Επιστήμονες Ασφάλειας Τροφίμων αποκαλύπτουν το τρόφιμο που δεν αγοράζουν ποτέ από σουπερμάρκετ
Όταν σκεφτόμαστε τροφική δηλητηρίαση, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε κακοψημένο κοτόπουλο ή χαλασμένα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, μερικά από τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών προέρχονται από… “απλά και ταπεινά” τρόφιμα που που δεν πάει το μυαλό μας. Ειδικός ασφάλειας Τροφίμων τονίζει τον κίνδυνο από ένα συγκεκριμένο προϊόν που πωλείται σε σουπερμάρκετ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Μην το προσπεράσετε: Νέες ανακλήσεις δημοφιλών αφρόλουτρων που περιέχουν επικίνδυνη και απαγορευμένη ουσία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλεύρια γεμάτα μαμούνια πουλάει μεγάλο σουπερμάρκετ – 5 περιστατικά μόνο τις τελευταίες ημέρες
Ο Δρ. Bryan Quoc, χημικός τροφίμων στις ΗΠΑ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην αγορά κομμένων φρούτων και λαχανικών από τα σούπερ μάρκετ καθώς θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο δυνητικά θανατηφόρου μόλυνσης. Τα πακέτα με μάνγκο, πεπόνι, καρπούζι και ανανά σε κύβους είναι πολύ πιο πιθανό να είναι γεμάτα επιβλαβή βακτήρια όπως το E.coli σε σύγκριση με τα ολόκληρα φρούτα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι το μέλι σας νοθευμένο; Πώς θα το καταλάβετε – Οι συστάσεις των Αρχών και των ειδικών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κάθε επιπλέον ώρα ημερήσιου χρόνου μπροστά στην οθόνη αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων όρασης – Ευρήματα μελέτης

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προστατευτική φλούδα έχει αφαιρεθεί, εκθέτοντας το εσωτερικό σε παθογόνους μικροοργανισμούς λόγω της υγρής και απαλής υφής του. Για παράδειγμα τα πεπόνια συχνά κόβονται σε τέταρτα ή μισά στα καταστήματα, χωρίς πλύσιμο ή καθάρισμα, τυλίγονται σε πλαστική μεμβράνη και παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες ή και ημέρες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθετε εάν ξεπαγώσετε το κρέας με ζεστό νερό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η γλυφοσάτη υπεύθυνη και για την εμφάνιση ενδομητρίωσης και συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών – Νέα μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανάβικο πουλά φράουλες προς 18,5€ το κομμάτι!
Σε ανάλυση κομμένου και τυλιγμένου πεπονιού σε σουπερμάρκετ που διεξήγαγαν επιστήμονες από την Πορτογαλία την οποία έχει δημοσιεύσει το Cibum, βρέθηκε Escherichia coli και Staphylococcus aureus σε πολλά δείγματα και σε επίπεδα πάνω από τα καθορισμένα όρια (παρόλο που η εξωτερική τους εικόνα ήταν άρτια). Το 2018, ένα εκτεταμένο ξέσπασμα σαλμονέλας που συνδέεται με προκομμένο πεπόνι αρρώστησε δεκάδες ανθρώπους σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εγκεφαλικός τραυματισμός από εκπαιδευτικό παιχνίδι – Ανακαλούνται πάνω από 10.000 κομμάτια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φρούτο που πολεμάει την αϋπνία και βελτιώνει τον ύπνο και την πρωινή διάθεση – Επιβεβαίωση από 4 επιστημονικές έρευνες
Ο διάσημος ειδικός πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης εκτός αν τα ζεματίσετε ή «τα μαγειρέψετε μέχρι να εσκοτωθούν τα βακτήρια». Μία άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι για τα κομμένα φρούτα, θερμοκρασίες <25°C μπορούν να γίνουν αποδεκτές για χρονικό διάστημα έως 3 ώρες σε επαρκώς αεριζόμενο και προστατευμένο από το φως του ήλιου χώρο, ακολουθούμενες από συνεχή αποθήκευση στο ψυγείο σε θερμοκρασίες <5°C.
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Kali Kniel, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, προειδοποίησε για τους κινδύνους των μικροβίων των φυτρών λαχανικών. Πριν από 10 ημέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη μια διασυνοριακή επιδημία Salmonella enterica με πολλαπλούς ορούς που συνδέεται με την κατανάλωση λάχανου (φύτρα μηδικής) προέλευσης Ιταλίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να γίνει παχύσαρκος μετά τον γάμο: Οι άντρες ή οι γυναίκες;
Όπως τα προκομμένα φρέσκα φρούτα, αυτά τα λαχανικά μπορούν να φιλοξενούν επικίνδυνα παθογόνα όπως το E. coli, τη λιστέρια και τη σαλμονέλα. Αμερικανική μελέτη αποκάλυψε ότι ο αριθμός των μικροοργανισμών στα φύτρα λαχανικών μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο μέσα σε τρεις ημέρες από τη διαδικασία βλάστησης. Και αξιολόγηση από την Επιστημονική Επιτροπή του Ισπανικού Οργανισμού για την Ασφάλεια Τροφίμων και τη Διατροφή ( AESAN ) έχει κατατάξει τις φύτρες λαχανικών στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για μικροβιακή μόλυνση.