Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψάρια: Η συχνή κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΨάρια: Η συχνή κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
spot_img

Σύμφωνα με μελέτες όσοι τρώνε τακτικά ψάρια έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη από όσους δεν καταναλώνουν συχνά.

Η ψυχική υγεία έχει γίνει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία και πλέον αποτελεί προτεραιότητα η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταρχών. Τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα τρόφιμα που τονώνουν τη διάθεση και έχει γίνει τάση στα μέσα ενημέρωσης και στις κοινωνικές πλατφόρμες. Σύμφωνα με την Seafood Nutrition Partnership στα τρόφιμα που μπορούν να αντιμετωπίσουν το άγχος και την κατάθλιψη περιλαμβάνονται και τα ψάρια και θαλασσινά, εκτός από τα πολλά οφέλη για την υγεία. Μάλιστα η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση ενέκρινε τα λιπαρά οξέα στα ψάρια ως αποτελεσματικό μέρος της θεραπείας της κατάθλιψης.

Τι είναι οι τροφές που τονώνουν τη διάθεση;

Όταν είμαστε καταθλιπτικοί ή ανήσυχοι, φυσικά αμελούμε να φροντίσουμε την υγεία μας συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών. Αλλά η καλή διατροφή είναι πιο σημαντική από ποτέ για όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Έρευνες δείχνουν ότι οι καθημερινές μας διατροφικές επιλογές επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.

«Το πώς τρέφεις το σώμα σου επηρεάζει την υγεία σου και το πώς νιώθεις», λέει η διαιτολόγος Τζέσικα Μίλερ . “Η κατάθλιψη, όπως πολλές χρόνιες ασθένειες που αντιμετωπίζουμε, συνδέεται με φλεγμονή στο σώμα μας – αυτό το πρήξιμο που νιώθουμε συχνά συμβαίνει ακόμη και σε επίπεδο κυττάρων και επηρεάζει σοβαρά την υγεία μας. Η σύγχρονη διατροφή είναι γεμάτη με τροφές που επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο που ο εγκέφαλος λειτουργεί, αλλά πολλά νόστιμα φαγητά είναι αντιφλεγμονώδη και μπορούν να αντιστρέψουν τη βλάβη, όπως τα ψάρια και τα οστρακοειδή».

Τα θαλασσινά είναι τροφή για τον εγκέφαλο

Τα ψάρια είναι σαν μια πολυβιταμίνη για τον εγκέφαλό σας. Το ψάρι είναι κάτι περισσότερο από μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και απαραίτητων ωμέγα-3: παρέχει και άλλες βιταμίνες και μέταλλα σημαντικά για την ψυχική υγεία. Τα θρεπτικά συστατικά που τείνουν να είναι χαμηλά σε άτομα με κατάθλιψη – βιταμίνη D, μαγνήσιο και ψευδάργυρος – βρίσκονται στα ψάρια.

Τα άτομα που τρώνε τακτικά ψάρια έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη από όσους δεν καταναλώνουν συχνά. Τα τελευταία 20 χρόνια, δεκάδες μελέτες που αξιολόγησαν περισσότερες από 20.000 περιπτώσεις κατάθλιψης έχουν δείξει ότι τρώγοντας περίπου 2-3 μερίδες ψάρια την εβδομάδα ή συμπληρώματα ιχθυελαίου ωμέγα-3 μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για μείζονα κατάθλιψη.
Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση ενέκρινε τα λιπαρά οξέα στα ψάρια ως αποτελεσματικό μέρος της θεραπείας της κατάθλιψης.

Επιπλέον:


• Οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν λιγότερη κατάθλιψη.

Τα ψάρια λειτουργούν ως πολυβιταμίνη για τον εγκέφαλο. Τα ψάρια είναι περισσότερα
από μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και απαραίτητη ωμέγα-3, καθώς παρέχουν άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα για την ψυχική υγεία. Τα θρεπτικά συστατικά που τείνουν να είναι χαμηλά στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη – βιταμίνη D, μαγνήσιο και ψευδάργυρος – υπάρχουν σε ψάρια και θαλασσινά

Η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει το άγχος και την αγωνία για τους νέους γονείς. Μελέτες σε έγκυες γυναίκες ανέφεραν ότι η κατανάλωση 2-3 μερίδες, ψάρι την εβδομάδα μείωσαν την ψυχολογική δυσφορία και την επιλόχεια κατάθλιψη. Είναι ενδιαφέρον ότι και οι μπαμπάδες ένιωθαν λιγότερη αγωνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν έτρωγαν τακτικά ψάρια επίσης.

Εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα θρεπτικά συστατικά από τα ψάρια μπορεί να τα κάνουν να λειτουργούν καλύτερα καθώς τα φάρμακα ψυχικής υγείας είναι πιο αποτελεσματικά όταν η διατροφη του ατόμου είναι υγιεινή

Η κατανάλωση ψαριού υπόσχεται τη μείωση των πονοκεφάλων ημικρανίας. Αυξάνει τα ωμέγα-3 ενώ μειώνει τα ωμέγα-6 (συχνά βρίσκονται σε πρόχειρο φαγητό που περιέχει σόγια και φυτικά έλαια) και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τη συχνότητα, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων ημικρανίας.23

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα