Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ερευνητές συνδέουν τις αφλατοξίνες με τις αυξανόμενες περιπτώσεις καρκίνου στην Κένυα

ΑρχικήΝέαΕρευνητές συνδέουν τις αφλατοξίνες με τις αυξανόμενες περιπτώσεις καρκίνου στην Κένυα
spot_img

Ερευνητές στην Κένυα έχουν διαπιστώσει ότι οι αφλατοξίνες, που βρίσκονται σε κοινά δημητριακά όπως ο αραβόσιτος και το σιτάρι, επιβαρύνουν σημαντικά το σύστημα υγείας της Κένυας λόγω της σύνδεσής τους με τον καρκίνο.

Οι αφλατοξίνες είναι ένα φυσικό καρκινογόνο υποπροϊόν των κοινών μυκήτων σε σπόρους και άλλες καλλιέργειες, ιδίως στον αραβόσιτο και τις αραχίδες. Ο πιο γνωστός από αυτούς του μύκητες, είναι ο Aspergillus flavus, ο οποίος επιδεν τίθεται στις καλλιέργειες τόσο στο χωράφι όσο και στην αποθήκευσή τους, όταν δεν ξηραίνονται και αποθηκεύονται σωστά.

Οι αφλατοξίνες μειώνουν την ανοσία του σώματος και προκαλούν μόνιμα και μη αναστρέψιμα εμπόδια στην ανάπτυξη των παιδιών. Σε περιπτώσεις οξείας δηλητηρίασης, μπορούν να οδηγήσουν σε στιγμιαίο θάνατο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις μακροχρόνιας έκθεσης, είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του ήπατος.

Η έρευνα που διεξήχθη από τον James Kibugu του Οργανισμού Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Έρευνας της Κένυας (KALRO) και άλλους τέσσερις, δημοσιεύθηκε στο Αφρικανικό Περιοδικό Τροφίμων, Γεωργίας, Διατροφής και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την εργασία, τα κοινά δημητριακά όπως ο αραβόσιτος και το σιτάρι έχουν συνολικά επίπεδα αφλατοξίνης υψηλότερα από τα πρότυπα της Κένυας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, υποδεικνύοντας χαλαρότητα στην επιβολή των προτύπων.

Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση αυτών των δημητριακών κατά τη διάρκεια της ζωής οδηγεί σε «υψηλό πρόσθετο κίνδυνο για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, που σχετίζεται με τη αφλατοξίνη που λαμβάνεται μέσω της διατροφής».

Νωρίτερα το 2021, ένα έγγραφο ανασκόπησης με τίτλο: “Η μάστιγα των αφλατοξίνων στην Κένυα: Μια ανασκόπηση 60 ετών (1960-2020)“, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε αφλατοξίνες είναι πανταχού παρούσα στην Κένυα και ότι διαφορετικά προϊόντα έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εξάπλωση των αφλατοξίνων στην Κένυα θα μπορούσε να συνδεθεί με κακές γεωπονικές μεθόδους, χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, ανεπαρκή νομοθετική ρύθμιση και έλλειψη ευαισθητοποίησης μεταξύ των πολιτών.

Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ο αραβόσιτος είναι το βασικό τρόφιμο της Κένυας, εξ ου και η έλλειψη διαφοροποίησης της διατροφής.

Μέτρα μετριασμού

Έχει αποδειχθεί ότι η ταχεία και σωστή ξήρανση, η σωστή μεταφορά και συσκευασία, καθώς και η διαλογή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων αφλατοξίνης, όπως αναφέρει το Food Safety Africa. Άλλα μέτρα μετριασμού είναι το πλύσιμο, η ξήρανση, ο υποκαπνισμός, ο έλεγχος εντόμων μετά τη συγκομιδή και η χρήση βοτανικών ή συνθετικών φυτοφαρμάκων ως προστατευτικών αποθήκευσης.

Η κλιματική αλλαγή αποδεικνύεται επίσης πρόβλημα, καθιστώντας αναποτελεσματική την παραδοσιακή στέγνωμα εδάφους. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω το επίπεδο των αφλατοξίνων.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν περιορισμένα εμπορικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσφέρουν μετριασμό του κινδύνου στις μολυσμένες καλλιέργειες, τα οποία δεν εγγυώνται πλήρη εξάλειψη. Η μελέτη συνιστά ελεγχόμενες διαδικασίες ξήρανσης για την εγγύηση της ασφάλειας των κόκκων.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι αναδυόμενες πειραματικές επεξεργασίες, όπως η ακτινοβολία και η επεξεργασία του φωτός, η θερμική πίεση και οι απλοί χημικοί παράγοντες δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές εκτός των ελεγχόμενων εργαστηριακών περιβαλλόντων.

Οι παράνομες πρακτικές της αγοράς περιπλέκουν τα πράγματα, καθώς τα προϊόντα που κηρύσσονται ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο μπορούν να εκτραπούν από αδίστακτους εμπόρους στην αλυσίδα ζωοτροφών, φέρνοντας μόλυνση στα τραπέζια μας σε άλλα προϊόντα όπως το κρέας, τα πουλερικά ή ακόμα και το γάλα για να αναφέρουμε μερικά”, αναφέρει η μελέτη.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την απειλή, παράγοντες της βιομηχανίας, όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Τροπικής Γεωργίας (IITA) και το Συμβούλιο Σιτηρών ανατολικής Αφρικής (EAGC) υπέγραψαν συμφωνία για να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της μόλυνσης των σιτηρών από αφλατοξίνη στην περιοχή.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα