Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η υγεία των μελισσών μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων

Οι επικονιαστές μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό των προβλημάτων προσφοράς και των κραδασμών της αγοράς

ΑρχικήΝέαΗ υγεία των μελισσών μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων
spot_img

Οι επικονιαστές μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό των προβλημάτων προσφοράς και των κραδασμών της αγοράς διατηρώντας σταθερές τις προμήθειες τροφίμων

Η υποστήριξη και η ενίσχυση της υγείας των μελισσών θα μπορούσε να μειώσει την αβεβαιότητα στο σύστημα τροφίμων, η οποία προκαλεί αύξηση στις τιμές σύμφωνα με νέα έρευνα. Και αυτό γιατί συνδρομή των επικονιαστών φέρνει σταθεροποίηση στην παραγωγή σημαντικών καλλιεργειών όπως οι ελαιούχοι σπόροι και τα φρούτα.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ ανέλυσαν δεδομένα ετών σχετικά με την ελάχιστα κατανοητή επίδραση των επικονιαστών στη σταθερότητα της απόδοσης των καλλιεργειών. Βρήκαν ότι υπήρχε 32% λιγότερη διακύμανση στις αποδόσεις των φυτών που επισκέφθηκαν οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές από εκείνα που καλλιεργήθηκαν χωρίς επικονιαστές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecology Letters, υποδηλώνει ότι οι επικονιαστές μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό των προβλημάτων προσφοράς και των κραδασμών της αγοράς που προκαλούν παγκόσμιες αυξήσεις στις υιμές, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν φέτος, διατηρώντας σταθερές τις προμήθειες τροφίμων.

Διπλό όφελος

Ο Δρ Τζέικ Μπίσοπ, ερευνητής καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η διατήρηση των επικονιαστών παρέχει διπλό όφελος, μειώνοντας τις διακυμάνσεις στις προμήθειες τροφίμων καθώς και ενισχύοντας τις προμήθειες. Η σταθερή και προβλέψιμη παραγωγή θρεπτικών τροφίμων είναι μια αναγκαιότητα για τους αγρότες και για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι η αστάθεια ή οι κραδασμοί σε όλο το σύστημα τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε δραματικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι επικονιαστές είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην παραγωγή οπωροκηπευτικών. Περίπου τα μισά από τα πειράματα που αναλύσαμε δοκίμαζαν την επίδραση των πραγματικών πληθυσμών επικονιαστών σε πραγματικές καλλιέργειες, έτσι τα αποτελέσματά μας δείχνουν τα οφέλη που προσφέρουν επί του παρόντος οι επικονιαστές».

Αυξημένη και σταθερή γραμμή βάσης

Ενώ τα οφέλη των επικονιαστών στην απόδοση των καλλιεργειών είναι ευρέως γνωστά, η επίδρασή τους στη σταθερότητα της καλλιέργειας ήταν ελάχιστα κατανοητή μέχρι τώρα. Η νέα έρευνα συνδύασε τα αποτελέσματα περισσότερων από 200 προηγούμενων πειραμάτων που συνέκριναν την απόδοση των καλλιεργούμενων φυτών με και χωρίς επικονίαση από έντομα. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε τρία παγκοσμίως σημαντικά και αντιπροσωπευτικά είδη καλλιεργειών: φασόλια, ελαιοκράμβη και μήλα.

Η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της επικονίασης στη σταθερότητα της απόδοσης σε μεμονωμένα φυτά και χωράφια καθώς και σε μεγαλύτερους χώρους. Η επικονίαση από έντομα έκανε σταθερά πιο παρόμοιες αποδόσεις μεταξύ των λουλουδιών ενός φυτού, μεταξύ μεμονωμένων φυτών, περιοχών μέσα σε χωράφια ή μεταξύ χωραφιών.

Οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών του πετρελαίου και της μειωμένης ικανότητας της Ουκρανίας να εξάγει τα προϊόντα της μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιελαίου στον κόσμο και παρέχει περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Μια προηγούμενη άνοδος των τιμών των τροφίμων το 2007-08, όταν η τιμή των μεγάλων παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων διπλασιάστηκε περίπου, πιστεύεται ότι οφείλεται εν μέρει στις απώλειες παραγωγής σιταριού που ανέρχονται σε απώλεια περίπου 4,6% παγκοσμίως.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα