Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστημονική Γνώμη της ESFA για τις αρωματικές ουσίες από τη χημική ομάδα 5

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιστημονική Γνώμη της ESFA για τις αρωματικές ουσίες από τη χημική ομάδα 5
spot_img

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα η επιστημονική γνώμη της EFSA σχετικά με την αξιολόγηση των ουσιών: κορεσμένες και ακόρεστες αλειφατικές δευτεροταγείς αλκοόλες, κετόνες και εστέρες δευτεροταγών αλκοολών και κορεσμένα καρβοξυλικά οξέα γραμμικής ή διακλαδισμένης αλυσίδας από τη χημική ομάδα 5.

Είχε ζητηθεί από το πάνελ της EFSA για τα πρόσθετα και τις αρωματικές ύλες τροφίμων, να αξιολογήσει 55 αρωματικές ουσίες που ανατέθηκαν στο Flavouring Group Evaluation 07 (FGE.07), χρησιμοποιώντας τη διαδικασία όπως περιγράφεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1565/2000 της Επιτροπής.

- Advertisement -

Πενήντα τρεις ουσίες έχουν ήδη εξεταστεί στο FGE.07 και τις αναθεωρήσεις του. Η συγκεκριμένη αναθεώρηση 6 περιλαμβάνει δύο πρόσθετες ουσίες που έχουν εκκαθαριστεί σε σχέση με τη γονοτοξικότητα στο FGE.201Rev2 (4‐methyl‐3‐hepten‐5‐one [FL‐no: 07.261]) και την FGE.204Rev1 (non‐2‐en‐one 4‐one, [FL‐αριθ.: 07.187]).

Οι ουσίες αξιολογήθηκαν μέσω μιας σταδιακής προσέγγισης που ενσωματώνει πληροφορίες για τις σχέσεις δομής-δραστικότητας, την πρόσληψη από τρέχουσες χρήσεις, το τοξικολογικό όριο ανησυχίας (TTC) και τα διαθέσιμα δεδομένα για το μεταβολισμό και την τοξικότητα. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία από τις 55 ουσίες δεν προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια στα επίπεδα της διατροφικής τους πρόσληψης, όταν εκτιμάται με βάση την προσέγγιση της «Μεγιστοποιημένης Έρευνας Ημερήσιας Πρόσληψης» (MSDI).

Εκτός από την αξιολόγηση ασφάλειας των αρωματικών ουσιών, οι προδιαγραφές για τα εμπορικά υλικά έχουν επίσης ληφθεί υπόψη και έχουν βρεθεί επαρκείς. Ήταν διαθέσιμα για όλες τις αρωματικές ουσίες τα κανονικά και μέγιστα επίπεδα χρήσης.

Για 52 ουσίες, οι εκτιμήσεις τους για τις «τροποποιημένες θεωρητικές προστιθέμενες μέγιστες ημερήσιες προσλήψεις» (mTAMDI) ήταν πάνω από το TTC για τις δομικές τους κατηγορίες. Ως εκ τούτου, για αυτές τις 52 αρωματικές ουσίες, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα πιο λεπτομερή δεδομένα για τις χρήσεις και τα επίπεδα χρήσης για να οριστικοποιηθούν οι αξιολογήσεις ασφάλειας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική γνώμη της EFSA, πατήστε εδώ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα