Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025
14.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιολογικά τρόφιμα: Ανάπτυξη ρεκόρ για την Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΒιολογικά τρόφιμα: Ανάπτυξη ρεκόρ για την Ευρώπη
spot_img

Η ανάπτυξη των βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ευρώπη έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2020, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες από το Ινστιτούτο Ερευνών για τη Βιολογική Γεωργία (FiBL), σε συνεργασία με την IFOAM Organics. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας, είναι ένα από τα κορυφαία κέντρα πληροφόρησης και έρευνας για τη βιολογική γεωργία στον κόσμο.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα για βιολογικά τρόφιμα

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η αγορά βιολογικών προϊόντων της ΕΕ σημείωσε αύξηση ρεκόρ 15,1%, φτάνοντας τα 44,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, ενώ, παγκοσμίως, κορυφώθηκε σε περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι νέες πληροφορίες είναι θετικές προς την επίτευξη του στόχου της Ευρώπης να καλλιεργείται βιολογικά το 25% της γεωργικής γης έως το 2030. Στην Ευρώπη, οι καταναλωτές ξόδεψαν 101,8 € για βιολογικά τρόφιμα ανά άτομο ετησίως, αποδεικνύοντας ότι οι κατά κεφαλήν, καταναλωτικές δαπάνες για βιολογικά τρόφιμα έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Το 2020, οι Ελβετοί και οι Δανοί καταναλωτές ξόδεψαν τα περισσότερα σε βιολογικά τρόφιμα (418 ευρώ και 384 ευρώ ανά κάτοικο, αντίστοιχα).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν τα υψηλότερα μερίδια πωλήσεων βιολογικών τροφίμων ως ποσοστό των αντίστοιχων αγορών τροφίμων τους. Η Δανία έχει το υψηλότερο μερίδιο πωλήσεων βιολογικών τροφίμων παγκοσμίως, με 13,0 τοις εκατό το 2020, ακολουθούμενη από την Αυστρία με μερίδιο 11,3 τοις εκατό και την Ελβετία με 10,3 τοις εκατό.

Οι στατιστικές του FiBL δείχνουν ότι, το 2020, η βιολογική γη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε σε 14,9 εκατομμύρια εκτάρια – αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.


Στην ΕΕ, πάνω από το ήμισυ της βιολογικής γης συγκεντρώνεται σε τέσσερις χώρες, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα: Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία.

Η Γαλλία φιλοξενεί τώρα τη μεγαλύτερη βιολογική γεωργική έκταση – 2,5 εκατομμύρια εκτάρια – ακολουθούμενη από την Ισπανία και την Ιταλία, με 2,4 και 2,1 εκατομμύρια εκτάρια, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να σταματήσει τις επιδοτήσεις των βιοκαλλιεργητών από την ΚΑΠ δημιουργώντας φόβους ότι αυτό θα τερματίσει την ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο μεγαλύτερος αριθμός παραγωγών βιολογικών προϊόντων δραστηριοποιείται στην Ιταλία με 1.590, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 53.255 και την Ισπανία με 44.493.

Με αξία 44,8 δισ. ευρώ, η ΕΕ διεκδικεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, και ακολουθεί η Κίνα.

Πρωταθλητής στην αγορά της ΕΕ είναι η Γερμανία με αγορά αξίας 15 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 12,7 δισ. ευρώ και την Ιταλία με πολύ μικρότερη αγορά 3,9 δισ. ευρώ.

Για το ευρωπαϊκό βιολογικό κίνημα, η βελτίωση της γνώσης και της συλλογής δεδομένων σχετικά με τα συστήματα βιολογικής γεωργίας είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της βιολογικής παραγωγής και κατανάλωσης και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στις στρατηγικές της ΕΕ Farm to Fork και Biodiversity, σύμφωνα με την IFOAM Organics.

Με αύξηση 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και άνω των 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, η παγκόσμια αγορά βιολογικών τροφίμων σημείωσε την υψηλότερη ανάπτυξή της ποτέ το 2020.

Οι ΗΠΑ συνέχισαν να είναι η πρώτη αγορά, αξίας 49,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακολουθεί η Γερμανία με 15 δισ. ευρώ. και η Γαλλία στα 12,7 δισ. ευρώ.

Το 2020, πολλές μεγάλες αγορές παρουσίασαν εξαιρετικά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η γερμανική αγορά, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 22%.

Οι Ελβετοί καταναλωτές ξόδεψαν τα περισσότερα σε βιολογικά τρόφιμα – 418 ευρώ κατά κεφαλήν – και η Δανία συνέχισε να έχει το υψηλότερο μερίδιο αγοράς βιολογικών προϊόντων, με 13% της συνολικής αγοράς τροφίμων της.

Ταυτόχρονα η παγκόσμια πανδημία είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση της ζήτησης για βιολογικά προϊόντα σε πολλές χώρες, αλλά υπήρξαν και προκλήσεις.

Η εκπρόσωπος του The World of Organic Agriculture 2022 , Helga Willer εξήγησε:

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ορατές στα δεδομένα λιανικών πωλήσεων. Καθώς οι άνθρωποι έμειναν σπίτι και άρχισαν να μαγειρεύουν πιο συχνά και η υγεία, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή έχουν γίνει μεγάλα ζητήματα, οι λιανικές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων αυξήθηκαν γρήγορα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, στο foodservice, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε πολλές χώρες».

Το 2020, υπήρχαν 3,4 εκατομμύρια παραγωγοί βιολογικών προϊόντων – αύξηση 7,6% σε σύγκριση με το 2019, και η Ινδία συνέχισε να είναι η χώρα με τους περισσότερους βιολογικούς παραγωγούς – 1,6 εκατομμύρια.

Πηγή: fibl

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό φυτικό τυρί, ανακαλείται λόγω χημικού κινδύνου

Οι αρχές της Σλοβενίας ανακάλεσαν υποκατάστατο τυριού Ελληνικής εταιρείας, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ορυκτέλαια.

Τα θέματα του cibum με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το 2024

Τα θέματα του Cibum που κέντρισαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών και "κέρδισαν" εκατοντάδες χιλιάδες χτυπήματα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο