Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για την τροποποίηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων για το acetamiprid στο μέλι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για την τροποποίηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων για το acetamiprid στο μέλι
spot_img

Τα νεονικοτινοειδή (π.χ. acetamiprid, thiamethoxam , imidacloprid , thiacloprid και clothianidin) έχουν γίνει τα πιο χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, ο αιτών Nufarm Europe Gmbh υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια εθνική αρχή της Αυστρίας για την τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) για τη δραστική ουσία acetamiprid στο μέλι, τους λιναρόσπορους, τους σπόρους παπαρούνας, τους σπόρους σιναπιού και τους σπόρους “gold of pleasure”.

Τα νεονικοτινοειδή (π.χ. acetamiprid, thiamethoxam , imidacloprid , thiacloprid και clothianidin) έχουν γίνει τα πιο χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς 25%

Διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη του αιτήματος ήταν επαρκή για να συναχθούν προτάσεις ΑΟΚ για τα παραπάνω προϊόντα. Ωστόσο, όσον αφορά το μέλι, εντοπίστηκαν κενά στα δεδομένα από την EFSA και δεν καλύφθηκαν πλήρως από την αιτιολόγηση που παρέσχε ο αιτών. Λαμβάνοντας υπόψη τις εναπομένουσες αβεβαιότητες, οι διαχειριστές κινδύνου έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν την αιτιολόγηση που παρέχεται και τις σχετικές αβεβαιότητες είτε να συγχωνεύσουν τα παρεχόμενα δεδομένα με ένα σύνολο δεδομένων από προηγούμενη αίτηση για να συναγάγουν πρόταση ΑΟΚ.

Υπάρχουν επαρκείς αναλυτικές μέθοδοι για τον έλεγχο των καταλοίπων της acetamiprid σε φυτικές μήτρες και στο μέλι στο επικυρωμένο όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) 0,01 mg/kg. Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη υπολειμμάτων που προκύπτει από τη χρήση της acetamiprid σύμφωνα με τις αναφερόμενες γεωργικές πρακτικές είναι απίθανο να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα