Αγαπημένο ελληνικό ντιπ που συνοδεύει με μεγάλη επιτυχία πολλά πιάτα και ειδικά τον μπακαλιάρο. Εδώ την δοκιμάζουμε σε 3 νόστιμες παραλλαγές, με μαϊντανό -μαϊντανοσαλάτα που λένε και στη Σύρο-, καρυδάτη με μαύρο ψωμί και μια ξεχωριστή κόκκινη με παντζάρι σε συνταγές του Ανδρέα Λαγού.
Σκορδαλιά με μαϊντανό
- 1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 20ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 200ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σκορδαλιά με μαϊντανό: Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό για 15 λεπτά και στη συνέχεια το στύβετε πολύ καλά, βγάζετε την κόρα και κρατάτε την ψίχα στην άκρη.
Βάζετε στο μπλέντερ τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πολτοποιείτε. Στη συνέχεια προσθέτετε το ψωμί, τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και πολτοποιείτε, ενώ συγχρόνως προσθέτετε το ελαιόλαδο, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια
- 500γρ. μαύρο ψωμί
- 4 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το φύτρο
- 100γρ. καρύδια
- 20ml ξίδι λευκό
- 120ml ελαιόλαδο (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια: Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό για 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια το στύβετε καλά και το βάζετε στο μπλέντερ. Κρατάτε το νερό μήπως χρειαστεί.
Προσθέτετε στο μπλέντερ τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιείτε. Στη περίπτωση που βγει πολύ σφιχτή η σκορδαλιά προσθέτετε λίγο νερό από το μούλιασμα του ψωμιού.
Σκορδαλιά με πατάτα και παντζάρι
- 1 πατάτα μεγάλη
- 2 παντζάρια μεγάλα
- 100γρ. ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 20ml ξίδι λευκό
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σκορδαλιά με πατάτα και παντζάρι: Βάζετε τις πατάτες σε βραστό, αλατισμένο νερό και τις αφήνετε να βράσουν για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τυλίγετε τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζετε στο μπλέντερ την πατάτα, τα παντζάρια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι και το μισό ελαιόλαδο. Χτυπάτε πολύ καλά ενώ συγχρόνως προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια λεία σκορδαλιά.
Πηγή: Olive Magazine