Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σιμποφοβία: Ο φόβος για το φαγητό – Μία παράξενη ψυχική διαταραχή

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σιμποφοβίας ή αλλιώς τροφοφοβίας;

ΑρχικήΟικιακάLIFEΣιμποφοβία: Ο φόβος για το φαγητό - Μία παράξενη ψυχική διαταραχή
spot_img

Σιμποφοβία ή αλλιώς τροφοφοβία είναι ο φόβος για το φαγητό και διάφορες πτυχές του. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την ψυχική διαταραχή.

Για τους περισσότερους, το φαγητό σημαίνει ανάγκη για επιβίωση και απόλαυση. Αλλά για κάποιους άλλους, μπορεί να είναι αντικείμενο εφιαλτών και τρόμου. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο, δηλαδή ο φόβος για το φαγητό, ονομάζεται σιμποφοβία.

Όπως παραθέτει και σχετικό δημοσίευμα του ιστοτόπου Healthline, τα άτομα με σιμποφοβία ή αλλιώς τροφοφοβία, συχνά αποφεύγουν τα τρόφιμα και τα ποτά επειδή φοβούνται το ίδιο το φαγητό. Ο φόβος μπορεί να είναι συγκεκριμένος για ένα είδος τροφής, όπως τα ευπαθή τρόφιμα, ή μπορεί να περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα.

Δεν είναι απίθανο η σιμποφοβία να προκύπτει και από κάποια άλλη διαταραχή του πάσχοντα. Για παράδειγμα, τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία μπορεί να αποφεύγουν το φαγητό, επειδή ανησυχούν για την επίδραση που μπορεί να έχει στο σώμα τους π.χ αύξηση βάρους. Ωστόσο, αν και είναι πιθανόν η μία ψυχική διαταραχή να προκαλέσει ανάπτυξη της άλλης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές καταστάσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σιμποφοβίας;

Όπως κάθε ψυχική διαταραχή, μπορεί να παρουσιάσει τόσο συμπτώματα που αφορούν στον ψυχισμό του, όπως πανικό, δυσκολία στην ομιλία ταχυπαλμία και τρέμουλο, όσο και εντελώς σωματοποιημένα συμπτώματα του φόβου, δηλαδή αυξημένη αρτηριακή πίεση, στομαχικές διαταραχές,  ζαλάδα, ναυτία ή εμετό.

Τα άτομα με τροφοφοβία μπορεί να έχουν φόβο για όλα σχεδόν τα τρόφιμα και τα ποτά ή ο φόβος τους μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένος. Ορισμένες κατηγορίες τροφών που δημιουργούν φοβία στους πάσχοντες είναι τα χαλασμένα τρόφιμα ή αυτά που είναι εύκολο να χαλάσουν (π.χ. μαγιονέζα), τα αρκετά μαγειρεμένα ή τα ανεπαρκώς μαγειρεμένα φαγητά, τα αποφάγια (φόβος για ασθένειες από υπολείμματα), το έτοιμο φαγητό (φόβος για την έλλειψη γνώσης σχετικά με την προετοιμασία του). Δεν είναι καθόλου απίθανο η σιμποφοβία να δημιουργεί και φοβικότητα απέναντι στις ημερομηνίες λήξης.

Επιπλοκές σιμποφοβίας

Φυσικά, η σιμποφοβία μπορεί να θεραπευτεί με τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχολόγου ή\και ψυχιάτρου. Αλλά, όπως  και κάθε άλλη ψυχική διαταραχή, μπορεί να επηρεάσει σε μείζονα βαθμό τη ζωή του πάσχοντα, τόσο καθημερινά όσο και στις κοινωνικές του σχέσεις.

Οι επιπλοκές των τροφοφοβιών χωρίς θεραπεία περιλαμβάνουν, αρχικά την ανάπτυξη εμμονικών τελετουργιών και ρουτινών για τη μείωση του άγχους, όταν βρίσκονται γύρω σε τρόφιμα.  Επιπλέον, οι σιμποφοβικοί μπορεί να υποσιτίζονται, εάν μειώνουν την τροφή τους λόγω της φοβίας τους. Τέλος, είναι δύσκολο για τα άτομα με τροφοφοβία να το κρύψουν από φίλους, οικογένεια και συναδέλφους. Μπορεί να οδηγήσει σε άβολες ερωτήσεις και τα άτομα με σιμποφοβία μπορεί να αποφύγουν τις κοινωνικές δεσμεύσεις, για να αποτρέψουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα