Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η απάντηση βρίσκεται στο κακάο και τη μαύρη σοκολάτα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΥψηλή αρτηριακή πίεση: Η απάντηση βρίσκεται στο κακάο και τη μαύρη σοκολάτα
spot_img

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση από επιστήμονες στη Γκάνα και τη Νέα Ζηλανδία σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης κακάο και μαύρης σοκολάτας στην αρτηριακή πίεση, σε άτομα με φυσιολογική και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Το κακάο είναι μια σημαντική διατροφική πηγή πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβανολών, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με μειωμένη αρτηριακή πίεση (ΑΠ).

Ενώ προηγούμενες συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν δείξει σημαντικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κακάο στη συστολική αρτηριακή πίεση, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν τα μικρά μεγέθη δειγμάτων και την ετερογένεια της μελέτης. Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το είδος των τροφίμων και τη δόση των πολυφαινολών, των φλαβανολών ή των επικατεχινών.

Μια νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση είχε ως στόχο να διερευνήσει τις επιδράσεις της κατανάλωσης κακάο για ≥2 εβδομάδων ως ρόφημα ή μαύρη σοκολάτα σε άτομα με φυσιολογική ή αυξημένη (< ή ≥130 mmHg) συστολική ΑΠ μετρούμενη σε κατάσταση νηστείας ή πάνω από 24 ώρες.

Μια συστηματική αναζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις βάσεις δεδομένων PubMed και Cochrane Library έως τις 26 Φεβρουαρίου 2022 απέδωσε 31 κατάλληλα άρθρα. Ανεξάρτητα από την αρχική ΑΠ, η κατανάλωση κακάο για ≥2 εβδομάδες συσχετίστηκε με μειώσεις της συστολικής και διαστολικής ΑΠ. Σε σύγκριση με το κακάο, η σοκολάτα μείωσε τον σταθμισμένο μέσο όρο της συστολικής ΑΠ σε ηρεμία (−3,94 mmHg) περισσότερο από το ρόφημα κακάου (−1,54 mmHg).

Η μελέτη έδειξε επίσης πως όταν η ημερήσια δόση των φλαβανολών ήταν ≥900 mg ή της επικατεχίνης ≥100 mg, η επίδραση ήταν μεγαλύτερη.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα