Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κατάψυξη η… σωστή!

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λειτουργία της κατάψυξης

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΗ κατάψυξη η... σωστή!
spot_img

Ποια τρόφιμα και για πόσο μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη και να μην αλλοιωθεί η ποιότητα – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λειτουργία της κατάψυξης

Μπορείτε να καταψύξετε σχεδόν όλα τα τρόφιμα πριν από την ημερομηνία «χρήσης έως» και να τα διατηρήσετε ασφαλή ακόμη για χρόνια. Ωστόσο, η ποιότητα τους θα μειωθεί μετά από 3-12 μήνες ανάλογα με το προϊόν, επομένως ελέγχετε πάντα τις οδηγίες της ετικέτας.

Καταψύξτε με ασφάλεια για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής

Συμβουλές για την κατάψυξη τη… σωστή:

  • Διατηρήστε την κατάψυξη από -18°C και κάτω. Ελέγξτε με θερμόμετρο εάν δεν υπάρχει σχετική ένδειξη στην κατάψυξη.
  • Χρησιμοποιήστε κατάλληλες συσκευασίες (σφραγισμένες σακούλες κατάψυξης και πλαστικά δοχεία) για να βοηθήσετε στην προστασία των τροφίμων και στην αποφυγή «καψίματος κατάψυξης».
  • Ξεπαγώστε εντελώς τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα μαγειρέψετε, ιδανικά σε ένα δοχείο στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. Αφού ψηθεί, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
  • Μην καταψύχετε ξανά τα αποψυγμένα τρόφιμα. Τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί δεν πρέπει ποτέ να ξανακαταψύχονται, εκτός εάν έχουν μαγειρευτεί πριν την εκ νέου κατάψυξη.
  • Αποφύγετε να τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα κατευθείαν στην κατάψυξη, γιατί αυτό θα αυξήσει τη θερμοκρασία στην κατάψυξη.
  • Τα τρόφιμα μπορούν επίσης να αποψυχθούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, τα μικροκύματα μπορούν να θερμανθούν άνισα και να αφήσουν «κρύα» και «ζεστά» σημεία όπου τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν. Επομένως, αφού αποψυχθεί πλήρως στο φούρνο μικροκυμάτων, είναι καλύτερο να μαγειρέψετε και να φάτε το φαγητό αμέσως.

Τι να κάνετε εάν ο καταψύκτης σταματήσει να λειτουργεί;

Σε περίπτωση που ο καταψύκτης σταματήσει να λειτουργεί (λόγω, για παράδειγμα, διακοπής ρεύματος), είναι καλύτερο να αφήσετε τα τρόφιμα μέσα και να κρατήσετε την πόρτα κλειστή. Εάν η βλάβη αποκατασταθεί εντός 24 ωρών, τα τρόφιμα πιθανότατα θα παραμείνουν κατεψυγμένα και ασφαλή. Ωστόσο, ελέγξτε τα τρόφιμα ένα ένα, καθώς αυτά που έχουν αρχίσει να ξεπαγώνουν – μαλακώνουν ή βγάζουν υγρά- πρέπει να χρησιμοποιηθούν αμέσως.

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να διατηρήσουν φρεσκάδα και ποιότητα;

Αξίζει πάντως να γνωρίζετε ότι: Τα λαχανικά μπορούν να διατηρηθούν έως 1 χρόνο, τα φρούτα μέχρι 6 μήνες, τα ψάρια 2-4 μήνες, μαγειρεμένα πουλερικά 4 μήνες, κέικ και αρτοσκευάσματα 6-8 μήνες, ψωμί έως 3 μήνες, γάλα έως 1 μήνα, τυρί τριμμένο έως 4 μήνες, περισσεύματα φαγητού 2-4 μήνες, βούτυρο έως 3 μήνες και παγωμένο κρέας 1-2 μήνες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Και άλλος σπάνιος τύπος σαλμονέλας σε Ιταλική ρόκα

Νέα ειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από ρόκα προέλευσης Ιταλίας.

Ετικέτες τροφίμων: Ευρωπαϊκή έκθεση διαπιστώνει απάτη και παραπλάνηση των καταναλωτών

Τα κενά στη νομοθεσία επιτρέπουν τη χρήση ισχυρισμών υγείας ακόμη και σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι.

Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις

Από τους τέσσερις τύπους πεπονιών που έχουν συνδεθεί με τροφιμογενείς επιδημίες, τα πεπόνια cantaloupes ήταν τα πιο συχνά εμπλεκόμενα (67%) ως όχημα μετάδοσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο