Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση της ασφάλειας της πυτιάς που περιέχει χυμοσίνη και πεψίνη Α από ήνυστρο μόσχων

ΑρχικήΝέαEFSA: Αξιολόγηση της ασφάλειας της πυτιάς που περιέχει χυμοσίνη και πεψίνη Α από ήνυστρο μόσχων
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αξιολόγησε την ασφάλεια της ζωικής πυτιάς που αποτελείται από χυμοσίνη και πεψίνη από το ήνυστρον του Bos primigenius (βοοειδή).

Ως «ένζυμο τροφίμων» νοείται το προϊόν που λαμβάνεται από φυτά, ζώα ή μικροοργανισμούς ή προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένου προϊόντος που λαμβάνεται με διεργασία ζύμωσης με τη χρήση μικροοργανισμών:

i) που περιέχει ένα ή περισσότερα ένζυμα ικανά να καταλυθεί συγκεκριμένη βιοχημική αντίδραση· και

ii) προστίθενται στα τρόφιμα για τεχνολογικό σκοπό σε οποιοδήποτε στάδιο της παρασκευής, μεταποίησης, προετοιμασίας, επεξεργασίας, συσκευασίας, μεταφοράς ή αποθήκευσης τροφίμων.

Ως «παρασκεύασμα ενζύμων τροφίμων» νοείται ένα σκεύασμα που αποτελείται από ένα ή περισσότερα ένζυμα τροφίμων στα οποία ενσωματώνονται ουσίες όπως πρόσθετα τροφίμων ή/και άλλα συστατικά τροφίμων για τη διευκόλυνση της αποθήκευσης, της πώλησης, της τυποποίησης, της αραίωσης ή της διάλυσης τους.

Η χρήση ενζύμου τροφίμων επιτρέπεται μόνον εφόσον αποδεικνύεται ότι:

  • δεν προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια της υγείας του καταναλωτή στο προτεινόμενο επίπεδο χρήσης·
  • υπάρχει εύλογη τεχνολογική ανάγκη·
  • η χρήση του δεν παραπλανά τον καταναλωτή.

Όλα τα ένζυμα τροφίμων που διατίθενται επί του παρόντος στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προορίζονται να παραμείνουν στην εν λόγω αγορά, καθώς και όλα τα νέα ένζυμα τροφίμων, υποβάλλονται σε αξιολόγηση της ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και έγκριση μέσω κοινοτικού καταλόγου της ΕΕ.

Η αιτούσα εταιρεία υπέβαλε φάκελο προς υποστήριξη της αίτησης έγκρισης του ενζύμου τροφίμων πυτιάς που περιέχει χυμοσίνη και πεψίνη Α από το ήνυστρον θηλαζόντων μόσχων, που λαμβάνεται μόνο από τις εγκεκριμένες από την κυβέρνηση εγκαταστάσεις παραγωγής κρέατος στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Οι εγκαταστάσεις αυτές εποπτεύονται άμεσα από το Υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών της Νέας Ζηλανδίας ή το Αυστραλιανό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων και χρησιμοποιούνται μόνο ζώα κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Το ένζυμο τροφίμων προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στην επεξεργασία γάλακτος για την παραγωγή τυριού. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες από την ζωική πηγή του ενζύμου τροφίμων ή από την παρασκευή του και με βάση το ιστορικό ασφαλούς χρήσης και κατανάλωσης, το πάνελ έκρινε ότι δεν απαιτούνται τοξικολογικά δεδομένα και ότι η εκτίμηση της διατροφικής έκθεσης ήταν περιττή. Με βάση τα δεδομένα της βιβλιογραφίας, επίσης έκρινε ότι ο κίνδυνος αλλεργικής ευαισθητοποίησης και αντίδρασης εξάψεως από διαιτητική έκθεση δεν μπορούσε να αποκλειστεί, αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό θεωρήθηκε χαμηλή.

Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία που παρασχέθηκαν, την προέλευση του ενζύμου τροφίμων, το ιστορικό ασφαλούς χρήσης του και τη διαδικασία παρασκευής, το ειδικό πάνελ κατέληξε στο συμπέρασμα πως η εν λόγω πυτιά δεν προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια, υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες χρήσης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την αξιολόγηση της EFSA, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο