Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γλυκαντικά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ακεσουλφάμη καλίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓλυκαντικά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ακεσουλφάμη καλίου
spot_img

Η ακεσουλφάμη καλίου είναι ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες που χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και ποτά για να προσφέρει γλυκύτητα χωρίς τις πρόσθετες θερμίδες που περιέχονται στα σάκχαρα. Ενώ ορισμένοι τύποι γλυκαντικών θεωρούνται χωρίς θερμίδες (π.χ. ακεσουλφάμη κάλιο, γλυκαντικά φρούτων του μοναχού, γλυκαντικά στέβια και σουκραλόζη ) και άλλοι είναι χαμηλών θερμίδων (π.χ. ασπαρτάμη ), αυτή η κατηγορία συστατικών συχνά αναφέρεται συλλογικά ως τεχνητά γλυκαντικά, γλυκαντικά υψηλής έντασης, γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, γλυκαντικά χαμηλών και χωρίς θερμίδες, μη θρεπτικά γλυκαντικά ή υποκατάστατα ζάχαρης.

Η ακεσουλφάμη καλίου, σύμφωνα με το foodinsight, αρχικά αναπτύχθηκε από Γερμανούς ερευνητές το 1967 και εγκρίθηκε για πρώτη φορά για χρήση στην Ευρώπη το 1983. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1988, εγκρίθηκε στις ΗΠΑ. Σήμερα, χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλα γλυκαντικά χαμηλών και χωρίς θερμίδες, όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, για να παρέχουν μια γεύση που μοιάζει περισσότερο με ζάχαρη από ό,τι η γεύση που δίνει μόνη της η ακεσουλφάμη καλίου.

Όπως και άλλα γλυκαντικά χαμηλών και χωρίς θερμίδες, η ακεσουλφάμη καλίου είναι πολύ γλυκιά. Είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), επομένως μόνο μικρές ποσότητες χρησιμοποιούνται για να ταιριάζουν με τη γλυκύτητα που παρέχει η ζάχαρη. Διατηρεί τη γλυκύτητά της σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και σε πολλές συνθήκες επεξεργασίας τροφίμων, γεγονός που επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως συστατικό σε μια ποικιλία προϊόντων διατροφής, όπως αρτοσκευάσματα, ποτά, καραμέλες, σοκολάτες, γαλακτοκομικά προϊόντα, επιδόρπια, κι άλλα. Όταν η ακεσουλφάμη καλίου χρησιμοποιείται ως συστατικό σε συσκευασμένα τρόφιμα ή ποτά, θα εμφανίζεται στη λίστα συστατικών για αυτό το προϊόν ως Ace-K, ακεσουλφάμη Κ ή ακεσουλφάμη καλίου. Χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό σε ορισμένα επιτραπέζια γλυκαντικά.

Τι συμβαίνει με την ακεσουλφάμη καλίου μετά την κατανάλωση;

Η ακεσουλφάμη καλίου προσφέρει γλυκιά γεύση γρήγορα μετά την κατανάλωσή του. Τελικά, απορροφάται πλήρως στο αίμα μας από το έντερο , φιλτράρεται από τα νεφρά μας και απεκκρίνεται γρήγορα αμετάβλητο στα ούρα—όλα μέσα σε περίπου 24 ώρες. Μικρές ποσότητες ακεσουλφάμης καλίου μπορούν επίσης να απεκκριθούν στο μητρικό γάλα των θηλαζουσών γυναικών.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση ακεσουλφάμης καλίου;

Η ακεσουλφάμη καλίου είναι ασφαλής για κατανάλωση. Έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) από το 1988 και είναι ένα από τα οκτώ γλυκαντικά χαμηλών και χωρίς θερμίδες που επιτρέπονται επί του παρόντος για χρήση. Κορυφαίες υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ( EFSA ), η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων ( JECFA ), το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας , Πρότυπα Τροφίμων Αυστραλία Νέα Ζηλανδία ( FSANZ ), και η Health Canada βρήκαν επίσης ότι η ακεσουλφάμη καλίου, είναι ασφαλής για κατανάλωση.

Πόση ποσότητα ακεσουλφάμης καλίου είναι ασφαλής για κατανάλωση;

Η EFSA αναγνωρίζει μια ποσότητα ADI 0–9 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά κιλό (kg) σωματικού βάρους την ημέρα για την ακεσουλφάμη καλίου. Ο FDA και η JECFA έχουν καθιερώσει μια ADI 0–15 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Χρησιμοποιώντας το FDA ADI για ακεσουλφάμη καλίου , ένα άτομο που ζυγίζει 68 κιλά, θα υπερέβαινε το ADI εάν κατανάλωνε περισσότερα από 26 επιτραπέζια πακέτα γλυκαντικού που περιέχει ακεσουλφάμη καλίου κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ενώ οι ακριβείς μετρήσεις της συνολικής πρόσληψης ακεσουλφάμης καλίου στις ΗΠΑ είναι περιορισμένες, 1,8 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα από ποτά μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ είναι μια συντηρητική μέση εκτίμηση της πρόσληψης ακεσουλφάμης καλίου που έχει αναφερθεί πρόσφατα . Αυτό το επίπεδο πρόσληψης είναι πολύ χαμηλότερο από το FDA ADI. Παγκοσμίως, η εκτιμώμενη πρόσληψη ακεσουλφάμης καλίου από τρόφιμα και ποτά παραμένει επίσης πολύ χαμηλότερη από τις ADI της EFSA και της JECFA. Μια επιστημονική ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε ότι οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 δεν εγείρουν ανησυχίες για την υπέρβαση της ADI των κύριων γλυκαντικών χαμηλών και χωρίς θερμίδες —συμπεριλαμβανομένης της ακεσουλφάμης καλίου— στον γενικό πληθυσμό.

Μπορεί η ακεσουλφάμη να προκαλέσει καρκίνο;

Όταν οι ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων που προκαλούν καρκίνο εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τα νέα κέρδισαν την προσοχή των κυβερνήσεων, των επιστημόνων και του ευρύτερου κοινού. Οι αρχικές μελέτες πρότειναν ότι η σακχαρίνη προκάλεσε καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε αρσενικούς αρουραίους και μπορεί να επηρεάσει παρομοίως τους ανθρώπους. Μέσα από μεταγενέστερες έρευνες, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η σακχαρίνη δεν προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο. Οι βιολογικοί μηχανισμοί που ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκίνου από την κατανάλωση σακχαρίνης είναι συγκεκριμένοι για τους αρουραίους και δεν ισχύουν για τον άνθρωπο.

Από τότε, οι επιστήμονες συνέχισαν να μελετούν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων και καρκίνου. Μερικές μελέτες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έχουν ισχυριστεί ότι αποδεικνύουν ότι ορισμένοι τύποι γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων προκαλούν καρκίνο, προκαλώντας εκτενείς ανασκοπήσεις των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη τέτοιων συμπερασμάτων. Οι ανεξάρτητες κυβερνητικές αξιολογήσεις και οι αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει ότι αυτές οι μελέτες είναι σημαντικά ελαττωματικές και όχι του διαμετρήματος που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις επίσημες αξιολογήσεις ασφάλειας. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες βασίζουν τις αξιολογήσεις ασφαλείας τους σε επιστημονικές μελέτες υψηλότερης ποιότητας και αυτές οι μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι η κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων δεν προκαλεί καρκίνο, ούτε αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μπορούν τα παιδιά να καταναλώνουν ακεσουλφάμη καλίου;

Οι αρχές υγείας και ασφάλειας τροφίμων, όπως η EFSA, η FDA και η JECFA έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ακεσουλφάμη καλίου είναι ασφαλής για ενήλικες και παιδιά εφόσον καταναλώνονται εντός της ADI.

Επαγγελματικές οργανώσεις υγείας όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) έχουν εκδώσει συστάσεις για την πρόσληψη γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων στα παιδιά. Το AHA συμβουλεύει να μην καταναλώνουν τα παιδιά τακτικά ποτά που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων, και συνιστά νερό και άλλα ποτά χωρίς ζάχαρη, όπως το απλό γάλα. Μία από τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις στην επιστημονική συμβουλή AHA του 2018 γίνεται για παιδιά με διαβήτη, των οποίων η διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να ωφεληθεί με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών με λίγες θερμίδες αντί των ποικιλιών με ζάχαρη. Ομοίως, η ΑΑΠ αναγνωρίζει ότι η κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων από παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων (ιδιαίτερα στα παιδιά με παχυσαρκία), στη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας και στη γλυκαιμική απόκριση σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2020–2025 ( DGA ) δεν συνιστούν την κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων ή πρόσθετων σακχάρων από παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών. Αυτή η σύσταση της DGA δεν σχετίζεται με το σωματικό βάρος, τον διαβήτη ή την ασφάλεια πρόσθετων σακχάρων ή γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων, αλλά αντ’ αυτού προορίζεται να αποτρέψει τα βρέφη και τα νήπια να προτιμούν υπερβολικά γλυκές τροφές κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης διαμόρφωσης.

Μπορούν οι έγκυες γυναίκες να καταναλώνουν ακεσουλφάμη καλίου;

Η κατανάλωση ακεσουλφάμης καλίου εντός του ADI είναι ασφαλής για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν σύμφωνα με την EFSA, την FDA και την JECFA. Ο FDA ενέκρινε τη χρήση ακεσουλφάμης καλίου χωρίς περιορισμούς για οποιοδήποτε τμήμα του πληθυσμού. Οι έγκυες γυναίκες, ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, σχετικά με τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης γλυκαντικών χαμηλών και χωρίς θερμίδες, όπως η ακεσουλφάμη καλίου.

Μπορούν τα άτομα με διαβήτη να καταναλώνουν ακεσουλφάμη κάλιο;

Πρόσφατες δηλώσεις συναίνεσης από ειδικούς στη διατροφή, την ιατρική, τη σωματική δραστηριότητα και τη δημόσια υγεία αναφέρουν τις ουδέτερες επιδράσεις των γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων, συμπεριλαμβανομένης της ακεσουλφάμης καλίου, στην αιμοσφαιρίνη A1C, στη γλυκόζη νηστείας και μετά το φαγητό και στα επίπεδα ινσουλίνης, και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων στην αυτοφροντίδα του διαβήτη μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση του γλυκαιμικού δείκτη.

Παγκόσμιες οργανώσεις επαγγελματιών υγείας δημοσίευσαν τα δικά τους συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια και το ρόλο των γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων για τα άτομα με διαβήτη. Τα Πρότυπα Ιατρικής Φροντίδας στον Διαβήτη της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη 2022 δηλώνουν ότι, «Για ορισμένα άτομα με διαβήτη που έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν τακτικά προϊόντα με ζάχαρη, τα μη θρεπτικά γλυκαντικά (που περιέχουν λίγες ή καθόλου θερμίδες) μπορεί να είναι ένα αποδεκτό υποκατάστατο για τα θρεπτικά γλυκαντικά (αυτά που περιέχουν θερμίδες, όπως ζάχαρη, μέλι και αγαύη σιρόπι) όταν καταναλώνεται με μέτρο. Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά δεν φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στη γλυκαιμική διαχείριση, αλλά μπορούν να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων, εφόσον τα άτομα δεν αντισταθμίζουν τις πρόσθετες θερμίδες από άλλες πηγές τροφίμων». Παρόμοιες δηλώσεις που αφορούν την ασφάλεια και την πιθανή χρήση γλυκαντικών χαμηλών και χωρίς θερμίδες, όπως η ακεσουλφάμη του καλίου για άτομα με διαβήτη, υποστηρίζονται από το Diabetes Canada και το Diabetes UK .

Παρά τα συμπεράσματα αυτά, ορισμένες μελέτες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων και τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα. Ορισμένες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων σε αναψυκτικά διαίτης και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι μελέτες παρατήρησης δεν αποδεικνύουν αιτία και αποτέλεσμα. Τα συμπεράσματα από τα σχέδια μελετών παρατήρησης διατρέχουν κίνδυνο για αντίστροφη αιτιότητα και σύγχυση. Για παράδειγμα, πολλές μελέτες δεν προσαρμόζονται για την κατάσταση της παχυσαρκίας, γεγονός που συμβάλλει άμεσα στην ανάπτυξη προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Δεδομένου ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα γλυκαντικά ποτά με λίγες θερμίδες σε σύγκριση με τα πιο αδύναμα άτομα, αυτό είναι μια κρίσιμη παράλειψη.

Συμβάλλει η ακεσουλφάμη κάλιο στην τερηδόνα;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στην τερηδόνα, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας ζάχαρης και της κολλώδους τροφής που καταναλώνεται, της συχνότητας κατανάλωσης και της καθημερινής στοματικής υγιεινής. Όπως και άλλα γλυκαντικά χαμηλών και χωρίς θερμίδες, η ακεσουλφάμη καλίου δεν συμβάλλει στην τερηδόνα.

Ποια είναι η ουσία;

Η ακεσουλφάμη καλίου έχει εγκριθεί από τον FDA ως πρόσθετο τροφίμων για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και η ασφάλειά του έχει επανειλημμένα αναγνωριστεί από πολλές διεθνείς υγειονομικές αρχές. Όλοι οι τύποι τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρασκευάζονται με ακεσουλφάμη καλίου, μπορούν να έχουν μια θέση σε μια ποικιλία τρόπων υγιεινής διατροφής. Η επιλογή τροφών και ποτών με γλυκαντικά με χαμηλές και χωρίς θερμίδες γλυκαντικές ουσίες, όπως η ακεσουλφάμη καλίου, είναι ένας τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων και να διατηρήσετε υπό έλεγχο τις θερμίδες—και τα δύο είναι σημαντικά συστατικά για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα