Που δεν γαυγίζει αλλά δαγκώνει άσχημα…
Σε ένα πρόσφατο κείμενό της, η αρχισυντάκτριά μας στο cibum.gr, Ελένη Τσαγκά Έχει τελικά, η μύγα ξύγκι; – Cibum στις 27 Ιούνη ανέλυσε διεξοδικά το θέμα της ακρίβειας στην Ελλάδα μέσα από αναφορές σε… αέρα κοπανιστό και στης μύγας το… ξύγκι!
Συνεχίζοντας σε αυτό το θέμα, η Εφημερίδα των Συντακτών (ΕΦΣΥΝ) έκανε ένα εκτενές ρεπορτάζ στο θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Η μεγάλη «αρπαχτή» με τον υψηλό πληθωρισμό | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)
«Σύνδρομο πνιγμού» για τα λαϊκά νοικοκυριά
Κυβερνητικά στελέχη υποδέχονται με χαμόγελα τις υψηλές πτήσεις του πληθωρισμού, επειδή θα μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αρκεί, λένε, να «κρατήσει για λίγο». Δηλαδή μόνο για το 2022. Εδώ ακριβώς κρύβεται η «μεγάλη αρπαχτή» της εξυγίανσης των δημοσιονομικών στοιχείων μέσω του υψηλού πληθωρισμού: ο επίσημος Εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μπορεί να μειωθεί το 2023, αλλά αυτό σημαίνει μόνο ότι θα μειωθεί το ποσοστό περαιτέρω αύξησης των τιμών. Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού, το 2022 και το 2023, θα «γράψουν» μεσομακροπρόθεσμα, καθώς θα ενσωματωθούν με μόνιμο τρόπο στα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και στο κόστος διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών:
● Το ονομαστικό ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται πάνω στις βάσεις που θα διαμορφώσει ο υψηλός πληθωρισμός το 2022.
● Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται ως συνέπεια των μόνιμων επιπτώσεων της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ το 2022.
● Η επίδραση του υψηλού πληθωρισμού στο έλλειμμα ως ποσοστού του ΑΕΠ θα είναι επίσης θετική.
● Τέλος, μόνιμη και καθόλου προσωρινή θα είναι η βαριά επίδραση του υψηλού πληθωρισμού για τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς οι τιμές τα επόμενα έτη θα συνεχίσουν να «χτίζονται» πάνω στα υψηλά επίπεδα του 2022.
Ετσι, η δημοσιονομική «ανάσα» είναι συνώνυμη του «συνδρόμου πνιγμού» για τα λαϊκά νοικοκυριά, που καλούνται για δεύτερη φορά ύστερα από τη μνημονιακή «δημοσιονομική εξυγίανση» να χρηματοδοτήσουν με μια γενναία πραγματική μείωση του μισθού τους τη νέα «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών (Η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% έχει ήδη «εξουδετερωθεί» από την αύξηση του επίσημου Δείκτη Τιμών. Αν, μάλιστα, πάρουμε υπόψη ότι η ακρίβεια είναι υπερδιπλάσια του επίσημου πληθωρισμού, έχουμε ήδη σημαντική μείωση του πραγματικού μισθού!).
Αν υπάρχει κάτι πραγματικά προσωρινό εδώ, αυτό είναι η (ισχνή ούτως ή άλλως) επίδραση των κυβερνητικών μέτρων για την ακρίβεια. Ο επιδοματικός, προσωρινός και ανεπαρκής χαρακτήρας τους κρατάει τον «σκύλο» της κερδοσκοπίας χορτάτο, ενώ μειώνει τη φτωχική «πίτα» των λαϊκών νοικοκυριών. Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι των αγορών καλοδέχονται τον υψηλό πληθωρισμό αρκεί να μην οδηγήσει σε ύφεση και χρηματοπιστωτική κρίση. Γιατί τότε το πρόβλημα περνάει από την πλευρά του λαϊκού εισοδήματος (και) στα κέρδη…
Η γνώμη μας: Mε μέτρα ασπιρίνες που παίρνει η Ελληνική κυβέρνηση, οι πιο αδύναμοι οικονομικά θα «πονέσουν» ακόμα περισσότερο. Η ψαλίδα ανάμεσα στους «προνομιούχους» και στους μη «προνομιούχους» ανοίγει συνεχώς. Μόνο αν μειωθεί ο ΦΠΑ σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης και σε καύσιμα μπορεί να δοθεί μια πραγματική βοήθεια στους συνανθρώπους μας που την έχουν πιο πολύ ανάγκη. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δει και το θέμα των άμεσων φόρων – μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά εισοδήματα.