Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με τη χρήση νιτρικών αλάτων στη γεωργία, επιτρέποντας τη χρήση επεξεργασμένης κοπριάς σε ευαίσθητες περιοχές ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών των λιπασμάτων.
Ενώ η Επιτροπή λέει ότι υποστηρίζει την πρόταση καταρχήν, πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξευθεί στα ύψη τις τιμές των λιπασμάτων, αφήνοντας τον τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ ευάλωτο και ρίχνοντας την εξάρτηση του μπλοκ από τρίτες χώρες για κρίσιμες εισροές, όπως το φυσικό αέριο, οι κρίσιμες πρώτες ύλες και τα χημικά λιπάσματα, για πρόσκαιρη ανακούφιση.
Στις προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων του πολέμου, η Ολλανδική αντιπροσωπία υπέβαλε πρόταση «κάθε άλλης επιχείρησης» στους υπουργούς Γεωργίας στις 21 Μαρτίου, πιέζοντας για την αύξηση της εκ νέου χρήσης των τοπικά διαθέσιμων θρεπτικών ουσιών, όπως η κοπριά.
Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε παρέκκλιση ή τροποποίηση της οδηγίας για τα νιτρικά άλατα.
Η οδηγία, που θεσπίστηκε το 1991, αποσκοπεί στην προστασία της ποιότητας των υδάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτρέποντας τα νιτρικά άλατα από γεωργικές πηγές να ρυπαίνουν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα και προωθώντας τη χρήση ορθών γεωργικών πρακτικών.
“Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης και της ανάγκης για βραχυπρόθεσμη λύση, προτείνουμε να επιτραπεί παρέκκλιση για τα κράτη μέλη ώστε να εφαρμόζουν λιπάσματα με ανακτημένα θρεπτικά συστατικά από κοπριά τα οποία πληρούν ελάχιστα ποιοτικά κριτήρια σε ευάλωτες σε νιτρικά άλατα ζώνες“, αναφέρει το έγγραφο.
Αυτό, υποστηρίζουν, συνάδει με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και, ειδικότερα, της εμβληματικής πολιτικής της ΕΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία απαιτεί περισσότερη κυκλικότητα στο σύστημα γεωργικών προϊόντων διατροφής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ολλανδία θέτει το ζήτημα αυτό, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε κατά τις συνόδους των υπουργών Γεωργίας του Συμβουλίου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε μια νέα διάσταση στη συζήτηση.
Πιο μακροπρόθεσμη οπτική
Ενώ το έγγραφο υποστηρίζει ότι, χάρη στις εξελίξεις στον τομέα της ανάκτησης θρεπτικών ουσιών από την ζωική κοπριά, την αναερόβια πέψη και άλλα ρεύματα οργανικών αποβλήτων, οι υπολειπόμενες ροές μπορούν να “εκτιμηθούν και να διατηρηθούν εντός του κύκλου θρεπτικών ουσιών”, τονίζει ότι οι επενδύσεις σε αυτό το είδος τεχνολογίας είναι “μεγάλες και έχουν απόδοση των επενδύσεων που είναι συνήθως 10 χρόνια ή περισσότερο”.
Ως εκ τούτου, οι Ολλανδοί ζητούν η παρέκκλιση αυτή να είναι «αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει στους παραγωγούς την απόδοση της επένδυσής τους».
Συγκεκριμένα, ζητεί από την Επιτροπή να αναπτύξει μια μέθοδο παρέκκλισης που θα επιτρέπει την εφαρμογή λιπασμάτων με ανακτημένα θρεπτικά συστατικά από κοπριά για ελάχιστη περίοδο οκτώ ετών.
Αυτό θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή σε άλλες πρόσφατες παρεκκλίσεις, όπως αυτή που επιτρέπει στους γεωργούς να φυτεύουν καλλιέργειες σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, η οποία αποτελεί προσωρινή παρέκκλιση ενός έτους.
Επιτροπή ανοικτή σε εξέταση
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 24 Μαρτίου, ο Τάσος Χανιώτης της DG AGRI αναγνώρισε ότι η ιδέα υποστηρίχθηκε από “αρκετά κράτη μέλη”.
“Ας εκφράσουμε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί συνέχεια”, ανέφερε.
Ερωτηθείς από την EURACTIV, αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ «υποστηρίζει τη χρήση θρεπτικών ουσιών από κοπριά ή ανακυκλωμένη κοπριά, ώστε να αυξηθεί η κυκλικότητα», επισημαίνοντας ότι υπάρχει ήδη κάποια ευελιξία που επιτρέπεται για τη χρήση επεξεργασμένης κοπριάς σε μολυσμένες περιοχές.
Αν και ο αξιωματούχος δήλωσε στη EURACTIV ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ δεν έχει λάβει ακόμα αιτήματα για παρέκκλιση, πηγές αναφέρουν ότι η DG ENVI αναμένει να αρχίσει να λαμβάνει σύντομα αιτήματα για παρεκκλίσεις, και πιθανότατα θα είναι “υπό πίεση” για να τα εγκρίνει.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω παρέκκλιση θα απαιτούσε “πιο συνετή προσέγγιση” και πρέπει να εφαρμόζεται “με περιορισμένο τρόπο και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου που προβλέπει τέτοια παρέκκλιση“.
Η διαδικασία εξέτασης και χορήγησης τέτοιων παρεκκλίσεων υπόκειται στην ευνοϊκή γνωμοδότηση της επιτροπής νιτρικών αλάτων, πρόσθεσαν.
Πηγή: Euractiv