Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στρείδια από τον Καναδά συνδέονται με μεγάλη εστία νοροϊού στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΣτρείδια από τον Καναδά συνδέονται με μεγάλη εστία νοροϊού στις ΗΠΑ
spot_img

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μαζί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας του Καναδά, την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων και κρατικούς και τοπικούς εταίρους, ερευνούν ένα πολυκρατικό ξέσπασμα ασθενειών νοροϊού που συνδέονται με ωμά στρείδια.

Ο FDA επιβεβαίωσε ότι δυνητικά μολυσμένα ακατέργαστα στρείδια που συγκομίστηκαν στα νότια και κεντρικά μέρη του Baynes Sound στην Βρετανική Κολούμπια του Καναδά, διανεμήθηκαν σε εστιατόρια και λιανοπωλητές σε 13 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ είναι πιθανό να έχουν διανεμηθεί περαιτέρω εντός των ΗΠΑ.

Κρατικοί αξιωματούχοι υγείας στην Καλιφόρνια ανέφεραν ότι 34 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον νοροϊό αφού έφαγαν ωμά στρείδια σε 9 εστιατόρια τον Μάρτιο. Άλλες πολιτείες έχουν επίσης αναφέρει ασθένειες που σχετίζονται με στρείδια από τη Βρετανική Κολούμπια, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας.

Ο FDA σε συνεργασία με τις Αρχές των επηρεαζόμενων πολιτειών, διεξήγαγαν μια έρευνα για να καθορίσουν πού διανεμήθηκαν τα ωμά στρείδια και να διασφαλίσουν ότι θα αφαιρεθούν από την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Τα στρείδια μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια εάν καταναλωθούν ωμά, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από νοροϊό;

Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν και να αρρωστήσουν από νοροϊό. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του νοροϊού είναι διάρροια, έμετος, ναυτία και πόνος στο στομάχι. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο στο σώμα.

Ένα άτομο συνήθως αναπτύσσει συμπτώματα 12 έως 48 ώρες μετά την έκθεσή του σε νοροϊό. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ασθένεια νοροϊού βελτιώνονται μέσα σε 1 έως 3 ημέρες.

Εάν έχετε ασθένεια νοροϊού, μπορεί να αισθανθείτε εξαιρετικά άρρωστοι και να κάνετε εμετό ή διάρροια πολλές φορές την ημέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ειδικά σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ενήλικες και άτομα με άλλες ασθένειες.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν μείωση της ούρησης, ξηροστομία και λαιμό και αίσθημα ζάλης όταν στέκεστε όρθιοι.

Τα παιδιά που είναι αφυδατωμένα μπορεί να κλάψουν με λίγα ή καθόλου δάκρυα και να είναι ασυνήθιστα νυσταγμένα ή ιδιότροπα.

Ποιος κινδυνεύει;

Όποιος καταναλώνει ωμά οστρακοειδή κινδυνεύει να προσβληθεί από νοροϊό. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρές λοιμώξεις.

Σύσταση για τα εστιατόρια και τους λιανοπωλητές

Τα εστιατόρια και οι λιανοπωλητές δεν θα πρέπει να πωλούν τα δυνητικά επηρεαζόμενα ακατέργαστα στρείδια.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι τα στρείδια μπορεί να αποτελούν πηγή παθογόνων παραγόντων και θα πρέπει να ελέγχουν τις δυνατότητες διασταυρούμενης μόλυνσης του εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων και του περιβάλλοντος επεξεργασίας τροφίμων.

Πηγή: FDA / Daily Hornet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα