Ισπανία και την Ολλανδία. 

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι θα μπορούσε να επιτραπεί και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να εξάγουν αυτά τα προϊόντα στις ΗΠΑ μετά από μια απλοποιημένη διαδικασία αδειοδότησης που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο FDA εκδίδει έναν προσδιορισμό ισοδυναμίας παρέχοντας στους παραγωγούς της ΕΕ πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση

Αισθητή αύξηση κρουσμάτων σε λιστερίωση, καμπυλοβακτηρίωση, σαλμονέλωση και E. coli σε όλη την Ευρώπη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο