Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kinder-Έκπληξη με… Salmonella! Θύματα δεκάδες μικρά παιδιά

ΑρχικήΝέαKinder-Έκπληξη με... Salmonella! Θύματα δεκάδες μικρά παιδιά
spot_img

Η έκπληξη των Kinder- Έκπληξη είναι Salmonella, με 57 θύματα και, κυρίως μικρά παιδιά.

Μια δυσάρεστη… έκπληξη επιφύλασσε το ιδιαίτερα δημοφιλές παιδικό σνακ “Kinder surprise” ή όπως είναι γνωστό στην ελληνική και την κυπριακή αγορά “Kinder έκπληξη” στους καταναλωτές σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία Ferrero ανακοίνωσε μέσω του Food Standards Agency του Ηνωμένου Βασιλείου, του Food Standards Scotland της Σκωτίας και της Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI), την ανάκληση όλων των παρτίδων Kinder Surprise 20g και της συσκευασίας Kinder Surprise 20g x3 με ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας μεταξύ 11 Ιουλίου 2022 και 7 Οκτωβρίου 2022 λόγω της πιθανής παρουσίας Salmonella.

Η Ιρλανδική FSAI ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάκληση των προϊόντων αυτών από τη Ferrero, λόγω σύνδεσής τους με συνεχιζόμενη εστία τροφικής δηλητηρίασης από Salmonella που πλήττει την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μαζί με το Κέντρο Επιτήρησης της Προστασίας της Υγείας της HSE, διερευνά αυτή τη συνεχιζόμενη επιδημία τροφικής δηλητηρίασης που πλήττει την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέχρι σήμερα, υπήρξαν δέκα κρούσματα στην Ιρλανδία με το ίδιο στέλεχος Salmonella υπεύθυνο για την επιδημία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ορισμένες από αυτά τα κρούσματα στην Ιρλανδία αφορούσαν μικρά παιδιά, τα οποία έχουν αναρρώσει πλήρως.

Ο FSA του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει πως επηρεάζονται μόνο τα προϊόντα Kinder Surprise που κατασκευάζονται στο Βέλγιο. Επίσης, στην ανακοίνωσή του, λέει πως η ανάκληση επίσης συνδέεται με μια πιθανή σύνδεση με επιδημία Salmonella, ενώ ορισμένα από αυτά τα κρούσματα ήταν μικρά παιδιά.

Έρευνες, με επικεφαλής το UKHSA, τη Δημόσια Υγεία της Σκωτίας, τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας και τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας, βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ των αναφερόμενων περιπτώσεων δηλητηρίασης από Salmonella σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και του συγκεκριμένου προϊόντος που παράγεται από την εταιρεία Ferrero.

Έχει γίνει σύσταση στους καταναλωτές να απορρίψουν τα επηρεαζόμενα προϊόντα και να μην τα καταναλώσουν, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα πολύ μικρά παιδιά, που αποτελούν την πλειοψηφία των καταναλωτών του Kinder Έκπληξη, δύνανται να νοσήσουν με βαρύτερα συμπτώματα.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με Salmonella συνήθως αναπτύσσουν συμπτώματα μεταξύ 12 και 36 ωρών μετά τη μόλυνση, αλλά αυτό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 6 και 72 ωρών. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η διάρροια, η οποία μερικές φορές μπορεί να είναι αιματηρή. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία και κοιλιακές κράμπες. Η ασθένεια διαρκεί συνήθως 4 έως 7 ημέρες. Η διάρροια μπορεί περιστασιακά να είναι αρκετά σοβαρή για να απαιτήσει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να έχουν πιο σοβαρή ασθένεια.

Θα εμφανίζονται σχετικές ειδοποιήσεις στα καταστήματα που διέθεταν τα εμπλεκόμενα προϊόντα, ενώ οι λιανοπωλητές έχουν κληθεί να αφαιρέσουν τα προϊόντα αυτά από τα ράφια. Επίσης, οι χονδρέμποροι/διανομείς κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες που επηρεάζονται, να ανακαλέσουν τα επηρεαζόμενα προϊόντα και να παράσχουν ειδοποίηση ανάκλησης σημείου πώλησης στους ιδιώτες πελάτες τους.

Πηγή: FSA / FSAI

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα