Περίπου 1,25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και ελαιούχων σπόρων εξακολουθούν να βρίσκονται σε εμπορικά πλοία που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Ουκρανίας, λόγω της εισβολής της Ρωσίας και μέρος του φορτίου ενδέχεται να αλλοιωθεί στο εγγύς μέλλον, φέρεται να δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας όπως αναφέρει το Reuters.
Η Ουκρανία συνήθιζε να εξάγει σχεδόν όλα τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους της μέσω θαλάσσιων λιμανιών και τώρα αναγκάζεται να βρει νέες διαδρομές καθώς τα λιμάνια της είναι αποκλεισμένα.
Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία εξήγαγε έως και 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων το μήνα, ενώ τον Μάρτιο οι εξαγωγές μειώθηκαν στους 200.000 τόνους, δήλωσε ο Mykola Solskyi στην εφημερίδα Ukrayinska Pravda.
“Δεν εκφορτώνεται (το φορτίο) και εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλοία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 57 πλοία με 1,25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων”, είπε ο Σόλσκι.
“Όσον αφορά την περίοδο διατήρησης, νομίζω ότι ακόμη και οι ίδιοι οι καπετάνιοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωρίζουν αν υπάρχουν προβλήματα με αυτό. Σίγουρα δεν σχεδίαζαν να διατηρήσουν αυτό το σιτάρι στα πλοία για μεγάλο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.
Ο Σόλσκι είπε ότι όλα εξαρτώνται από την κατάσταση των αμπαριών των πλοίων και εάν το σιτάρι αποθηκευτεί για περισσότερους από τρεις μήνες, “προκύπτουν προβλήματα και μέρος του φορτίου μπορεί να αλλοιωθεί”.
Η Ουκρανία εξάγει παραδοσιακά σιτηρά στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και ο Σόλσκι είπε ότι αυτές οι περιοχές θα αναγκαστούν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για να βρουν σιτάρι από άλλες χώρες.
Είπε επίσης ότι οι εισαγωγείς ξοδεύουν ήδη περισσότερα και η κατάσταση με την προμήθεια σιτηρών από την Ουκρανία θα μπορούσε να ωθήσει αυτές τις χώρες να δημιουργήσουν μεγαλύτερα αποθέματα σιτηρών και αυτό θα ανέβαζε επίσης τις τιμές.
«Δηλαδή, ακόμα κι αν αυτή η ιστορία τελειώσει ως διά μαγείας αύριο, το κύμα των υψηλών τιμών θα είναι άλλα 3 με 5 χρόνια, μέχρι να πέσει η διάθεση και δεν θα υπάρξει ισορροπία», πρόσθεσε ο Σόλσκι.