Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιοι και γιατί σταματούν την παραγωγή ψωμιού

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠοιοι και γιατί σταματούν την παραγωγή ψωμιού
spot_img

Αν και το ψωμί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχει πλέον γίνει όχι μόνο είδος πολυτελείας, αλλά και είδος υπό… εξαφάνιση!

Δεν είναι καινούριο το ότι οι τιμές του ψωμιού έχουν εκτοξευθεί στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και της ακρίβειας, αλλά σχετικά πρόσφατα στοιχεία δείχνουν τις τιμές ψωμιού να εκτοξεύονται σε άνευ προηγουμένου μεγέθη. Στις ΗΠΑ, Τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν για τον Ιούνιο έδειξαν το κόστος του λευκού ψωμιού να εκτινάσσεται  10,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ ταυτόχρονα, η τιμή του σταρένιου ψωμιού και άλλων εναλλακτικών προϊόντων εκτοξεύτηκε ακόμη υψηλότερα κατά 11,6%, σύμφωνα με τα όσα παραθέτει ο ιστότοπος The New York Post.   

Όπως έχει γίνει αντιληπτό, στην Ελλάδα επικρατεί παρόμοια κατάσταση, με το ψωμί να αγγίζει ποσοστά αύξησης ακόμα και 50%. Οι αυξανόμενες τιμές έχουν ήδη οδηγήσει ορισμένους καταναλωτές να αφήνουν το ψωμί εκτός των αγορών τους. Φυσικά, η κατάσταση είναι δύσκολη και για τους ίδιους τους παραγωγούς, καθώς η αύξηση των τιμών λιανικής στο ψωμί προκύπτει αν μη τι άλλο, από τις πανάκριβες πλέον πρώτες ύλες.

Η διεθνείς κλιμάκωση των τιμών στις πρώτες ύλες για την παραγωγή ψωμιού αναγκάζουν τους Νιγηριανούς αρτοποιούς να σταματήσουν την παραγωγή.

Εξαιτίας αυτής της οδυνηρής για τον κλάδο των αρτοπαραγωγών κατάστασης, η Νιγηριανή Ένωση αρτοποιών Premium Breadmakers Association of Nigeria ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για διακοπή της παραγωγής των προϊόντων τους. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Punching, o ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης, Emmanuel Onuorah, δήλωσε πως η λειτουργία ενός αρτοποιείου στη Νιγηρία έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη καθώς οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των υλικών παρασκευής και του ντίζελ έχουν επηρεάσει αρνητικά τη βιομηχανία.

Σε συνέχεια των δηλώσεών του, ο πρόεδρος της ένωσης ανέφερε πως οι λόγοι για την απόσυρση των υπηρεσιών των Νιγηριανών αρτοποιών οφείλονται στη συνεχόμενη αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες, την εισφορά ανάπτυξης σίτου 15% της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στις εισαγωγές σίτου, την ποινή για καθυστερημένη ανανέωση των πιστοποιητικών, την αδυναμία των μελών της να έχουν πρόσβαση επιχορηγήσεις και δάνεια με ευνοϊκούς όρους που χορηγούνται από την Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα. Καλεί, επίσης, την κυβέρνηση να επιληφθεί άμεσα της κατάστασης, καθώς το ψωμί αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής ενός μέσου Νιγηριανού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο