Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Ισραηλινοί ερευνητές ανακοίνωσαν πριν από λίγες μέρες ότι η βιταμίνη D μπορεί να μας προστατέψει από τον ιό Covid-19. Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bar Ilan και το Galilee Medical Center ανακοίνωσαν ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του ιού και επίσης μπορούν να προβλέψουν σε τι βαθμό οι άνθρωποι θα νοσήσουν ελέγχοντας μόνο την ηλικία τους και τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους.
Η μελέτη αυτή διεξήχθη στα δύο πρώτα κύματα του ιού στο Ισραήλ και δείχνει με τον πλέον εμπεριστατωμένο τρόπο πώς η λιποδιαλυτή βιταμίνη D μπορεί να μας προστατέψει, συμπληρωματικά με τα εμβόλια, από το να νοσήσουμε βαριά από τον κωρονοϊό.
Συνεπώς, σε επίπεδο παραγωγής, θα ήταν χρήσιμο να δούμε αν στα τρόφιμα που παράγουμε μπορούμε να προσθέσουμε αυτήν την βιταμίνη (π.χ. βούτυρα και μαργαρίνες). Και ως καταναλωτές, ας ελέγξουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μας και αν είναι χαμηλά, ας εμπλουτίσουμε την διατροφή μας με τρόφιμα που περιέχουν αυτή την βιταμίνη.
Πιο πολλά για την βιταμίνη D και τον Covid-19, μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.