Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ενισχύει την δραστηριότητα και επίδραση της αναγωγάσης της αλδόζης (AR) στην λιποδιάλυση.
Η αναγωγάση της αλδόζης είναι μια έννοια που μπορεί πολλοί από εμάς να μην αντιλαμβάνονται απόλυτα. Είναι ένα ένζυμο που σχετίζεται με τον διαβήτη και τις επιπλοκές του και απασχολεί επίμονα τη φαρμακολογία. Όμως, οι ερευνητές εντόπισαν και άλλη μια κακή επιρροή του που ίσως οδηγήσει σε καλύτερα και αποτελεσματικότερα φαρμακευτικά βοηθήματα κατά της παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε ποντίκια ενισχύει την δραστηριότητα και επίδραση της αναγωγάσης της αλδόζης (AR) στην εμφάνιση και στη γήρανση των λιποκυττάρων στον υποδόριο λιπώδη ιστό των παχύσαρκων πειραματόζωων ή και ανθρώπων. Επομένως, η εύρεση ενός αναστολέα του ενζύμου, της αναγωγάσης αλδόζης, μπορεί να μειώνει την αύξηση βάρους, μειώνει τη γήρανση των λιποκυττάρων και να προαγάγει τη λιπόλυση σε ποντίκια που τρέφονται με λιπαρές τροφές. Αυτό το δεδομένο ανοίγει τον δρόμο για τη δοκιμή των αναστολέων της AR ως θεραπευτικών συμπληρωμάτων στη θεραπεία ασθενών με παχυσαρκία.
Τα ποντίκια που μελετήθηκαν ήταν αρσενικά, είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε νερό και τροφή και υποβλήθηκαν σε εναλλαγές φωτός/σκότους 12 ωρών. Χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες θεραπείας. Τα ποντίκια ηλικίας οκτώ εβδομάδων τράφηκαν με λιπαρά (60% των θερμίδων από λαρδί) ή συμβατική τροφή (13% θερμίδες από λίπος) για 12 εβδομάδες. Μετά από 11 εβδομάδες σίτισης με λιπαρές τροφές, τους χορηγήθηκε ο αναστολέας της αναγωγάσης αλδόζης (ARI- Zopolrestat , σε 2,5 mg/kg σωματικού βάρους) για τρεις εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια με εξουδετερωμένο ένζυμο AR όπως και αυτά που τους χορηγήθηκε ο αναστολέας του, ARI, παρουσίασαν μειωμένη γήρανση λιποκυττάρων και αυξημένη λιπόλυση στον υποδόριο ιστό.
«Είναι μια σημαντική ανακάλυψη και τα δεδομένα είναι πειστικά. Σήμερα δεν έχουμε καλά φάρμακα που στοχεύουν στον δυσλειτουργικό λιπώδη ιστό. Τα ευρήματα θα πρέπει να αναγκάσουν τους επιστήμονες να βρουν φάρμακα που επηρεάζουν αυτό το νέο μονοπάτι και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία τόσο της παχυσαρκίας όσο και του διαβήτη», δήλωσε ο Ravichandran Ramasamy, εκ των συγγραφέων της μελέτης, που εργάζεται στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Διαβήτη, στο Τμήμα Ιατρικής του NYU Grossman School of Medicine της Νέας Υόρκης.