Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Το τρόφιμο που δεν θα άγγιζα ποτέ στο σουπερμάρκετ» – Προειδοποίηση κορυφαίου ειδικού στην ασφάλεια των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων«Το τρόφιμο που δεν θα άγγιζα ποτέ στο σουπερμάρκετ» - Προειδοποίηση κορυφαίου ειδικού στην ασφάλεια των τροφίμων
spot_img

Επιστήμονες Ασφάλειας Τροφίμων αποκαλύπτουν το τρόφιμο που δεν αγοράζουν ποτέ από σουπερμάρκετ

Όταν σκεφτόμαστε τροφική δηλητηρίαση, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε κακοψημένο κοτόπουλο ή χαλασμένα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, μερικά από τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών προέρχονται από… “απλά και ταπεινά” τρόφιμα που που δεν πάει το μυαλό μας. Ειδικός ασφάλειας Τροφίμων τονίζει τον κίνδυνο από ένα συγκεκριμένο προϊόν που πωλείται σε σουπερμάρκετ.

- Advertisement -

Ο Δρ. Bryan Quoc, χημικός τροφίμων στις ΗΠΑ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην αγορά κομμένων φρούτων και λαχανικών από τα σούπερ μάρκετ καθώς θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο δυνητικά θανατηφόρου μόλυνσης. Τα πακέτα με μάνγκο, πεπόνι, καρπούζι και ανανά σε κύβους είναι πολύ πιο πιθανό να είναι γεμάτα επιβλαβή βακτήρια όπως το E.coli σε σύγκριση με τα ολόκληρα φρούτα.

Κομμένα φρούτα πωλούνται σε σουπερμάρκετ

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προστατευτική φλούδα έχει αφαιρεθεί, εκθέτοντας το εσωτερικό σε παθογόνους μικροοργανισμούς λόγω της υγρής και απαλής υφής του. Για παράδειγμα τα πεπόνια συχνά κόβονται σε τέταρτα ή μισά στα καταστήματα, χωρίς πλύσιμο ή καθάρισμα, τυλίγονται σε πλαστική μεμβράνη και παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες ή και ημέρες.

Σε ανάλυση κομμένου και τυλιγμένου πεπονιού σε σουπερμάρκετ που διεξήγαγαν επιστήμονες από την Πορτογαλία την οποία έχει δημοσιεύσει το Cibum, βρέθηκε Escherichia coli και Staphylococcus aureus σε πολλά δείγματα και σε επίπεδα πάνω από τα καθορισμένα όρια (παρόλο που η εξωτερική τους εικόνα ήταν άρτια). Το 2018, ένα εκτεταμένο ξέσπασμα σαλμονέλας που συνδέεται με προκομμένο πεπόνι αρρώστησε δεκάδες ανθρώπους σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο διάσημος ειδικός πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης εκτός αν τα ζεματίσετε ή «τα μαγειρέψετε μέχρι να εσκοτωθούν τα βακτήρια». Μία άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι για τα κομμένα φρούτα,  θερμοκρασίες <25°C μπορούν να γίνουν αποδεκτές για χρονικό διάστημα έως 3 ώρες σε επαρκώς αεριζόμενο και προστατευμένο από το φως του ήλιου χώρο, ακολουθούμενες από συνεχή αποθήκευση στο ψυγείο σε θερμοκρασίες <5°C.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Kali Kniel, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, προειδοποίησε για τους κινδύνους των μικροβίων των φυτρών λαχανικών. Πριν από 10 ημέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη μια διασυνοριακή επιδημία Salmonella enterica με πολλαπλούς ορούς που συνδέεται με την κατανάλωση λάχανου (φύτρα μηδικής) προέλευσης Ιταλίας.

Όπως τα προκομμένα φρέσκα φρούτα, αυτά τα λαχανικά μπορούν να φιλοξενούν επικίνδυνα παθογόνα όπως το E. coli, τη λιστέρια και τη σαλμονέλα. Αμερικανική μελέτη αποκάλυψε ότι ο αριθμός των μικροοργανισμών στα φύτρα λαχανικών μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο μέσα σε τρεις ημέρες από τη διαδικασία βλάστησης. Και αξιολόγηση από την Επιστημονική Επιτροπή του Ισπανικού Οργανισμού για την Ασφάλεια Τροφίμων και τη Διατροφή ( AESAN ) έχει κατατάξει τις φύτρες λαχανικών στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για μικροβιακή μόλυνση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia

Το ψάρι που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε τα παιδιά – SOS από ειδικούς

Ποιο ψάρι απειλεί την υγεία των παιδιών σύμφωνα με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα