Η ΕΕ παραδέχεται “Απάτη Τροφίμων” στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες
Στο Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) έχει εκδοθεί αυξανόμενος αριθμός κοινοποιήσεων σχετικά με την παρουσία ισταμίνης πάνω από το όριο σε αποψυγμένα φιλέτα τόνου συσκευασμένα σε κενό αέρος, τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία με πρόσθετα για να αλλάξουν το χρώμα τους και να μοιάζουν με φρέσκο τόνο. Άλλες κοινοποιήσεις αφορούν την εμφάνιση τροφικής δηλητηρίασης από σκομβροειδή ιό που σχετίζεται με την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων τόνου. Τα κράτη μέλη έχουν λάβει μέτρα μετά από επίσημους ελέγχους, αλλά πιο πρόσφατες κοινοποιήσεις RASFF δείχνουν ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί του τοστ: Βάλτε στη σακούλα αυτό το κοινό λαχανικό που θα εμποδίσει την ανάπτυξη μούχλας
Οι επίσημοι έλεγχοι που διενεργούνται από τα κράτη μέλη έδειξαν ότι τα δοχεία-ψυγεία δεν μπορούσαν να φτάσουν τη θερμοκρασία των –18ºC για την κατάψυξη τόνου σε άλμη, και ορισμένοι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων έχουν διαθέσει παράνομα στην αγορά ως φρέσκο τόνο για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση, τόνο που είχε καταψυχθεί σε άλμη στους -9°C, ενώ ο εν λόγω τόνος μπορεί να προορίζεται μόνο για κονσερβοποίηση. Πρόκειται για δόλια πρακτική που εκθέτει τους καταναλωτές σε κινδύνους για την υγεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή ισταμίνης και σε σύνδρομο σκομβροειδούς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκ στη Γαλλία: Στο νοσοκομείο μωρό μετά από χρήση φυσιολογικού ορού – Περιείχε αλκοόλ!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εργαζόμενος με Ηπατίτιδα Α σε εστιατόριο – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για παρόμοια περιστατικά σε χώρους εστίασης
Η απάτη αυτή με τα φιλέτα τόνου, με βάση εκτιμήσεις της Κομισιόν, μπορεί και να αγγίζει και το 80% των φιλέτων τόνου που κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά, δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση, έχει οικολογική μια και προωθεί την υπεραλίευση του τόνου παγκοσμίως, αλλά και διάσταση ασφάλειας τροφίμων μια και η παράνομη επεξεργασία και το ”φρεσκάρισμα” που περιγράψαμε επιτρέπει ανεξέλεγκτη χρήση νιτρικών και νιτρωδών αλάτων που σχηματίζουν καρκινογόνες νιτροζαμίνες. Τέλος το κόκκινο χρώμα και η παραπλανητική φρεσκάδα κρύβει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του φιλέτου και επιτρέπει να καταναλωθεί με τιμές ισταμίνης υψηλές και αποτέλεσμα όλο και πιο υψηλά ποσοστά σκομβροειδή σύνδρομο από ‘’φρέσκο’’ τόνο στην ΕΕ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεκάδες κρούσματα οξείας διάρροιας από βακτήριο στο κρέας σε οίκο ευγηρίας – Το λάθος κατά το μαγείρεμα
Ως εκ τούτου η ΕΕ έκρινε σκόπιμο να προτείνει νέες απαιτήσεις υγιεινής σχετικά με την κατάψυξη τόνου σύμφωνα με τις οποίες τα σκάφη κατάψυξης πρέπει να διαθέτουν ψυκτικό εξοπλισμό με επαρκή χωρητικότητα για τη διατήρηση των αλιευτικών προϊόντων στα αμπάρια αποθήκευσης σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους – 18 °C. «Τα ψυγεία-πλοία που μεταφέρουν ή/και αποθηκεύουν χύμα κατεψυγμένα αλιευτικά προϊόντα πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό που πληροί τις απαιτήσεις για τα ψυγεία-πλοία σχετικά με την ικανότητά τους να διατηρούν τη θερμοκρασία.»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εφιάλτης από… ξύλο στις δημοφιλείς σούπες: Διασυνοριακή επέκταση ανάκλησης εξαιτίας αυτής της μολυσμένης πρώτης ύλης
Ολόκληρος ο τόνος (γένη Thunnus και Katsuwonus) μπορεί να καταψυχθεί σε άλμη στους -18°C στον πυρήνα σε δοχεία κατάψυξης υπό την προϋπόθεση ότι η μείωση της θερμοκρασίας πραγματοποιείται με συνεχή διαδικασία και με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τις ακόλουθες απαιτήσεις:
-όταν πραγματοποιείται άμεση κατάψυξη σε άλμη, η συνολική διάρκεια για την επίτευξη θερμοκρασίας -18°C στον πυρήνα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 96 ώρες μετά την πρώτη αλίευση τόνου σε άλμη, και ο τόνος πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία πυρήνα κάτω από 0°C σε λιγότερο από 24 ώρες·
-όταν πραγματοποιείται διαδικασία ψύξης σε ψυχρό καθαρό θαλασσινό νερό πριν από την τοποθέτηση του τόνου σε άλμη, η θερμοκρασία του μείγματος τόνου και ψυχρού καθαρού θαλασσινού νερού πρέπει να φτάσει τους 3°C σε λιγότερο από 6 ώρες και τους 0°C σε λιγότερο από 16 ώρες· η συνολική διαδικασία ψύξης σε ψυχρό καθαρό θαλασσινό νερό δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 72 ώρες μετά την τοποθέτηση της πρώτης αλίευσης τόνου στη δεξαμενή ψυχρού καθαρού θαλασσινού νερού· μόλις ο τόνος τοποθετηθεί σε άλμη, η συνολική διάρκεια της διαδικασίας κατάψυξης, από 0°C έως -18°C στον πυρήνα, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 72 ώρες·
-Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να παρακολουθούν τη συγκέντρωση αλατιού στην άλμη και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διατήρηση της συγκέντρωσης αλατιού που ορίζεται στο σχέδιο επικύρωσης.
-Για σκοπούς επαλήθευσης, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να καταγράφουν συνεχώς τη θερμοκρασία ενός δείγματος τόνου μέσω ενός οργάνου μέτρησης θερμοκρασίας που εισάγεται στο ευαίσθητο στη θερμοκρασία μέρος του ψαριού που θα καταψυχθεί τελευταίο
– Οι εγκαταστάσεις στην ξηρά που καταψύχουν ή αποθηκεύουν κατεψυγμένα αλιευτικά προϊόντα πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό, προσαρμοσμένο στη δραστηριότητα που ασκείται, ο οποίος να πληροί τις απαιτήσεις για τα πλοία-ψυγεία.
Η Europêche, ο αντιπροσωπευτικός φορέας των αλιέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι χαιρετίζει την αλλαγή στη νομοθεσία, η οποία διευκρινίζει τους κανόνες για την κατάψυξη τόνου επί του σκάφους και συμβάλλει στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των στόλων της ΕΕ που υπόκεινται σε αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους και πιστοποιήσεις, και των στόλων εκτός ΕΕ που εξάγουν στην αγορά της ΕΕ.
Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Υπερπόντιας Αλιείας της Κορέας, ο οποίος υποστηρίζει 50 κορεατικές εταιρείες αλιείας σε μακρινά ύδατα, εξέφρασε ανησυχίες και ήθελε διευκρινίσεις σχετικά με ορισμένα σημεία του σχεδίου κανονισμού, καθώς ανέφερε ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά το εμπόριο με την ΕΕ.