Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση της ασφάλειας της πυτιάς που περιέχει χυμοσίνη και πεψίνη Α από ήνυστρο μόσχων

ΑρχικήΝέαEFSA: Αξιολόγηση της ασφάλειας της πυτιάς που περιέχει χυμοσίνη και πεψίνη Α από ήνυστρο μόσχων
spot_img
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αξιολόγησε την ασφάλεια της ζωικής πυτιάς που αποτελείται από χυμοσίνη και πεψίνη από το ήνυστρον του Bos primigenius (βοοειδή).

Ως «ένζυμο τροφίμων» νοείται το προϊόν που λαμβάνεται από φυτά, ζώα ή μικροοργανισμούς ή προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένου προϊόντος που λαμβάνεται με διεργασία ζύμωσης με τη χρήση μικροοργανισμών:

i) που περιέχει ένα ή περισσότερα ένζυμα ικανά να καταλυθεί συγκεκριμένη βιοχημική αντίδραση· και

ii) προστίθενται στα τρόφιμα για τεχνολογικό σκοπό σε οποιοδήποτε στάδιο της παρασκευής, μεταποίησης, προετοιμασίας, επεξεργασίας, συσκευασίας, μεταφοράς ή αποθήκευσης τροφίμων.

Ως «παρασκεύασμα ενζύμων τροφίμων» νοείται ένα σκεύασμα που αποτελείται από ένα ή περισσότερα ένζυμα τροφίμων στα οποία ενσωματώνονται ουσίες όπως πρόσθετα τροφίμων ή/και άλλα συστατικά τροφίμων για τη διευκόλυνση της αποθήκευσης, της πώλησης, της τυποποίησης, της αραίωσης ή της διάλυσης τους.

Η χρήση ενζύμου τροφίμων επιτρέπεται μόνον εφόσον αποδεικνύεται ότι:

  • δεν προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια της υγείας του καταναλωτή στο προτεινόμενο επίπεδο χρήσης·
  • υπάρχει εύλογη τεχνολογική ανάγκη·
  • η χρήση του δεν παραπλανά τον καταναλωτή.

Όλα τα ένζυμα τροφίμων που διατίθενται επί του παρόντος στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προορίζονται να παραμείνουν στην εν λόγω αγορά, καθώς και όλα τα νέα ένζυμα τροφίμων, υποβάλλονται σε αξιολόγηση της ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και έγκριση μέσω κοινοτικού καταλόγου της ΕΕ.

Η αιτούσα εταιρεία υπέβαλε φάκελο προς υποστήριξη της αίτησης έγκρισης του ενζύμου τροφίμων πυτιάς που περιέχει χυμοσίνη και πεψίνη Α από το ήνυστρον θηλαζόντων μόσχων, που λαμβάνεται μόνο από τις εγκεκριμένες από την κυβέρνηση εγκαταστάσεις παραγωγής κρέατος στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Οι εγκαταστάσεις αυτές εποπτεύονται άμεσα από το Υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών της Νέας Ζηλανδίας ή το Αυστραλιανό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων και χρησιμοποιούνται μόνο ζώα κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Το ένζυμο τροφίμων προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στην επεξεργασία γάλακτος για την παραγωγή τυριού. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες από την ζωική πηγή του ενζύμου τροφίμων ή από την παρασκευή του και με βάση το ιστορικό ασφαλούς χρήσης και κατανάλωσης, το πάνελ έκρινε ότι δεν απαιτούνται τοξικολογικά δεδομένα και ότι η εκτίμηση της διατροφικής έκθεσης ήταν περιττή. Με βάση τα δεδομένα της βιβλιογραφίας, επίσης έκρινε ότι ο κίνδυνος αλλεργικής ευαισθητοποίησης και αντίδρασης εξάψεως από διαιτητική έκθεση δεν μπορούσε να αποκλειστεί, αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό θεωρήθηκε χαμηλή.

Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία που παρασχέθηκαν, την προέλευση του ενζύμου τροφίμων, το ιστορικό ασφαλούς χρήσης του και τη διαδικασία παρασκευής, το ειδικό πάνελ κατέληξε στο συμπέρασμα πως η εν λόγω πυτιά δεν προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια, υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες χρήσης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την αξιολόγηση της EFSA, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά καλαμάκια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι… μιας χρήσης! Προειδοποίηση από το ΥΠΕΝ

 Η νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ με την οποία ενημερώνει για τα fake επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά καλαμάκια.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σταφυλόκοκκος η αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων των 63 μαθητών στη Λαμία

Οι τροφιμογενείς εστίες ασθενειών που προκαλούνται από το παθογόνο βακτήριο Staphylococcus aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων.

Μήνυση στον Αυγενάκη μετά τις καταγγελίες Χαρουτουνιάν για απευθείας αναθέσεις

Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατέθεσαν Κόκκαλης - Αυλωνίτης για τις καταγγελίες του προέδρου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» κατά Αυγενάκη.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα