Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
11.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα έρευνα για την ανίχνευση αλλεργιογόνων τροφίμων

ΑρχικήΝέαΝέα έρευνα για την ανίχνευση αλλεργιογόνων τροφίμων
spot_img

Ένα νέο Ειδικό Τεύχος, που ονομάζεται «Νέα Έρευνα στην Ανίχνευση Αλλεργιογόνων Τροφίμων» παρέχει μια ενημερωμένη επισκόπηση των εφαρμογών της νέας έρευνας σε μεθοδολογίες με βάση το DNA και τις πρωτεΐνες για την ανίχνευση αλλεργιογόνων.

Η τροφική αλλεργία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που απασχολεί όλες τις ηλικίες από βρέφη
έως ενήλικες. Η παρουσία αδήλωτων αλλεργιογόνων συστατικών ή η παρουσία ιχνών αλλεργιογόνων λόγω μόλυνσης κατά την επεξεργασία των τροφίμων αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των ατόμων με ευαισθησία. Για την ανίχνευση και τον εντοπισμό των αλλεργιογόνων συστατικών στα τρόφιμα, απαιτούνται αξιόπιστες αναλυτικές μέθοδοι.

Η ενζυμική δοκιμή ανοσοπροσρόφησης (ELISA) είναι η πιο χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την ανίχνευση μικρών ποσοτήτων πρωτεϊνών από συγκεκριμένα τρόφιμα. Είναι δυνατό να βρεθούν στην αγορά πολλά κιτ ELISA, καθώς και άλλες εμπορικές ανοσοδοκιμασίες (π.χ. πλευρική ροή). Τα τελευταία χρόνια, ΟΙ βασισμένες στο DNA μεθοδολογίες έχουν προταθεί ως μια ειδική, ευαίσθητη και αξιόπιστη εναλλακτική λύση του ELISA, οι οποίες περιλαμβάνουν την real-time PCR, τις μικροσυστοιχίες και τους βιοαισθητήρες DNA.

Ένα νέο Ειδικό Τεύχος, που ονομάζεται «Νέα Έρευνα στην Ανίχνευση Αλλεργιογόνων Τροφίμων» παρέχει μια ενημερωμένη επισκόπηση των εφαρμογών της νέας έρευνας σε μεθοδολογίες με βάση το DNA και τις πρωτεΐνες για την ανίχνευση αλλεργιογόνων. Η real time PCR έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων, ειδικών και αποτελεσματικών συστημάτων εκκινητών και ανιχνευτών για το γονίδιο της αλβουμίνης 2S για το σουσάμι και το φιστίκι και για το γονίδιο πρόδρομης βικιλίνης για το παξιμάδι macadamia.

Αυτά τα συστήματα υποβλήθηκαν σε μια ισχυρή ενδοεργαστηριακή διαδικασία ποιοτικής επικύρωσης πριν από την εφαρμογή τους, με εξαγωγή DNA και γρήγορη real time PCR, σε ορισμένα δείγματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, για την αναπαραγωγή μιας πιθανής μόλυνσης από αλλεργιογόνο κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας. Τα αποτελέσματα του συστήματος που αναπτύχθηκε ήταν συγκεκριμένα και ισχυρά, με ένα λογικό όριο ανίχνευσης (0,005% για το σουσάμι, 0,004% για το φιστίκι, 0,006% για το παξιμάδι macadamia). Η απόδοση και η αξιοπιστία των συστημάτων στόχων σουσάμι, φιστικιού και μακαντάμια επιβεβαιώθηκαν σε εμπορικά δείγματα τροφίμων.

Η κοιλιοκάκη και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη γλουτένη παρουσιάζουν αυξανόμενους
επιπολασμούς, για τους οποίους μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, έχει αναπτυχθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο η νομοθεσία περί αναγραφής της γλουτένης στην επισήμανση του τροφίμου.

Έχουν εφαρμοστεί αρκετές ανοσολογικές τεχνικές για την ανίχνευση γλουτένης σε δείγματα τροφίμων, για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση των προϊόντων με αυτούς τους κανονισμούς. Κάθε μία από αυτές τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, (πολυκλωνικά, μονοκλωνικά και ανασυνδυασμένα αντισώματα) έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η επιλογή της κατάλληλης μεθοδολογίας εξαρτάται από την προβλεπόμενη χρήση και τους διαθέσιμους πόρους.

Η αυξανόμενη γνώση για τα αίτια των ασθενειών που σχετίζονται με τη γλουτένη έχουν αυξήσει την πολυπλοκότητα της έρευνας σε αυτόν τον τομέα, με τις τρέχουσες προσπάθειες να επικεντρώνονται όχι μόνο στην ανάπτυξη πιο ειδικών και ευαίσθητων συστημάτων για τη γλουτένη αλλά και στην ανίχνευση πρωτεϊνικών μοτίβων που σχετίζονται με την παθογένεια. Τα νέα εργαλεία που βασίζονται σε ανασυνδυασμένα αντισώματα θα παρέχουν επαρκείς μεθοδολογίες ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης της αγοράς για προϊόντα χωρίς γλουτένη

Τα θαλασσινά θεωρούνται μία από τις κύριες πηγές τροφικών αλλεργιογόνων από την Ευρωπαϊκή Αρχή
για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Περιλαμβάνει πολλές διακριτές ομάδες βρώσιμων υδρόβιων ζώων, όπως τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα καρκινοειδή και τα μαλάκια. Πρόσφατα, η EFSA αναγνώρισε τον υψηλό κίνδυνο τροφικής αλλεργίας σε όλο τον κόσμο και καθόρισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης νέων μεθοδολογιών για τον έλεγχό τους. Κατά συνέπεια, συνιστώνται ιδιαίτερα ακριβείς, ευαίσθητες και ταχείας ανίχνευσης μέθοδοι ελέγχου και ανίχνευσης αλλεργιών που σχετίζονται με τα θαλασσινά σε προϊόντα διατροφής.

Η αυξανόμενη ανάπτυξη αλεύρων από βρώσιμα έντομα, ως εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών που προστίθενται σε τρόφιμα και προϊόντα ζωοτροφών για τη βελτίωση της θρεπτικής τους αξίας, απαιτεί ακριβή αξιολόγηση των πιθανών δυσμενών παρενεργειών τους, ειδικά για άτομα που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, μια προσέγγιση βασισμένη στην πρωτεϊνική και τη βιοπληροφορική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση συγκεκριμένων αλλεργιογόνων από βρώσιμα έντομα όπως ο μεταξοσκώληκας (Bombyx mori), ο γρύλος (Acheta domesticus), η αφρικανική μεταναστευτική ακρίδα (Locusta migratoria), ο κίτρινος αλευροσκώληκας (Tenebrio molitor) κ.α.. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούνται από αλλεργιογόνα πρωτεϊνών που σχετίζονται με το φύλο και είναι ευρέως κατανεμημένα στις διάφορες ομάδες αρθρόποδων (ακάρεα, έντομα, καρκινοειδή) και μαλακίων. Ωστόσο, μερικές πρωτεΐνες που ανήκουν σε διακριτές οικογένειες πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων των χημειοαισθητηριακών πρωτεϊνών, των εξαμερινών και των πρωτεϊνών που δεσμεύουν τις οσμές, εμφανίστηκαν ως πρωτεΐνες εξαιρετικά ειδικές για βρώσιμα έντομα.

Λόγω της ικανότητάς τους να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαισθητοποιημένα άτομα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ανιχνευτές για την ειδική ανίχνευση πρωτεϊνών εντόμων ως συστατικών τροφίμων σε διάφορα προϊόντα διατροφής και επομένως για την αξιολόγηση της ασφάλειας των τροφίμων τους, ειδικά για άτομα αλλεργικά σε βρώσιμα έντομα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ειδικό τεύχος, μπορείτε να βρείτε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ερευνητές βρήκαν επικίνδυνες ουσίες σε “γάλα” αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης και ρυζιού

Πώς οι χημικές αντιδράσεις της επεξεργασίας, μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά στα ποτά φυτικής προέλευσης και αυξάνουν την παρουσία καρκινογόνων ουσιών.

Lidl – Επικίνδυνα γλυκά: Τι περιέχουν τελικά, τα παιδικά γλυκά που ανακλήθηκαν με καθυστέρηση; – Νέες καταγγελίες στο Cibum

Ερωτήματα για την καθυστέρηση της ανάκλησης - Καταγγελία στο Cibum ότι τα σοκολατάκια εξακολουθούσαν να πωλούνται σε Lidl στην Καλαμάτα.

Τροφικός κίνδυνος από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ – Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε παράβαση του 11§1Δ των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ

Αυτό που διαβάζουμε ότι συμβαίνει σχεδόν καθημερινά σε χώρες του εξωτερικού έγινε και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο