Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μακροχρόνια “σχέση” Salmonella και σοκολάτας και πώς θα μπορούσε να διαλυθεί

ΑρχικήΝέαΗ μακροχρόνια "σχέση" Salmonella και σοκολάτας και πώς θα μπορούσε να διαλυθεί
spot_img

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό των περιστατικών της επιμόλυνσης προϊόντων σοκολάτας από Salmonella.
Μανουσέλης: “Η Agroknow είχε προβλέψει τις μολύνσεις της σοκολάτας από Salmonella, μήνες πριν συμβούν”.

της Κατερίνας Κουδούνα *

Θα έλεγε κανείς πως η Salmonella τους τελευταίους μήνες έχει “βάλει στόχο” μερικές από τις μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες του κόσμου. Όμως το πρόβλημα αυτό είναι πολύ παλαιότερο, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια πολλά τεκμηριωμένα κρούσματα σαλμονέλλωσης από παρόμοια προϊόντα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

Μέσα στο 2022, η πρώτη μεγάλη “βόμβα” έσκασε από τη Ferrero, που από τις αρχές Απριλίου αναγκάστηκε να ανακαλέσει πολυάριθμα προϊόντα Kinder, με πολλά από τα κρούσματα σαλμονέλλωσης που προκλήθηκαν από την συγκεκριμένη επιμόλυνση να αφορούν μικρά παιδιά.

Προς τα τέλη του Απριλίου, ο ισραηλινός κολοσσός της σοκολάτας Strauss, βρέθηκε επίσης αντιμέτωπος με το παθογόνο αυτό βακτήριο, με τις ανακλήσεις να ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα του Ισραήλ, με τριψήφιο αριθμό προϊόντων να ανακαλούνται στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, ενώ ακολούθησαν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Και η εταιρεία Unilever επηρεάστηκε από την επιμόλυνση αυτή, η οποία αναγκάστηκε να ανακαλέσει πολλούς κωδικούς παγωτών που παρασκευάστηκαν με τη χρήση πρώτων υλών από την Strauss.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση αυτού του συνδυασμού τροφίμου / παθογόνου, απαντήθηκε στα προϊόντα σοκολάτας του ελβετικού ομίλου Barry Callebaut, ο οποίος ανακοίνωσε στα τέλη Ιουνίου ότι διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιο του Βίσε στο Βέλγιο, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά τον εντοπισμό Salmonella σε παρτίδα προϊόντων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα επιμολυσμένα προϊόντα δεν έφτασαν ποτέ στην αγορά, σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας.

Ποιος ο αντίκτυπος των επιμολύνσεων στη βιομηχανία;

Η επιμόλυνση τροφίμων με παθογόνους μικροοργανισμούς, πρώτα και κύρια αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Ιδιαίτερα σε τέτοια προϊόντα, όπως τα σοκολατοειδή, λόγω της δημοφιλίας τους σε πολύ νεαρές ηλικίες, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα χειρότερες για την ομάδα των καταναλωτών που τα προτιμούν. Στην περίπτωση των προϊόντων Kinder, δεκάδες παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευθούν, ενώ και από τα προϊόντα της Strauss, 2 παιδιά και ένας 27χρονος άνδρας χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω, πλήττουν αναμφίβολα και την αξιοπιστία των εμπλεκόμενων εταιρειών. Ο καταναλωτής χάνει άμεσα την εμπιστοσύνη του στο προϊόν και την εταιρεία. Ίσως δώσει δεύτερη ευκαιρία στην μέχρι πρότινος αγαπημένη του μάρκα, όμως αυτό θα πάρει πολύ χρόνο και θα χρειαστούν μεγάλες επενδύσεις από την εκάστοτε εταιρεία, ώστε να χτίσει μια στρατηγική marketing που θα της επιτρέψει ένα δυνατό come back.

Στο μεταξύ όμως, οι βιομηχανίες που επλήγησαν από τη παρουσία της Salmonella, έρχονται αντιμέτωπες με κατακόρυφη πτώση τζίρου και κερδών. Η Barry Callebaut δήλωσε σύμφωνα με το FSN, πως ετοιμάζεται να υποστεί σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο μετά τη διακοπή της παραγωγής λόγω της επιμόλυνσης από Salmonella. Ο Νικολά Νεΐκοφ, ο επικεφαλής της Ferrero France, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien τον Μάιο ότι το περιστατικό θα κοστίσει στην εταιρεία «δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Στο Ισραήλ, η Strauss Group εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος της ανάκλησης του Απριλίου ήταν περίπου 33 εκατομμύρια δολάρια στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ εκτιμήσεις δείχνουν πως ο αντίκτυπος στα καθαρά κέρδη για το 2022 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 49,7 και 67,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (AI) να “προβλέψει” μια τέτοια επιμόλυνση;

Σύμφωνα με στοιχεία από την Agroknow, από το 1982 έως το τέλος του 2021, είχαν καταγραφεί 57 ανακλήσεις και απορρίψεις στα σύνορα, λόγω μόλυνσης των προϊόντων σοκολάτας με Salmonella.

Το 2016 υπήρξε μια κορύφωση των περιστατικών λόγω της μεγάλης ανάκλησης των προϊόντων σοκολάτας γάλακτος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, από το 2019 έως το 2021 παρατηρήθηκε μια αυξανόμενη τάση κρουσμάτων Salmonella σε προϊόντα σοκολάτας.

Τα συστήματα παρακολούθησης και αξιολόγησης κινδύνου υψηλής απόδοσης μπορούν να εντοπίσουν έναν αναδυόμενο κίνδυνο, όπως η αύξηση κατά 200% της μόλυνσης από Salmonella στα προϊόντα σοκολάτας.

Ο κ. Νίκος Μανουσέλης, Διευθύνων Σύμβουλος / CEO της Agroknow, δήλωσε στο cibum:

“Τα πρώτα σημάδια μιας πιθανής κρίσης είχαν αρχίσει να φαίνονται στην πλατφόρμα μας αρκετούς μήνες πριν. Όσο περνούσε ο καιρός, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα περιστατικά σαλμονέλλας σε προϊόντα σοκολάτας. Αυτό οδήγησε τους αλγόριθμούς μας να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού για έναν τέτοιο κίνδυνο και να προειδοποιήσουν τους χρήστες του FOODAKAI ώστε να πάρουν εγκαίρως τις προφυλάξεις τους.

Πιστεύω ότι σιγά-σιγά βρίσκουμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε όλο και καλύτερα τις προβλέψεις που μας δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη για τους κινδύνους στην αλυσίδα τροφίμων, ώστε να υποστηρίξουμε καθημερινές αποφάσεις. Θα έρθει η ώρα που αυτού του τύπου οι καινοτόμες υπηρεσίες θα μας είναι τόσο οικείες όσο και η πρόβλεψη του καιρού που μας δίνει μια εφαρμογή στο κινητό. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα μας βοηθήσει να προλαμβάνουμε τέτοιου είδους κρίσεις πριν συμβούν ή έστω στα πολύ αρχικά τους στάδια ώστε να μη λάβουν μεγάλες διαστάσεις.”

Νίκος Μανουσέλης, Διευθύνων Σύμβουλος / CEO Agroknow

* Κατερίνα Κουδούνα, Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων, ΜSc Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών, Υπεύθυνη Ανάπτυξης cibum.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα