Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσσώρευση υδραργύρου στα τρόφιμα: Σε Δημόσια διαβούλευση η αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τη χρήση του

ΑρχικήΝέαΣυσσώρευση υδραργύρου στα τρόφιμα: Σε Δημόσια διαβούλευση η αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τη χρήση του
spot_img

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού για τον υδράργυρο, μέσω της οποίας θα εξεταστούν οι τελευταίες εναπομείνασες σκόπιμες χρήσεις της πολύ τοξικής αυτής χημικής ουσίας στα προϊόντα.

Η ΕΕ διαθέτει πολιτικές για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης των ανθρώπων και του περιβάλλοντος στον υδράργυρο, με νομοθεσία που καλύπτει όλες τις πτυχές του κύκλου ζωής του υδραργύρου. Ωστόσο, στην ΕΕ συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σημαντικές ποσότητες υδραργύρου, κυρίως στα οδοντιατρικά αμαλγάματα και σε ορισμένα προϊόντα, όπως οι λαμπτήρες και τα όργανα μέτρησης. Δεδομένης της επίμονης φύσης της ρύπανσης από υδράργυρο, η συνεχιζόμενη χρήση του συμβάλλει στη συσσώρευσή του στο περιβάλλον και στα τρόφιμα. Η αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων θα συμβάλει στον στόχο μηδενικής ρύπανσης για ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες, ο οποίος εξαγγέλθηκε με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Ο υδράργυρος αποτελεί μείζονα κίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Στην ΕΕ έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον περιορισμό του. Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν κίνδυνοι. Τώρα πρέπει να εξετάσουμε τις εναπομείνασες χρήσεις του υδραργύρου στην ΕΕ, όπως τα οδοντιατρικά αμαλγάματα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων με προσθήκη υδραργύρου. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της μηδενικής ρύπανσης και το αποδεικνύουμε σε όλα τα μέτωπα».

Με αυτή τη διαβούλευση, η Επιτροπή καλεί τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκφράσουν απόψεις, με τις οποίες θα συμβάλουν στην αξιολόγηση των επιπτώσεων που συνδέονται με την πιθανή σταδιακή κατάργηση των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων, καθώς και με τη διαθεσιμότητα και το κόστος των εναλλακτικών λύσεων χωρίς υδράργυρο. Η διαβούλευση θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο απαγόρευσης της παραγωγής στην ΕΕ και της εξαγωγής ορισμένων προϊόντων με προσθήκη υδραργύρου, των οποίων η διάθεση στην αγορά της ΕΕ έχει ήδη απαγορευτεί. Η δημόσια διαβούλευση θα παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για την εκτίμηση επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. 

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 3 Μαΐου 2022 και είναι διαθέσιμη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο