Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα τάση: Τρώγοντας όλα τα μέρη φρούτων και λαχανικών…

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΝέα τάση: Τρώγοντας όλα τα μέρη φρούτων και λαχανικών...
spot_img

Τι πιο φυσιολογικό σε κάθε νοικοκυριό να πετάμε τις φλούδες πατάτας, τα εξωτερικά φύλλα κουνουπιδιού και τα κουκούτσια του μήλου, αλλά υπάρχει μια νέα κίνηση που μας ενθαρρύνει να χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα κομμάτια για να περιορίσουμε το αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων. Άλλωστε, είναι απόλυτα βρώσιμα – ακόμη και νόστιμα, με τη σωστή επεξεργασία.

Η σεφ Sophie Gordon παραδέχεται ότι της έριξαν μερικά περίεργα βλέμματα στο τρένο, όταν έτρωγε ένα ολόκληρο μήλο, μέχρι και τα κουκούτσια. «Απλά σκεφτόμουν πόσο αστείο ήταν, γιατί ξέρω ότι δεν είναι το πιο νόστιμο μέρος του μήλου, αλλά είναι μια χαρά», δήλωσε.

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως πηγαίνει στα σκουπίδια. Πρόκειται για ένα τρομερό στατιστικό στοιχείο και καθώς όλοι προσπαθούμε να έχουμε μεγαλύτερη συνείδηση ​​του οικολογικού μας αποτυπώματος, το να ρίχνουμε επιπλέον φαγητό σε ένα πιάτο αντί στον κάδο, φαίνεται απλό και εφικτό.

Η 29χρονη Gordon είναι μέρος ενός αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων στον κόσμο που αποδεικνύουν ότι η μαγειρική με ολόκληρα λαχανικά είναι δυνατή (και νόστιμη) – παρόμοια με την κίνηση που υποστηρίζει ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε ολόκληρο το ζώο.

Το πρώτο δικό της βιβλίο μαγειρικής, The Whole Vegetable: Sustainable Recipes For A Healthier Planet, είναι μια συλλογή εποχικών συνταγών που γιορτάζουν τα λαχανικά στο σύνολό τους, δίνει συμβουλές για λιγότερη σπατάλη και χρήση υπολειμμάτων ή χρήση φρούτων και λαχανικών με τρόπους που ίσως δεν έχετε σκεφτεί πριν.

Ήταν ο σεφ μπαμπάς της αυτός που της έβαλε πρώτος την ιδέα της ελάχιστης σπατάλης φαγητού. Η Gordon πέρασε χρόνο στην Αυστραλία όπου λέει ότι «το φαγητό δεν είναι πάντα συσκευασμένο, οπότε μπορείς να αγοράσεις ένα καρότο αντί για ένα ολόκληρο μάτσο» και ζούσε μόνη: «Συχνά είχα μισή πιπεριά ή μια, έμενε λίγο κουνουπίδι, οπότε πάντα ήθελα να βρίσκω νέους τρόπους να τα χρησιμοποιώ και να μην τα σπαταλάω».

«Με το κουνουπίδι ή το μπρόκολο, οι άνθρωποι κόβουν ένα μεγάλο μέρος από το κοτσάνι και μετά το αφαιρούν», λέει η Gordon, «αλλά μπορείτε απλώς να το ψιλοκόψετε και να το προσθέσετε σε ό,τι κάνετε». Γιατί είμαστε τόσο προετοιμασμένοι να πετάμε τα σκληρότερα μέρη; Μπορείτε να βράσετε πρώτα αυτά τα κομμάτια και μετά να τα βάλετε σε ένα τηγάνι. Όσον αφορά το μαρούλι «οι άνθρωποι απλώς πετάνε πολλά φύλλα, αλλά μπορείτε απλώς να το βάλετε και να το μαγειρέψετε σαν να ήταν σπανάκι», λέει. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε με τα μέρη που συχνά πετάτε, είναι το μήνυμα. Αυτό που κάνει πάντα η Gordon είναι να διατηρεί ένα κουτί με απομεινάρια στο ψυγείο.

Φυσικά, το να είσαι πιο βιώσιμος σημαίνει να προσπαθείς να τρως προϊόντα μόνο όταν είναι στην εποχή τους, αλλά αν έχεις συνηθίσει να βλέπεις κάθε φρούτο και λαχανικό συσκευασμένο όλο το χρόνο στα ράφια των τοπικών σουπερμάρκετ, χρειάζεται λίγη συνειδητή προσπάθεια.

«Δεν πρόκειται να είσαι τέλειος και δεν χρειάζεται να είσαι», υπενθυμίζει η ίδια.

Το βιβλίο μαγειρικής είναι γεμάτο με χρήσιμες συμβουλές και κόλπα για την αποφυγή σπατάλης τροφίμων ή απορριμμάτων:

«Να κάνετε περισσότερο προγραμματισμό, να κάνετε περισσότερο μια λίστα με αυτά που πρέπει να πάρετε πριν πάτε στα καταστήματα. Όταν λέμε κάτι δυνατά, οι άνθρωποι λένε, “Α, αυτό είναι πολύ απλό”. Και μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να τα εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας για να γίνει συνήθεια. Εξάλλου, είναι όντως τόσο απλά και γι’ αυτό πρέπει να τα κάνουμε πράξη», δηλώνει η Gordon.

https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/sophie-gordon-cookbook-food-waste-recipes-b2005770.html

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα