Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Vegan τρόφιμα: Καινοτόμα συσκευή εντοπίζει τη ζωική επιμόλυνση σε μία ώρα!

ΑρχικήΝέαVegan τρόφιμα: Καινοτόμα συσκευή εντοπίζει τη ζωική επιμόλυνση σε μία ώρα!
spot_img

Η EthiChain, μια ισπανική νεοσύστατη επιχείρηση βιοτεχνολογίας, αναπτύσσει μια φορητή συσκευή που θα είναι σε θέση να εντοπίσει DNA ζώων σε μολυσμένα “vegan” προϊόντα, σε μόλις μία ώρα.

Η πολυπλοκότητα των περισσότερων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων τις καθιστά εξαιρετικά ευάλωτες στην απάτη τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι καταναλωτές στην κοινότητα των vegan μπορεί να έχουν προβλήματα εμπιστοσύνης στα τρόφιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η EthiChain που χρηματοδοτείται από την ΕΙΤ Food, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η διαφάνεια και η ορθή κοινοποίηση αυτής της διαφάνειας στον καταναλωτή, είναι ζωτικής σημασίας.

H EIT Food είναι η κορυφαία πρωτοβουλία καινοτομίας στον χώρο των τροφίμων στην Ευρώπη, η οποία εργάζεται για να καταστήσει το σύστημα τροφίμων πιο βιώσιμο, υγιές και αξιόπιστο. Επενδύει σε έργα, οργανισμούς και ιδιώτες που μοιράζονται τους στόχους της για ένα υγιές και βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Πρόκειται για ένα ετήσιο έργο που στοχεύει να καταλήξει σε τρεις εφευρέσεις: μια για την ανίχνευση του DNA των ζώων σε vegan προϊόντα, μια για την ανίχνευση χοιρινού κρέατος σε προϊόντα χαλάλ και μια τρίτη για την ανίχνευση αλόγου ή γαϊδουριού καθώς και DNA χοιρινού κρέατος στα προϊόντα Kosher.

Επί του παρόντος εργάζεται σε γρήγορες και φορητές συσκευές ανάλυσης DNA που δεν απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό αλλά μόνο δύο ώρες εκπαίδευσης και θα είναι κατάλληλες για ανάλυση ρουτίνας στη βιομηχανία τροφίμων και στις αλυσίδες διανομής.

Τα αποτελέσματα θα ψηφιοποιούνται αυτόματα στο σύστημα ιχνηλασιμότητας της εταιρείας και θα είναι προσβάσιμα σε όλη την τροφική αλυσίδα που εμπλέκεται.

«Η ιδέα ήταν να παρέχουμε στις εταιρείες τροφίμων, τους λιανοπωλητές και τα εργαστήρια ελέγχου τροφίμων φορητά, γρήγορα συστήματα ανάλυσης DNA για την επαλήθευση της αυθεντικότητας των μεταποιημένων προϊόντων», δήλωσε σύμφωνα με το FSA η Elisa Jimenez, Ερευνήτρια, από το τεχνολογικό κέντρο AZTI.

Η εκκίνηση στοχεύει στην εμπορευματοποίηση των συσκευών το 2023 και σήμερα εδρεύει στο επιστημονικό και τεχνολογικό κέντρο AZTI στη χώρα των Βάσκων. Η AZTI αναπτύσσει έργα μετασχηματισμού υψηλού αντίκτυπου με οργανισμούς ευθυγραμμισμένους με τους ΣΒΑ των Ηνωμένων Εθνών για το 2030.

Το έργο που ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 έχει αναπτύξει τα αναλυτικά του συστήματα και βρίσκεται καθ’ οδόν για την οριστικοποίηση του συστήματος ψηφιοποίησης.

Οι εταίροι στο έργο είναι το ART21 από τη Λιθουανία, το SwissDeCode από την Ελβετία και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Το ART21 είναι ένας boutique οίκος καινοτομίας που παρέχει λύσεις AgriFood Tech που διαμορφώνουν το μέλλον της γεωργίας, των τροφίμων και των συναφών τομέων.

Έγινε ο ασημένιος συνεργάτης του EIT FOOD πέρυσι, ενώ είναι το μικρότερο μέλος αυτής της οργάνωσης και η μόνη εταιρεία με τέτοιο καθεστώς στα κράτη της Βαλτικής.

Με έδρα την Ελβετία, το SwissDeCode βοηθά τους κατασκευαστές τροφίμων να αναπτυχθούν και να παράγουν τρόφιμα που είναι ασφαλή για κατανάλωση, προσφέροντας ένα γρήγορο τεστ DNA επιτόπου.

Η EthiChain ελπίζει ότι το ηθικό σύστημα ελέγχου αυθεντικότητας των τροφίμων θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό σύστημα εφοδιασμού τροφίμων και θα σταματήσει την απάτη στον τομέα των τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο