Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς μπορεί να φτάσει η Salmonella στο φυστικοβούτυρο;

ΑρχικήΝέαΠώς μπορεί να φτάσει η Salmonella στο φυστικοβούτυρο;
spot_img

Σύμφωνα με το CDC, ο μέχρι τώρα απολογισμός της τελευταίας σαλμονέλλωσης που προκλήθηκε από το επιμολυσμένο φυστικοβούτυρο Jif στις ΗΠΑ είναι 16 ασθενείς, εκ των οποίων οι δύο χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Το CDC, μαζί με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων – FDA συνεχίζουν να ερευνούν την νέα αυτή εστία. Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα φυστικοβούτυρου, σχεδόν 50 διαφορετικά είδη, παρήχθησαν στις εγκαταστάσεις της J.M. Smucker Company στο Λέξινγκτον του Κεντάκι.

Τα προϊόντα έχουν ανακληθεί οικειοθελώς και είναι εκτός καταστημάτων, όμως οι άνθρωποι που τα έχουν ήδη προμηθευτεί κλήθηκαν να ελέγξουν τους κωδικούς παρτίδας που έχουν στην κατοχή τους, και στην περίπτωση που αντιληφθούν πως περιλαμβάνονται στις ύποπτες παρτίδες, να απορρίψουν τα προϊόντα ή να τα επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς.

Η τρέχουσα έρευνα για τη Salmonella έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο κατάλογο των προηγούμενων κρουσμάτων σε προϊόντα φυστικοβούτυρο, η πιο αξιοσημείωτη από τις οποίες συνέβη το 2008-2009, όταν 714 άνθρωποι αρρώστησαν και εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω μολυσμένου κρεμώδους φυστικοβούτυρο μάρκας King Nut.

Άλλη μια εστία του 2012 συνέδεσε το φυστικοβούτυρο του Trader Joe (κατασκευασμένο από την Sunland, Inc.) με 42 λοιμώξεις από Salmonella. και το 2015 το ακατέργαστα βούτυρο ξηρών καρπών μάρκας JEM ήταν η αιτία ακόμη 13 σαλμονελλώσεων.

Πώς όμως επιμολύνεται το φυστικοβούτυρο με Salmonella, ένα βακτήριο που έχει συνδεθεί συχνότερα με τα ωμά πουλερικά ή τα αυγά, και τι είναι αυτό που το καθιστά τόσο επιρρεπές στην επιμόλυνση;

Τα κατασκευαστικά ζητήματα μπορεί να οδηγήσουν στην επιμόλυνση

Για να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ φυστικοβούτυρο και Salmonella, είναι σημαντικό να δούμε πώς παρασκευάζεται το φυστικοβούτυρο. Η διαδικασία παρασκευής του φυστικοβούτυρου ξεκινά με ωμά, φυστίκια με κέλυφος που ψήνονται και έπειτα ψύχονται, όπως δήλωσε στο Health ο Vijaya Surampudi, MD, ειδικός κλινικής διατροφής. Τα φιστίκια στη συνέχεια αλέθονται και θερμαίνονται ξανά κατά τη διάρκεια της άλεσης.

Η θέρμανση των φιστικιών και η διατήρησή τους σε χαμηλή υγρασία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για να διατηρηθεί το φυστικοβούτυρο ασφαλές από τη μόλυνση, σύμφωνα με τον Darin Detwiler, LPD, καθηγητής πολιτικής τροφίμων και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στο Northeastern University.

Συνεχίζει λέγοντας πως το φυστικοβούτυρο παρασκευάζεται από φιστικιά με κέλυφος και αλεσμένα φιστίκια που συνήθως αποθηκεύονται σε απροστάτευτες σωρούς μέχρι να είναι έτοιμα για το επόμενο στάδιο της παρασκευής τροφίμων ή για παράδοση σε άλλη εταιρεία. Οι περισσότερες δε περιπτώσεις παρουσίας Salmonella στα φιστίκια προκαλούνται από την παρουσία νερού βροχής που φέρνει περιττώματα στο προϊόν, ή ζώων, πουλιών και τρωκτικών, που έρχονται άμεσα σε επαφή με το προϊόν.

Το ψήσιμο των μολυσμένων φιστικιών μπορεί να βοηθήσει στη θανάτωση της Salmonella, μόνο εάν θερμανθεί σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία και κρατηθεί σε αυτή τη θερμοκρασία για ικανό χρόνο. Όμως το φυστικοβούτυρο θα πρέπει να διατηρηθεί σε αυτή την κατάσταση ακόμα και μετά τη θέρμανση και το άλεσμα. Συνεπώς, το ψητό φυστικοβούτυρο μπορεί να μολυνθεί στη μονάδα επεξεργασίας εάν δεν τηρηθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα υγιεινής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το ψήσιμο μολυσμένων φιστικιών μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ένα είδος ανθεκτικών στη θερμότητα βακτηρίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καθαρισμός και η απολύμανση του εξοπλισμού και της εγκατάστασης είναι τόσο σημαντικός εκτός από τη διασφάλιση ότι οι εγκαταστάσεις διατηρούνται σε καλή κατάσταση, όπως δήλωσε η Ellen Shumaker, PhD, συνεργάτης επέκτασης της ασφάλειας των τροφίμων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Το φυστικοβούτυρο είναι ιδανικό μέρος για να επιβιώσει η Salmonella

Σύμφωνα με τον Detwiler, η Salmonella μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπτυχθεί σε φυστικοβούτυρο, αλλά μπορεί να επιβιώσει για “πολλούς μήνες” εάν εισέλθει στο προϊόν.

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα τρόφιμο χαμηλής υγρασίας, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό διαθέσιμο νερό για να υποστηρίξει την ανάπτυξη μικροβιακών παθογόνων παραγόντων όπως η Salmonella, η οποία αν και ενώ δεν μπορεί να αναπτυχθεί, μπορεί να επιβιώσει για μεγάλες χρονικές περιόδους σε τρόφιμα χαμηλής υγρασίας, όπως το φυστικοβούτυρο.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά του φυστικοβούτυρο μπορεί ακόμη και να λειτουργήσει ως ένα στρώμα προστασίας για τα βακτήρια, όπως επεσήμανε μια μελέτη του 2000 στο Journal of Applied Microbiology, η οποία διαπίστωσε ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να επιβιώσουν για έως και 24 εβδομάδες σε συσκευασίες φυστικοβούτυρου.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι πως το φυστικοβούτυρο θεωρείται ένα “έτοιμο για κατανάλωση” φαγητό, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι συνήθως το τρώνε χωρίς να το μαγειρεύουν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από Salmonella, εάν το προϊόν είναι μολυσμένο.

Συμβουλές από τους αρμόδιους φορείς

Ο FDA και το CDC συνιστούν να μην καταναλώνονται τα ανακαλούμενα προϊόντα με φυστικοβούτυρο της μάρκας Jif και αντιθέτως να απορρίπτονται ή να επιστρέφονται στο κατάστημα αγοράς. Αυτό ισχύει και για τα προϊόντα για κατοικίδια ζώα, τα οποία δεν πρέπει επίσης να τρέφονται με τα δυνητικά μολυσμένα προϊόντα.

Οι οργανισμοί προτείνουν επίσης να πλένονται καλά οι επιφάνειες και τα δοχεία που έχουν έρθει σε επαφή με τα επηρεαζόμενα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας ζεστό σαπουνόνερο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας σαλμονέλλωσης περιλαμβάνουν: διάρροια (μερικές φορές αιματηρή διάρροια), πυρετό, υπερβολικό έμετο και αφυδάτωση.

Το τελευταίο ξέσπασμα δείχνει ότι ολόκληρη η βιομηχανία τροφίμων πρέπει πάντα να βρίσκεται σε επιφυλακή για τη Salmonella. Αν και τα τελευταία χρόνια ο FDA έχει επικαιροποιήσει τις συστάσεις και έχει δημιουργήσει αυστηρότερα πρότυπα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, ιδίως με τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων του 2011, οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν και να δίνουν προτεραιότητα στα σχέδια ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα