Υπεύθυνο της επιδημίας το βακτήριο Clostridium perfringens που νόσησε τροφίμους και προσωπικό
Ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Πεκίνο ανέφερε δεκάδες κρούσματα οξείας διάρροιας, και συγκεκριμένα σε 77 τροφίμους και 21 υπαλλήλους προσωπικού, ηλικίας από 22 έως 99 ετών, 38 άνδρες και 60 γυναίκες. Η εγκατάσταση είχε συνολικά 485 ηλικιωμένους κατοίκους και απασχολούσε 204 υπαλλήλους. Μια κεντρική κουζίνα και τραπεζαρία σέρβιρε γεύματα τόσο στους τροφίμους όσο και στο προσωπικό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί του τοστ: Βάλτε στη σακούλα αυτό το κοινό λαχανικό που θα εμποδίσει την ανάπτυξη μούχλας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτοιμες βρεφικές τροφές: Χωρίς θρεπτικά συστατικά και τίγκα στη ζάχαρη – Εργαστηριακή έρευνα του BBC
Το τοπικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ξεκίνησε επιδημιολογική έρευνα για τον εντοπισμό της πηγής της επιδημίας και την εφαρμογή μέτρων ελέγχου. Οι έρευνες για το ιστορικό διατροφής με φυσική παρουσία επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση πρωινού και μεσημεριανού γεύματος μία ημέρα τον Μάιο. Αυτό αποκάλυψε ότι το 88% των περιπτώσεων είχαν καταναλώσει κινέζικα χάμπουργκερ σε σύγκριση με το 51% των ομάδων ελέγχου, τα οποία και αναγνωρίστηκαν ως το ύποπτο «τροφικό όχημα». Συνολικά 23 δείγματα ασθενών και ένα δείγμα μπέργκερ βρέθηκαν θετικά στο Clostridium perfringens.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκ στη Γαλλία: Στο νοσοκομείο μωρό μετά από χρήση φυσιολογικού ορού – Περιείχε αλκοόλ!
Κίνδυνος από τη διαδικασία αργής ψύξης
Το κινέζικο χάμπουργκερ (Roujiamo) είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από ένα ψωμάκι γεμιστό με ψιλοκομμένο χοιρινό κρέας. Η διαδικασία μαγειρέματος σε σιγανή φωτιά, γνωστή ως «lu» στην κινεζική κουζίνα, περιλαμβάνει το σιγοβράσιμο ακολουθούμενο από μια περίοδο ψύξης για την ενίσχυση της γεύσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σταφίδες με αδήλωτα θειώδη 12 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια – Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θαύμα ομορφιάς ή παραμύθια της Χαλιμάς; Είναι η φλούδα μπανάνας το απόλυτο φυσικό καλλυντικό για το πρόσωπο;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα διατηρήστε το μαρούλι φρέσκο για έως και 30 ημέρες
Η διαδικασία προετοιμασίας για τη γέμιση χοιρινού κρέατος στα κινέζικα χάμπουργκερ περιελάμβανε μερίδες, ζεμάτισμα και σιγοβρασμό σε ζωμό, ακολουθούμενο από φυσική ψύξη. Σύμφωνα με το προσωπικό της κουζίνας, το ωμό χοιρινό κρέας ψύχθηκε κατά την αγορά. Το χοιρινό ενδέχεται να είχε μολυνθεί κατά την παραγωγή, τη μεταφορά ή την αποθήκευση. Την επόμενη μέρα, το χοιρινό τεμαχίστηκε, ζεματίστηκε για 20 λεπτά και σιγοβράστηκε σε πικάντικο ζωμό για 40 λεπτά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι πρέπει να φοράτε για να κοιμάστε καλύτερα σύμφωνα με ειδικό ύπνου (και δεν είναι πιτζάμες)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απάτη στον τόνο στην Ευρώπη: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εφιάλτης από… ξύλο στις δημοφιλείς σούπες: Διασυνοριακή επέκταση ανάκλησης εξαιτίας αυτής της μολυσμένης πρώτης ύλης
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι λόγω της υψηλής θερμικής αντοχής του Clostridium perfringens, σε συνδυασμό με την πιθανότητα μεγάλες παρτίδες κρέατος να μην έχουν θερμανθεί πλήρως, τα βακτήρια θα μπορούσαν να σχηματίσουν σπόρια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, επιτρέποντας την επιβίωσή τους.
Μετά το μαγείρεμα, το χοιρινό κρέας αφέθηκε να κρυώσει φυσικά ενώ ήταν βυθισμένο στο ζωμό. Αυτή η αργή διαδικασία ψύξης ενδεχομένως επέτρεψε στο Clostridium perfringens να πολλαπλασιαστεί και να παράγει τοξίνες. Το κρύο χοιρινό κρέας αργότερα ψιλοκόπηκε και αναμειχθηκε με κόλιανδρο και πράσινες πιπεριές πριν γεμιστεί σε ψωμάκια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να ξεφλουδίσετε βραστές πατάτες στη στιγμή
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ταχεία ψύξη μέσω του κρίσιμου εύρους θερμοκρασίας από 15 έως 55 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Συνέστησαν επίσης ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τους χειριστές τροφίμων σχετικά με τις σωστές διαδικασίες ψύξης κατά την προετοιμασία κινεζικών χάμπουργκερ.
Οι ερευνητές συνέλεξαν 86 δείγματα, συμπεριλαμβανομένων 50 δειγμάτων ασθενών, 13 δειγμάτων από πρωκτό από υγιές προσωπικό κουζίνας, 11 δειγμάτων τροφίμων και 12 περιβαλλοντικών δειγμάτων. Συνολικά, 23 δείγματα ασθενών και ένα δείγμα τροφίμων βρέθηκαν θετικά με PCR.
Οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας περιελάμβαναν την επανατοποθέτηση του προσωπικού της κουζίνας με πρόσφατο ιστορικό διάρροιας σε θέσεις εκτός χειρισμού τροφίμων.