Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή – ειδοποίηση RASFF: Ανάκληση Ιταλικού RTD κοκτέιλ που διακινείται σε τουλάχιστον 18 χώρες και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή - ειδοποίηση RASFF: Ανάκληση Ιταλικού RTD κοκτέιλ που διακινείται σε τουλάχιστον 18 χώρες και στην Ελλάδα
spot_img

Ανακαλείται αλκοολούχο ποτό από την Ιταλία. Σοβαρός ο κίνδυνος σύμφωνα με το RASFF

H Ευρωπαϊκή πύλη RASFF για την ασφάλεια τροφίμων, ενημέρωσε για την ανάκληση Ιταλικού έτοιμου προς κατανάλωση κοκτέιλ RTD χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο για τους καταναλωτές ως σοβαρό. Το κοκτέιλ NIOCOCTAILS περιέχει μη δηλωμένο αλλεργιογόνο και συγκεκριμένα αμύγδαλο το οποίο δεν αναγράφεται στην ετικέτα. Το προϊόν εξάγεται σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, το Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Αυστρία, Σουηδία και άλλες. Η παρουσία αλλεργιογόνου δημοσιοποιήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας

αποσύρθηκε κοκτέιλ για αδήλωτο αλλεργιογόνο
αποσύρθηκε κοκτέιλ για αδήλωτο αλλεργιογόνο

Αρχικά η ανάκληση ανακοινώθηκε από τον επίσημο ιστότοπο του Ιταλικού υπουργείου Υγείας και αφορά το «κοκτέιλ mai tai» που παράγεται από τη Nio Cocktails της Niococktails srl. Τα κεντρικά γραφεία του εργοστασίου βρίσκονται στο Μιλάνο. Η παρτίδα παραγωγής και η ημερομηνία λήξης δεν προσδιορίζονται, αλλά η σχετική μονάδα όγκου είναι 100 ml. Ο λόγος για την ανάκληση τροφίμων αφορά αλλεργιογόνο που δεν δηλώνεται στην ετικέτα.

Μέσα στο «mai tai cocktail» βρέθηκε παρουσία αμυγδάλων , ενός ευρέως διαδεδομένου αλλεργιογόνου στον πληθυσμό. Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί τους καταναλωτές, όσοι έχουν στην κατοχή τους αυτό το προϊόν πρέπει να το επiστρέψουν στο σημείο πώλησης. Στην πραγματικότητα, η ανάκληση αποφασίστηκε για την προστασία των ατόμων που είναι αλλεργικά στα αμύγδαλα. Για όσους δεν είναι αλλεργικοί σε αυτή την τροφή, το προϊόν δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία.

Η αλλεργία στα αμύγδαλα τείνει να είναι μια από τις πιο συχνές και πιο σοβαρές, προκαλώντας αντιδράσεις που είναι επικίνδυνες για την υγεία και μερικές φορές μπορεί να είναι θανατηφόρες. Τα άτομα με αυτή την αλλεργία υποφέρουν επίσης συχνά από αντιδράσεις που προκαλούνται από διαφορετικούς τύπους ξηρών καρπών, ακόμα κι αν δεν προέρχονται από στενά συγγενικά είδη φυτών. Το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ατόμου είναι διαφορετικό και η αλλεργία στα αμύγδαλα μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα ήπια αλλεργικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν πριν από μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση περιλαμβάνουν:

  • Κνίδωση
  • Πρήξιμο των χειλιών
  • Μυρμήγκιασμα στο λαιμό και στο στόμα
  • Κνησμός στο δέρμα και εξάνθημα
  • καταρροή
  • Δυσκαμψία του λαιμού
  • Πεπτικά συμπτώματα: κράμπες, πόνος στο στομάχι, ναυτία ή έμετος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα